Reklama

Reklama

Deadwood

(seriál)
Trailer
USA, (2004–2006), 31 h 38 min (Minutáž: 47–62 min)

Tvůrci:

David Milch

Hrají:

Timothy Olyphant, Ian McShane, Molly Parker, Brad Dourif, W. Earl Brown, John Hawkes, Paula Malcomson, Leon Rippy, William Sanderson, Robin Weigert (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(36)

Obsahy(1)

Ještě nedávno byl Seth Bullock jako velitel policie v Montaně mužem zákona. Teď však přijíždí do Deadwoodu, malého městečka kdesi v Jižní Dakotě, jako obyčejný, řadový občan, aby se tu pokusil začít nový, minulostí nezatížený život. Jeho plán je prostý: otevře si tu obchod a jako mnoho jiných se pokusí vytěžit pro sebe maximum ze zlaté horečky, která nedávno tenhle kraj zachvátila. Ani on ani jeho společník Sol Star však netuší, že Deadwood není obyčejné venkovské městečko, jakých jsou po celých Státech stovky. Zdejší pozemky převedla před časem vláda Spojených států smluvně Siouxům. Jenomže před dvěma týdny Siouxové zmasakrovali generála Custera u Little Big Hornu a Deadwood teď oficiálně leží na území nikoho. Není tu žádná vláda, neplatí tu žádný zákon, jen právo silnějšího. A tím nejsilnějším zde je mimo vší pochybu Al Swearengen, majitel místního saloonu. Člověk bez skrupulí, bez morálky, bez zásad, kromě jedné jediné: dobré je všechno, co prospívá mně. Člověk, který dokáže s kýmkoliv popíjet, aby jej vzápětí nechal svými nohsledy oddělat, usoudí-li, že to pro něj bude výhodné. Ve městě, do něhož zlatá horečka přilákala tu nejhorší sebranku z celých Států, kde vzkvétá prostituce, kořalka teče proudem a většina chlapů rozumí jen řeči pistolí, musí být takovýhle člověk nekorunovaným, o to však absolutnějším pánem. I díky němu se Deadwood stal peklem na zemi. A Seth Bullock se o tom brzy bude mít možnost přesvědčit na vlastní kůži... Deadwood, tento nejdrsnější ze všech westernů, vychází - ač je to možná k neuvěření - ze skutečnosti. Jeho předobrazem je skutečný Deadwood, ležící na indiánském území v Jižní Dakotě, město, v němž za zlaté horečky našly svůj dočasný domov - kromě dobrodruhů z celých států - i mnohé legendy Západu, jakým byl například Divoký Bill Hickok nebo Calamity Jane. Reálný základ mají ale i ostatní postavy: Al Swearengen skutečně vlastnil místní saloon a nemálo tu zbohatl z drog, kořalky a prostituce, Seth Bullock se stal prvním místním šerifem...
Roli Deadwoodu v žánru westernu přirovnávají mnozí k roli Sopranových v žánru mafiánských příběhů. I on vnáší do tohoto léty již poněkud unaveného a opotřebovaného žánru nový, čerstvý - pravda pro někoho možná až příliš ostrý - vzduch. Svým navýsost realistickým, až naturalistickým pohledem na historickou skutečnost, svou drsnou mluvou - tím vším je na hony vzdálen klasické představě o westernu jako dobrodružném příběhu, kde nakonec po řadě protivenství vítězí spravedlnost. Deadwood zkrátka ukazuje americký Západ takový, jaký tehdy, na konci 19. století, skutečně byl: drsný, krutý, nemilosrdný. Svět, v němž vítězí ti, kdo mají peníze a moc - bez ohledu na to, jakým způsobem se k nim dostali. Ti, kdo jsou schopni a ochotni se v zájmu svých zisků a výhod občas dohodnout i s nepřítelem a konkurentem. Zkrátka ti, kteří stáli u zrodu naší dnešní, moderní společnosti. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

3DD!3 

všechny recenze uživatele

PRVNI ŘADA: Povedené. Zatím to hodně táhne Ian McShane jako Al Swearengen. Dost mě (překvapivě) potěšil dabing. Timmy O' jako česný Seth Bullock mě upoutal hlavně tím, že divně chodí, takhle se prostě na divokém západě nepromenádovalo. Doufám, že se mu to v dalších sériích podaří odstranit. Atmosféra zaplivaného městečka je jinak vystihnutá moc pěkně. Pár postav sice přebývá, pár by jich to zase chtělo hodit víc do popředí, ale snad se to utřepe. ()

Laerry 

všechny recenze uživatele

Zapomeňte na zidealizované mayovky s ušlechtilým Vinnetouem. Pokud chcete vidět, jak (pravděpodobně) vypadal Divoký západ v 19. století, seriál Deadwood nabízí nejrealističtější a nejnaturalističtější vyobrazení tehdejšího života, který se s nikým nemazlil. Špína, pot, krev, litry tvrdého alkoholu, drsné nadávky, šlapky na každém rohu a nějaká ta veřejná vražda byla na denním pořádku - vítejte v zas**ným Deadwoodu! ()

Reklama

Nautila 

všechny recenze uživatele

Začátek je poutavej, postavy, drsný prostředí, ale jakmile zmizí Divokej Bill Hickok, chvíli to ještě tak nějak kejklavě stojí a třetí řada pak už klasicky padá do prodlužovaný kaše, která nikam nevede a ani všechna krev, moč, hnis a sliny divokýho západu to nezachrání. Nicméně dokoukala jsem to díky milovaným postavám Jane a doktora Cochrana (ahoj Piero!), což je trochu smůla, jelikož zrovna oni hrají druhý housle. Ti, na které byla ke konci pozornost upřena nejvíce, mi byli paradoxně docela ukradení, ale ještě teď je mi líto těch čínskejch holek (a vlastně všech kurev tam). Gah, špína Ameriky. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Mám za sebou čerstvě první řadu. Vynikající seriál realisticky vykreslující prostředí zlatokopeckého tábora na Divokém Západě. Perfektní výprava, živé, dobře zahrané postavy založené většinou na skutečně žijících lidech (hlavního záporáka-majitele bordelu Ala Swearengena v podání Iana McShanea si zamilujete, ale skvělí jsou všichni) a hypervulgární mluva. Pravdou ale je, že pár slabších dílů se najde. ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

To co se zprvu jevilo jako drsný westernový seriál, se záhy změnilo na prázdnou, povrchní, epizodickou, užvaněnou soapoperu. Absenci nějakého nosného tématu, či příběhové linie nelze nahradit „drsňáckými“ hláškami, které se až otravně motají hlavně kolem chlastu a šukání… velký plus za kostýmy a kulisy. 2,5* ()

Galerie (648)

Zajímavosti (14)

  • Mnoho herců, kteří byly součástí hereckého obsazení seriálu, se objevilo také v seriálu Zákon Gangu (od r. 2008). Jsou jimi například Cleo King, Titus Welliver, Dayton Callie nebo Ray McKinnon. (Chibs)
  • Herec Garret Dillahunt si v seriálu zahrál dvě výrazné postavy. V první sérii to byl Jack McCall - muž, který zákeřně zastřelil Divokého Billa Hickocka. A ve druhé pak ztvárnil Francise Wolcotta, sadistického vyjednavače pracujícího pro finančníka George Hearsta. (BlackMount)
  • Divokému Billu Hickokovi bylo v době jeho smrti, kdy se odehrává první řada seriálu, tedy v roce 1876, pouze 39 let, kdežto jeho seriálovému představiteli Keithu Carradineovi bylo v době natáčení seriálu už 55 let. Calamity Jane byla v roce 1876 teprve 24letá, zatímco její představitelce Robin Weigert bylo v roce 2004 už 35 let. A do třetice Seth Bullock se po Deadwoodu procházel jako 27letý, ale jeho představitel Timothy Olyphant oslavil během natáčení seriálu 36 let. (Klot)

Související novinky

Nový western od tvůrce Zákonu gangu dostal zelenou

Nový western od tvůrce Zákonu gangu dostal zelenou

20.10.2022

Kurt Sutter svoji tvůrčí štaci u stanice FX zakončil nešťastně, když byl vyhozen poté, co se údajně nechoval ke svým kolegům a podřízeným úplně nejlíp. Autor seriálů The Bastard Executioner, Zákon… (více)

Temný případ nabírá posily

Temný případ nabírá posily

24.09.2022

Jedna z hlavních tváří seriálu Deadwood John Hawkes, bývalá hvězda seriálu Doctor Who Christopher Eccleston a nesnesitelná teta z Harryho Pottera herečka Fiona Shaw se nově připojují k obsazení… (více)

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

25.11.2018

Známý pro svoji kariéru profesionálního kouzelníka a herce z filmů a seriálů jako např. Hříšné noci nebo Deadwood, muž mnoha talentů Ricky Jay zemřel ve věku 70 let. Detaily úmrtí zatím nebyly… (více)

Filmový Deadwood má zelenou

Filmový Deadwood má zelenou

26.07.2018

Po letech slibů a několika měsících spekulací dalo HBO filmovému Deadwoodu konečně oficiálně zelenou. Potvrdil to šéf programu Casey Bloys, který zároveň udal i premiéru, která se nyní chystá na jaro… (více)

Reklama

Reklama