Reklama

Reklama

Escapement

  • Velká Británie The Dream Machine (více)
Krimi / Mysteriózní / Sci-Fi
Velká Británie, 1958, 80 min

Obsahy(1)

Jeff Keenan (Rod Cameron) pracuje pro pojišťovnu a je vyslán na jih Francie na Riviéru, aby prošetřil okolnosti, za kterých zemřel při autohavárii slavný filmový herec Clark Denver. Zjistí, že nitky od dvou obdobně zemřelých vedou do soukromé psychiatrické kliniky, kde jsou pacienti léčeni dlouhodobým hypnotickým spánkem, ve kterém jsou jim do mozkových vln vkládány umělé sny plné rozkoší. Majitel sanatoria Paul Zacon (Peter Illing) se navíc chystá ke svatbě s Ruth (Mary Murphy), dávnou Jeffovou láskou. Dr. Philip Maxwell (Meredith Edwards), vynálezce speciálního postupu léčby depresí a neuróz, se ale ukáže jako klasický šílený vědec, který se snaží zakrýt skutečnost, že jeho vlny mozek poškozují a občas někteří pacienti zemřou. Situaci zkomplikuje odhalení nacistické minulosti Paula Zacona. Co se vlastně stalo se slavným hercem, kdo nese hlavní vinu a kdo ke konci zapálí sanatorium, aby zakryl stopy? (Peabody)

(více)

Recenze (3)

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Adaptace delší povídky na téma brainwashingu pomocí pokročilé elektroniky, ovládání lidí v masovém měřítku, plus nějaká morální dilemata, která to s sebou nese... Scénář značně ztriviálněl a zhloupl proti předloze, ale i tak je téma dost zajímavé. Nicméně provedení... Tohle by mohla být první bondovka. Všechno je tak hezky černobílé, hlavní padouch je docela zábavný, nevímproč jsem si vzpomněl na Goldfingera, nicméně jeho slabina je, že není nijak subtilní v metodách. Elektricky vygumují hlavu více lidem, metoda přináší i úmrtí... a padouch nemlží a nezatajuje, ale má jako zaměstnance slizského vraha, kterého nechá odstranit všechny, co se v tom šťourají. Když má pro něj pracující vynálezce morální dilemata, vyřeší to vraždička a nahradí ho dr. Mengele. Ve filmu zní docela zajímavá elektronická hudba (rozhodně exotika na svou dobu), snové filmové pasáže (používané na vymytí mozku) jsou jak z LSD, je vidět docela vysoký rozpočet... Zní to celkem jako zábava. Takže nyní co jsem opravdu nepochopil: Je to britský film, ve kterém newyorský vyšetřovatel pojišťovny (hraný Kanaďanem) jede do "Francie" vyšetřovat. Narazí na Italy, Francouze, svou bývalku z New Yorku (samozřejmě je tu nastavovaná vztahová kaše), Němce, a spoustu dalších národností -- natočeno je to celé v Londýně a není v tom jediný Brit. AWKWARD! Hodně silné 3*. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli je stejnojmenná novela Charlese Erica Maineho stejně nezajímavá jako tento film, ale vzhledem k tomu, že sám napsal i scénář, soudím, že patrně jo. Naprosto mě to nezaujalo - ani tématem, ani zpracováním. Sice jak Zelvopyr popisuje děj, zní to zábavně, ovšem zábavné to není. Navíc je hrdina velmi nesympatickej, takovej rádoby drsnej chlapák s hranatou tváří - beru, koncem 50. let, kdy se hlavní hvězdy té doby jmenovaly Jimmy Stewart a Cary Grant, produkci se líbilo obsazovat jim podobné herce - ale tady je ta imitace přespříliš vidět. Nepovedl se hrdina, nepovedl se ani padouch, alespoň hrdinka působí sympaticky. Nefunguje to. Dějově to sice odsýpá, hluchých míst není příliš, ale akce je to strojená a křečovitá a příběh na ní ztroskotává. Za mě palec dolů. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Elektrická terapie se zdá jako velmi dobrá v případě, že vás trápí nějaké problémy, ale ukáže se, že je za tím možná trochu víc, než by si člověk myslel. Trochu špionské, trochu akční, trochu sci-fi, v konečném důsledku docela dobré béčko, které ale nezacházelo moc daleko a už vůbec ne nijak hluboko. ()

Reklama

Reklama