Reklama

Reklama

Meandr

(festivalový název)
Trailer 1

Obsahy(1)

Lisa (Gaia Weiss) se probudí v podivné trubici plné smrtících pastí. Její jedinou možností je jít dál. Ale není jasné, jak daleko se může dostat. (JasonCZ)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (113)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Jako zavilý ateista (nebo možná pohan, protože Morana nikdy nezklame) na film s gustem pliji, protože jedno z možných vyznění příběhu čelně koliduje s mou nevírou. Když se ale oprostím od svých předsudků, a navíc přijmu za možné, že ON/ ONI dokázali ihned po vypálení tunelů naplnit prostory novým kyslíkem (bo přírodní zákony nepustí), připouštím, že jsem se po celou dobu ani na moment nenudil. Upřímnou soustrast všem klaustrofobikům, kteří si film omylem pustí, z tohoto zážitku by mohli mít doživotní trauma obonusované pobytem (taktéž doživotním) v příslušné léčebně. Musím ocenit výkon, který předvedla Gaia Weiss, její zarputilou a velmi trvanlivou Lisu jsem jí fakt věřil. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Sci fi francúzsky horor, ktorý ma až tak nechytil. Gaia Weiss hrá ako o život, jej hrdinka je sympatická a nedá sa jej nefandiť. Prostredie futursitického trubkového bludiska a občasných nástrah je tiež celkom originálne aj keď jemne evokuje kultovú Kocku Vincenza Nataliho a svojim klaustrofobickým prostredím Ajov Kyslík. (všeobecne mám pocit, že klaustrofobici tento film rozdýchajú len veľmi ťažko). Všetko spomínané sú zatiaľ plusy. Po sľubnom úvode a prvej polovici filmu však tempo začína upadať, film neprichádza s ničím novým a toho večného lozenia v trubkách a opakovania motívov som za začal prejedať, čo mi v konečnom dôsledku nevynahradil ani záver, ktorého interpretácia štýlom: vylož si to ako chceš mi nebola príliš po chuti. A ak by sme sa zamýšľali kto,prečo a začo bludisko postavil tak njaká reálnosť alebo logika filmu ide už úplne do hája. Objektívne to však určite aspoň jemne nadpriemerný horor je a ak hľadáte niečo mimo kina a Netflix, tak by to mohlo splniť účel. 100%ne ale len v tom prípade, ak vám nevadia komorné horory výhradne v interiéroch natočené v 3-4 kulisách. Potom od Meandru ruky preč. 60% ()

Reklama

BoPo 

všechny recenze uživatele

Kostka (1997) konečne našla, po viac ako 20 rokoch, ako tak dôstojného nasledovníka. Z pohľadu klaustrofóbie veľmi účinné. Chýbala tomu však nejaká nadstavba, ktorá by celý ten boj o život lepšie opodstatnila a hlavne mi vadil malý počet druhov prekážok/pastí. Jednohubka, ktorá premrhala vlastnú vynaloženú snahu. ()

SHI-SHA 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě se nabízí srovnání s Kostkou (The Cube), záplatka je velice podobná. Mám ovšem pro podobné typy filmů slabost, takže vždy ocením trochu jiné uchopení tématu, čehož se mi v případě Méandre rozhodně dostalo. Bylo to napínavé, skličující, intenzivně klaustrofobické, skvěle natočené a závěr sice může někomu nesednout, já ovšem nemám výhrad. ()

Immortal17 

všechny recenze uživatele

Je velice obtížné vyjádřit svůj názor na tak sofistikovanou tvorbu jaká byla použita právě ve filmu Méandre. Zpočátku si kladete otázku "na co se to vlastně dívám", rozhodně to tedy není žádná zábavná podívaná pro klaustrofobiky a děj by se dal přiblížit ke snímku Cube z 97', ale během dalších 30 minut už se zmítáte v totální explozi "čehosi" co připomíná hororovou fantasmagorii, která se odehrávala v sériích pekelného světa v Hellraiser. Příběh se může zdát poněkud matoucí, pokud se zrovna příliš nesoustředíte ztratíte se leckdy v ději. Na konci z toho možná budete tak rozhozeni, že se vám díky tomu celý film znechutí. Opak je však pravdou a děláte velkou chybu pokud tento snímek odsoudíte jen protože vám vaše mysl našeptává, že jste právě ztratili 90 minut svého života sledováním něčeho, co jste absolutně ani z poloviny nepochopili. Celý příběh na závěr vyplivne totiž silnou pointu, kterou sice ne všichni pochopí, ale kdo ji pochopit chce, ten se o to alespoň pokusí. Lidská fantazie je přeci tak nekonečná, závěrů se zdá být hned několik, ovšem jen jeden je ten správný. Ale který to je, že? Já osobně si myslím, že toto byla perfektní procházka očistcem. A jak daleko dojdete vy? ()

Galerie (20)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení začalo 18. listopadu 2019 a trvalo 33 dní, natáčelo se v pařížském regionu. (bianci)

Reklama

Reklama