Reklama

Reklama

Ústav

  • Velká Británie Asylum
Trailer

Obsahy(1)

Edgar Stark (Martin Csokas), je talentovaným sochařem, momentálně pacientem ústavu s maximální ostrahou, odsouzený za zohyzdnění a vraždu své manželky. Při práci v areálu se seznámí s ženou ředitele ústavu Stellou (Natasha Richardson), která se do něj zamiluje, propadne nepřekonatelné vášni a pomůže mu k útěku. Bez psychiatrického dozoru se u Starka začíná opět projevovat jeho chronická žárlivost, která ho již jednou přivedla k vraždě. Podaří se Stelle ho přesvědčit, aby ji věřil nebo ji čeká stejný osud jako jeho bývalou ženu? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Nicim nevybocujici romanticky drama, kterejch je k videni desitky, tohle je jen ozvlastnene tim, ze se vetsinou odehrava v blazinci. Na druhou stranu, moc dobre ten blazinec vyuzitej neni, blazni nevysilujou a atmosfera se z toho taky moc nevytezila. Ale vyvoj postav je docela zajimavej, i kdyz se vlasne trikrat opakuje to samy. Nastesti se film muze oprit o slusny vykony Csokase, McKellena a Richardson, ale ze by byly tak skvely, aby film vytahli z lehkyho podprumeru, to zas ne. Navic na to, ze se jedna o romanticky drama, je film dost chladnej, coz na druhou stranu prida na pusobivosti neco malo scenam, ktery tady ale nebudu vykecavat, pac jich je fakt jen par. Film sem sice bez vetsich problemu skouk, ale je to docela nuda. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Uznavam, ze na jednej strane sa film vliekol pomalym tempom, ale bol som velmi zvedavy, ako sa skonci. Film o zene, ktora sa zamiluje do nebezpecneho muza, ktory brutalne zabil manzelku a odpykava si trest v ustave pre zlocincov bol pre mna plny nelogickych zmyslani hlavnej hrdinky Stelly v podani Natashy Richardson. Ian McKellen si tu zahral pouzijem asi tvrde slovo slizkeho dozorcu ustavu, ktory si doslovne vychutnaval nestastie Stelly a Jacka, teda pripominal mi trosku Dr. Silbermana z Terminatora 2, ale to bolo samozrejme uplne o niecom inom. Myslim si, ze je o filme uz aj tak dost prezradene. U mna tak na jedno pozretie... 02.09.2008 ______ Natasha Richardson - (Stella Raphael) +++ Martin Csokas - (Edgar Stark) +++ Hugh Bonneville - (Max Raphael) +++ Ian McKellen - (Dr. Peter Cleave) +++ Joss Ackland - (Jack Straffen) +++ Gus Lewis - (Charlie Raphael) +++ Hudba: Mark Mancina +++ Producenti: Natasha Richardson, David E. Allen +++ ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Stelle se nedivím... nuda, stereotyp. A manžel suchar. ....Taky bych podlehla. Ale nakonec mě k mému údivu dostal odpudivě slizký Ian McKellen. "Nedotýkej se mě!" ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pochopiť chovanie hrdinky počas celého filmu nie je jednoduché, avšak ako hovorí šovinistický klasik, Boh vie, čo sa odohráva v ženskej hlave. Výkon Natashy Richardson je vvynikajúci, takže negatíva nevierohodnosti by som hladal inde. Film mohol skĺznuť do čistého béčka, mohla sa z neho stať psychologická štúdia, aby nakoniec vzniklo niečo medzi tým, podporené navyše množstvom zvratov rozbíjajúcich plynulosť rozprávania. Čo je večná škoda. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Dobrá artovka. Netlačí na pílu ponúka viac náznakov než odpovedí, ale možno práve preto dokáže udržať pozornosť aj vtedy, keď rozoberá ošúchanejšie témy. Dobová atmosféra dodáva témam okolo duševných porúch uveriteľnosť a vôbec nevadí, že samotné liečenie vo filme vlastne neuvidíte... ()

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Preboha, ľudia, od tohto ruky preč! Absurdné zvraty v scenári museli autorovi diktovať samotní zverenci Ústavu. A možno, že dotyční zverenci do toho kecali aj rejžovi. Celkom isto strihačovi. Ako sa v tomto gigantickom, telenovelovom potrate ocitol Gandalf McKellen mi zostane záhadou. Hm, zrejme ani v Británii prachy nesmrdia. ()

numi 

všechny recenze uživatele

Oficiální text distributora vám prozradí dvě třetiny filmu a navíc vás od něj zřejmě i odradí, protože toto provařené téma už bylo zachyceno na filmovém kotouči nespočetněkrát a pokaždé stejně... A ne, Ústav není výjimkou. Je to opět snadno předvídatelné drama, které obsahuje pár nadstavovaných dějových zvratů na závěr, které ovšem stejně budete čekat, takže se nad nimi jen pousmějete a řeknete si "no a?". Ale nerad bych filmu škodil, protože není až tak špatný... Je jen naprosto nezajímavý. Napadá mě jen jediný důvod, co na něm vyzdvihnout - erotické scény David MacKenzie umí natočit, naaranžovat a nasnímat skvěle. Ale to je na film tak trošku málo. Šeď a místy špetka erotického jiskření? Tři hvězdičky a ještě jsem musel dlouze uvažovat. [leden 2007] ()

Lennnnna 

všechny recenze uživatele

Cože? Cože? Cože? Dobrá, začátek bych ještě chápala, mě přivézt do cvokhausu, kde mi budou společnost dělat buď právě ti cvoci nebo sterilní paničky, jejichž největším vyvrcholením dne jsou debaty alá "aby ta kapela na našem plese nehrála příliš hlasitě, ba spíš potichu", pravděpodobně bych se také vrhla do náruče prvního ucházejícího magora, kterého bych potkala. Ale to, co se děje pak, nad tím už mi zůstává rozum stát. Ze všech hlavních představitelů se totiž stanou tak trochu monstra a nebohé Natashe Richardson parádně hrábne. Ještě dnes mám z té její chladnokrevné aristokratické vizáže spojené s netečným pohledem, kterým sleduje utonutí svého syna (ooops, teď jsem prozradila něco málo z děje) husí kůži. Naordinovala bych jako lék na nešťastnou lásku, za tímto účelem je totiž Ústav plně funkční:o) Věřte mi, ono vás pak jakékoliv blbnutí hned přejde. ()

TO 

všechny recenze uživatele

Stella podvádí manžela s narušeným vězněm, který zabil manželku za nevěru. Zajímavě rozehráno a další vývoj je ještě zajímavější. Tragická osudová romance s úžasnou Natashou Richardson v roli ženy posedlé láskou. Dobré ()

marvan 

všechny recenze uživatele

Za scénářem filmu stojí současný světový dramatik Patrick Marber, škoda že tuto zásadní skutečnost neuvedl i distributor. Je vůbec s podivem, že filmy do distribuce připravují diletanti, kteří nejenže nic neví o samotném filmu, ale často jim zřejmě chybí i základní vzdělání. David Mckenzie to od českých distributorů schytal důkladně. Film Young Adam přeložili jako Adamovo tajemství, čímž nejenže zcela překroutili smysl původného názvu, ale nový název je vlastně naprostý nesmysl, vzhledem k obsahu filmu. Na obálce DVD je pak uvedeno, že film se odehrává v 30. letech, ačkoli se odehrává v letech 50., což je docela zásadní vzhledem k tomu, že je to film o pocitu beat generation. Zdá se, že distributorům se zcela spolehlivě podařilo Mckenzieho pro české publikum na dlohou dobu odstřelit. Kladu si otázku, zda někteří menšinoví autoři tak nejsou pro publikum ztracení nikoli pro svou intelektuální náročnost, ale proto, že je na trh uvádí lidé, kteří jim nejenže nerozumí, ale zřejmě jsou jim i zcela ukradení. I taková maličkost, jako když vystřižené scény nejsou označeny jako Vystřižené scény ale jako Film o filmu, cosi vypovídají o řemeslné etice a (ne)schopnosti zaměstanců distribuce. Ale to by bylo na delší úvahu, zpátky k filmu. Patrick Marber kromě dramat vynikl také jako scénárista, adaptoval pro film svou hru Closer (česky Na dotek), poté román Asylum (česky poněkud zavádějící překlad Ústav), dále Notes on a Scandal (Zápisky o skandálu, opět podle vlastní hry) a Love You More. Jeho rukopis je velmi výrazný a pro vyznění filmu určující. Přestože je řazen do coolness dramatiky, patří sem spíš generačně a pocitově, než přísně formálně. Excesy ve stylu Kaneové nebo cynismus a vulgarita Ravenhilla jsou mu cizí. Jeho prostředky jsou subtilnější, přesto tvrdost sdělení zůstává věrná coolness nasranosti a je o to účinnější, že používá tradiční výrazové prostředky. Jeho hra s divákem je rafinovaná: vrství na sebe několik významových vrstev, přičemž každá z nich nese zcela odlišný pohled na význam událostí. Nejlépe jeho styl vystihl řežisér Nichols (Closer), Mckenzie zůstal s Asylum na půl cesty. Přestože k textu přistoupil s respektem, některé roviny mu unikly. Pokud jeho film vyznívá jako tragická lovestory, původní předloha nabízela pohled, kdy celá tragédie byla zinscenována Starkovým lékařem, který si tak uvolnil cestu ke kariérnímu růstu a k získání ženy, po které toužil. Celá tragédie se tak přenáší do roviny úvah o tom, nakolik jsou naše životy manipulovány a zneužívány v cizí prospěch. Ale i tak tu zůstává z Marbera to podstatné, deziluzivní pohled na lidské nitro. A když už pro nic jiného, tak pro procítěný výkon Natashy Richardson stojí tenhle film za shlédnutí. A co se týče distributorů, volně ocituji Willieho Starka (Všichni královi muži): "Dejte mi hřebíky a kladivo a já ty šmejdy za vás ukřižuju!" ()

rockwoman 

všechny recenze uživatele

Tohle smutné drama jsem si emočně prožila od začátku až do konce. Natasha Richardson v roli Stelly byla fascinující,cítila jsem všechny její střídavý nálady a tu vášeň mezi ní a Martonem Csokasem. .............. "Chci abys věděla co tě teď čeká. Ten šok, ten přejde a místo něj přijde zničující smutek. Časem si plně uvědomíš cos udělala a budeš strašně,strašně smutná. A ten smutek tě bude provázet až do konce života.".....Jak snadný hodit všechno jen na jednoho. Možná kdyby manžel Stelly nebyl takový studený psí čumák nemuselo jim to oběma zničit rodinu. A jak některým dělá dobře když druzí trpí. Ian McKellen tady hraje pěknou krysu i jemu se zachtělo okusit vdanou paničku. ...."Tohle není můj obyklý přístup k pacientkám,to mě tak znenadání posedlo. Bylo by necitlivé chtít abys mě milovala. Ale věřím že v současné době mě potřebuješ a to by časem mohlo přerůst v lásku určitého druhu."....Pan doktor krysa si chtěl ten poslední zbytek urvat sám pro sebe jen trochu nedomyslel že za prstýnek si lásku ani vášeň nekoupí. Konec mě dostal až mě u srdce zabolelo. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

To bylo silný. Mám k tomu jedinou výhradu: zájem doktora Cleava (Ian McKellen) o Stellu v závěru filmu byl pro mě tak nečekaný, že jsem ho podezíral z nějakých postranních úmyslů. Mít tu možnost, tohle finále bych změnil a doktora bych dál nechal dělat svoji práci. Nechápu, proč se jim do toho měl přimotat..? Těch vyústění se i bez něj nabízela celá řada. Ale síla lásky/vášně ohromující. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Nefunkcni thriller z prostoru psychiatricke lecebny kam je sluzebne umisten doktor se svoji manzelkou a synem. Prostredi uz tak nepomuze chladnemu vztahu mezi manzely, a kdyz navic se ona zaplete s jednim z chovancu, veci se naramne komplikuji. Jedinym pozitivem v tomto nelogicky se vyvijejicim pribehu jsou dobre zvladnute eroticke sceny, ale zbytek opravdu nestoji za rec a po skonceni jsem byl nehorazne rozcarovany, ze jsem se vydrzel divat tak dlouho. 35% ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Tak to bylo hodně vlažný. Scénář a kniha, na kterou v rozhovorech přísahají Richardson i McKellen možná nebyla špatná, ale zpracování bylo společnými silami herců (hlavně dýchavičný Marton Csokas) a totálně rutinní a unylou režií David Mackenzieho, na jehož Perfect Sense jsem chtěl jít do kina a když se to nepovedlo, litoval jsem (teď už nějak nedbám...), zmařeno. Ne že by bylo všechno tak zlý, film má svý momenty * zejména ty tragický, který na pozadí vybledlého celku paradoxně zvláštně vynikají * McKellen v čemsi jako skutečně zákeřném vtělení sestry Ratchedové taky není k nekoukání a člověka celou dobu poutá nedostatek informací k pochopení hlavní postavy, jen není zřejmý, jestli je to záměr nebo nechtěný vedlejší produkt. Zejména jsem litoval minimálního vhledu do psychiatrické práce. Ovšem, ovšem - každé drama nemůže být prodchnut citáty psychoanalytiků a Foucaulta, to by byla nebezpečná marketingová metoda, ale třeba z manipulátorských akcí postavy odehrané Ianem Magnetem bych rád viděl víc a vsadím se, že nejsem sám. Nicméně na konci - a to by asi tak být nemělo - jsem se přistihl, že mi celá ta pakárna okolo milostné posedlosti je celkem u zadku. Ale možná jsem si měl pustit "Vesničko má středisková", na kterou jsem měl chuť, a ne tohle psychopatologický dusno. Velmi povděčen! ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Rádoby psychologický thriller, který nezaujme, je neslaný nemastný, a hlavní hrdinka mi připadá velmi nepravděpodobná. ()

Louie 

všechny recenze uživatele

K tomuhle snímku se raději příliš nepřibližovat. Naprosto nesmyslný scénář a hromada nepřesvědčivých hereckých výkonů, kterým vládne chladnou rukou Natasha Richardson. Je z toho sice cítit, o co asi tvůrcům šlo, ale bohužel to nedokázali ztvárnit ani na 15%, a tak zůstalo jen několik zvratů, kterým nikdo neuvěří.... ()

Reklama

Reklama