Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Johan (Martijn Lakemeier) sa po skončení 2. svetovej vojny a výčitkách svedomia kvôli otcovej minulosti dá naverbovať do zámorskej vojnovej misie, ktorá má za cieľ potlačiť vzbury miestneho obyvateľstva v Holandskej Východnej Indii. Tu je po čase začlenený do elitného zásahového komanda pod vedením ostrieľaného kapitána Raymonda (Marwan Kenzari), prezývaného Turek. Po kapitulácii a vynútenom odchode Japonska prepukajú v bývalej holandskej kolónii národnooslobodzovacie boje a tie sa holandská vláda s požehnaním kráľovnej Wilhelminy snaží potlačiť a obnoviť tak na ostrovoch dnešnej Indonézie koloniálny poriadok. (desade)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (25)

verbal 

všechny recenze uživatele

Vždy jsem byl zastáncem možná kapku konzervativní teorie, že film s žánrovou anotací „válečný“, notabene dvě a půl hodiny dlouhý, by měl dozajista obsahovat nějakou tu válku. A stejně tak od „napínače“ většinou, a někdy i naivně, očekávám, že bude alespoň sem tam i napínavý. Čili mě zákonitě tyto trampoty nesympatického dřeváckého pičuse, co měl PéTéeSko ještě předtím, než vstoupil do kontingentu Holandské východoindické, hrdinně osvobozující Indonésii od Indonésanů, vcelku nasraly. Hlavní hrdina sice v eseseskandře občasných lovců opic prošel, pro někoho s nedokončeným základním vzděláním možná zajímavým, prvoplánovým psychologickým vývojem z kokota na ještě většího kokota, ovšem slovy „jeden z rákosí střelený nizožoldák, jeden autobaterií poháněný rachitický indorebel a osm špatně zdramatizovaných poprav třicetikilových Sandokanů“ doprovázených dvěma hodinami čurákování po džungli a po ubikacích zcela nedostatečné malarické jihovýchodní Asie, kde všichni jakože láteří „Uf, to je ale pařák!“, přičemž se vůbec nepotí, to rozhodně „válečný napínač“ neudělá, ani kdyby měli úplně všichni na hlavách helmy, v rukách qéry a tvářili se sebevíc tajuplně a osudově. Měl-li bych teď odborně použít nějakou lapidární a trefnou žánrovou anotační metaforu, byla by to „Nezáživně rozteklý plesnivějící Leerdammer“. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Vždycky, když sleduji filmy o tom, jak se Evropané snažili udržet si své asijské kolonie, vzpomenu si na výsledek norimberského tribunálu. To, co se dělo v Nizozemské Východní Indii a ve Francouzské Indočíně, mi totiž silně připomíná činnost německých Einsatzkommand a Dirlewangerových řezníků. Ale když dojde na ztrátu vlivu, všechny prostředky se hodí. Francouzi například neváhali nasadit proti Vietminhu v rámci Cizinecké legie i někdejší příslušníky SS. Japonci sice páchali na dobytých územích strašná zvěrstva, zároveň ale ukázali místním, že je možné "bílé ďábly" porazit, a paradoxně tak položili základy budoucího boje za sebeurčení. Film byl podle mého subjektivního názoru natočen velmi dobře, tvůrci výborně zachytili atmosféru končících čtyřicátých a počátku padesátých let v budoucí Indonésii, nebáli se drastických záběrů (že, pane Marhoule?) a zpočátku vražedně vyhlížející stopáže jsem si nakonec ani nevšiml. Velká spokojenost. P.S. Přes výše uvedené ochotně plivnu na každého Holanďana, který před fotbalovým zápasem poklekne. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

"A jéje, zase se tu někdo bude vypořádávat se svou kolonialistickou minulostí, sypat si popel na hlavu a lézt do zadku novodobým komoušům", říkal jsem si zhnuseně, když se mi tenhle film dostal do rukou. Ale musím objektivně říct, že Holanďani se se svým 70 let starým válečným "traumatem" vypořádali taktéž objektivně, se ctí, mužně, syrově, bez zbytečného patosu. Skepticky jsem očekával pravdoláskařské melodrama a nedůstojné sebemrskačství, ale namísto toho jsem dostal víceméně realistický, uvěřitelný a i přes svou nadprůměrnou stopáž záživný a výpravný válečný velkofilm (aspoň na holandské poměry). A nečekaný závěr mi na pár vteřin vyrazil dech, to jsem věru nečekal, bravo. P.S.: A přiznávám, že scénu s japonskými vojáky jsem nepochopil. Copak oni v Indonésii (snad dočasně?) zůstávali i po své porážce ve druhé světové, paralelně s Holanďany? ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Jsou jen dva druhy lidí. Lovci a oběťi!Holanďané tasí solidní Válečný Thriller odehrávající se během Indonéské války o nezávislost hned po druhé světové a je to režijně, herecky i vizuálně velmi dobře zvládnutý film.Film by se dal rozdělit na dvě poloviny, kde ta první je spíš Drama- seznámení s postavami, vývoj postav a nastínění historie, ta druhá půlka se mi líbila podstatně víc, jelikož hlavní hrdina se přidá do elitní armády, které vévodí nemilosrdný a krutý Kapitán, jehož praktiky nejsou všem po chuti. Jakmile dojde na nemilosrdné vraždění vesničanů, tak je to docela nepříjemná podívaná, která v úplné 20 minutovce nabere ještě další nečekaný směr a musím říct, že přepnutí do Survival Módu se mi hodně líbilo.Mohlo to být kratší a akčnější, ale i tak se jedná o povedenou záležitost, kterou si fanoušci Historie a válečných filmů nesmí nechat ujít.Příběh 4/5, Akce 3/5, Humor 0/5, Násilí 4/5, Zábavnost 4/5 Hudba 4/5, Vizuál 4/5, Atmosféra 4/5, Napětí 3/5, Emoce 3/5. 7/10. ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Lepšie tri. Škoda, zo začiatku to vyzeralo výborne. Mladý naverbovaný vojak prichádza do tejto holandskej kolónie, aby tu pomohol miestnym civilistom od teroru a aby si tým vyčistil svedomie aj za svojho otca. Ten v predošlej vojne kolaboroval s nacistami, čo sa dozvedáme postupne malými odbočkami a vracaním sa v spomienkach počas filmu. Zoznamujeme sa s exotickým prostredím - vojenský tábor, dedinčania, obhliadky v miestnom pralese, tržnica, krčma a nevestinec v blízkom meste, ktorý Johan navštívi najmenej tri, či štyri krát. No ale žiadna vojna, alebo aspoň boje, to stále nikde. Dočkáme sa popravovania neozbrojených dedinčanov, ale k žiadnym stretom alebo prestrelkám s ozbrojenými skupinami nedôjde, ako by tam ani žiadne neboli. Na druhej strane tento protivojnový film vykresľuje vtedajšiu situáciu dobre a vieme, čo sa tým chcelo povedať. No celý stred filmu je len taká vata, napríklad to stretávanie s prostitútkou okrem ďalšieho sklamania tiež k ničomu neviedlo. A ten úplný záver na konci filmu (jedná sa o dve či tri minúty) ten prevážil váhy na tri hviezdy, bohužial. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (4)

  • Hlavnou príčinou, prečo sa režisér Jim Taihuttu rozhodol nakrútiť film na túto tému bolo, že jeho prastarý otec bojoval a padol ako seržant v Kráľovskej holandskej armáde Východnej Indie počas indonézskej vojny za nezávislosť. Režisér mal tiež pocit, že táto kontroverzná kapitola histórie nebola nikdy riadne vyučovaná v školách ani zobrazená vo filme. (desade)
  • Na území Indonézie natáčal holandský štáb celkovo dva a pol mesiaca. Prácu im okrem covidových opatrení znepríjemňovali aj mnohé iné komplikácie: prudké lejaky spôsobili vyliatie rieky z koryta, čo spôsobilo odplavenie časti vybavenia; v miestach, ktoré mali byť "zaručene bezpečné", sa to hemžilo krokodílmi; herci a štáb ochoreli na týfus, otravu jedlom a slnečný úpal a asistentku režiséra (jeho sestru) uštipol škorpión. Zvolávanie na modlitby prichádzajúce z neďalekých mešít spôsobovali neustále rušenie, takže väčšinu zvukov a dialógov bolo potrebné prerobiť v postprodukcii. Niektoré scény sa točili aj v Holandsku za použitia umelých paliem a banánovníkov. (desade)
  • Rovnako ako dej filmu, tak aj jeho natáčanie prebiehalo v Holandsku a Indonézii. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama