Reklama

Reklama

Epizody(8)

Obsahy(1)

Co skutečně stojí za tloušťkou aneb zhubni v kolektivu... Odtučňovací tábor v podání Albatrosu se zdá jako zkušenost, která by desítce účastníků mohla pomoct v celoživotním boji s nadváhou. Anebo se stát jedním z nejtraumatičtějších životních zážitků. Jak to dopadne se sestavou, mezi jejíž problémy nepatří jen tloušťka, ale také nespočet mentálních bloků, je v této belgické hořké komedii se zvláštním citem pro trapnost dlouho nejasné. Jisté je jen to, že na tenhle survival jen tak nezapomenou... Bart vypadá jako prodavač horké vody z firmy lovící čerstvé absolventy gymnázií pro práci ve světě finančního poradenství. Hubený fešák Bart casting, při kterém vybral deset lidí s nadváhou, kteří dostanou šanci zúčastnit se jeho odtučňovacího programu na odlehlém hotelu v lese, který na první letmý pohled připomene akademii X-menů. A zrovna tam míří autobus s chápavou psycholožkou Sybille, cynickým trenérem Jurgenem a deseti tučnými účastníky neobvyklého zájezdu. A zrovna tomu autobusu se tři kilometry před cílovou destinací porouchá motor a zbytek cesty musí všichni zvládnout pěšky. Každý účastník má vlastní důvod, proč chce zhubnout. A za každým je silný osobní příběh, včetně toho, který k hubnutí v prvé řadě přivedl Barta. Zrzavý tlouštík Didier přišel o ženu, se kterou už nemohl mít sex kvůli problémům s erekcí. Padesátnice Martine se kvůli složitému dětství přejídá kdykoliv se cítí špatně nebo má pocit, že něco pokazila. Další postavy jsou matka se synem, který pořád hraje počítačové hry, špičkující se bratr se sestrou anebo zpívající bodrý tatík Raf, který je pro možná až příliš optimistický. Všichni mají společný úkol: kolektivní váhu přes jednu tunu musí na konci kurzu o desítky kilogramů snížit. Komunitní hubnutí a terapie.
Co díl, to příběh jednoho z účastníků s flashbacky. Za každou postavou a jejím tvarem se skrývá něco hlubšího. Charaktery částečně vychází ze zkušeností některých tvůrců, kteří na brněnské premiéře přiznali, že i oni vážili 100 kilo a snažili se shodit. Příběhy v seriálu jsou ale vymyšlené, zkombinované a upravené i s pomocí toho, že autoři sledovali americké reality show. „Na Belgii by to ale bylo moc americké,“ připouští. Sehnat herce podle nich nebylo příliš náročné, dokonce svolili i k tomu, že na konci každého dílu jsou fotky z jejich dětství nebo dospívání. „Abychom tomu dodali více osobní příběh. Naším účelem není si z tlustých lidí dělat legraci, ale ukazovat, co k obezitě může vést,“ dodávají autoři. Přestože se Albatros prezentuje jako komedie, mnohem častěji si řeknete, že je to ohromně smutná podívaná. Osobní vyprávění jsou někdy až příliš drsná a smutná. O to víc, že jsou prostě ze života a snadno se s nimi dovedete ztotožnit. Občasný peprný nebo laskavý vtip někdy přichází až po mnoha minutách tísnivých dialogů, aby rozbil hutnou atmosféru a vrátil vyprávění zase na začátek. Nezabrání ale tomu, že si při pohledu na zamračené a nešťastné postavy začnete říkat, jestli byste se sebou neměli něco začít dělat. Na druhou stranu: i to je dobrý vedlejší efekt. Ostatně i tak může vypadat veřejnoprávní služba... (Česká televize)

(více)

Recenze (7)

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

O hodně jiné pojetí příběhu party tlouštíků než laskavé české podobné kousky, kde jsou líčeni jako hodní, veselí lidé jen trochu s nadváhou. Je to ale naopak: kila navíc vždycky maskujou nějaký psychický problém. Tady má máslo na hlavě i pořadatel tohoto experimentu - bandáž žaludku a nevyřešený vztah/nenávist k otci se pěkně demonstruje v poslední kapitole. Belgické ztvárnění ultra reality. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

To se takhle sejde na hubnoucím kursu několik obtloustlých Belgičanů (kteří by mimochodem v ČR byli většinou považováni za normálně stavěné), aby se zjistilo, že kila navíc nemusí být z lenosti nebo nenažranosti, ale že často zpředmětňují bolest, kterou si s sebou člověk nese. Seriál je točený v duchu „za málo peněz – hodně muziky“. Pár prostředí, žádné nákladné kostýmy, žádná velká výprava – jen pár všedně vypadajících (ale velmi dobře hrajících) lidí a dovedně napsaný příběh a dialogy. SHRNUTÍ: Tloušťka je i bolest duše. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

S komedií má tenhle seriál pramálo společného, reálnější a depresivnější exkurzi do světa obézních lidí totiž jen tak někde neuvidíte. Třebaže se na odtučňovacím táboře nikomu nepodaří pořádně zhubnout, konečné vyznění celého jejich upachtěného snažení je svým způsobem optimistické. (70%) ()

Jonatána 

všechny recenze uživatele

Nevím, kdo k tomuhle mohl napsat, že je to komedie. Já jsem se během dvou dílů nezasmála snad ani jednou, zato jsem hodně vnímala, jak těžké to pro ně je a určitě se budu dívat dál. Zajímavý seriál, to rozhodně. Vlastně ne, zasmála jsem se na konci druhého dílu u konverzace Rafa s Arthurem.  Ale i to bylo spíš trochu smutné. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Přesně tento typ tvorby mám rád. Mezi komedií a dramatem. Za prostým hubnutím několika lidí se skrývají jejich mnohdy těžké a pohnuté osudy. Vyjít s nimi na povrch je složité i pro samotné organizátory. Albatros je především o osudech, příbězích a o smyslu se překonat. Nejen v přechodu na každodenní pohyb, stravovací režim, ale i pochopení sama sebe v návaznosti na své okolí. Pravda, mnohdy jsem musel zavírat oči, protože leccos mi přišlo nechutné nebo nekoukatelné, ale jinak se jedná o výjimečný seriálový počin. Mezi záplavou rádoby komedií, kriminálek nebo super hrdinských seriálů rozhodně. ()

Reklama

Reklama