Reklama

Reklama

Rozhodnutí zemřít

(TV film)
  • Velká Británie Louis Theroux's Altered States: Choosing Death
Velká Británie, 2018, 60 min

Režie:

Arron Fellows

Hrají:

Louis Theroux

Obsahy(1)

Jak vypadá právo na rozhodnutí o vlastní smrti v praxi? Britský investigativní reportér Louis Theroux se ve Spojených státech amerických setkává s lidmi, kteří se chystají převzít kontrolu nad svou smrtí... Kalifornský zákon o možnosti ukončit život dává lékařům právo předepsat preparáty na ukončení života lidem, kterým zbývá 6 a méně měsíců života, jsou duševně zdraví a dostatečně silní, aby si svou smrtelnou dávku podali sami. Louis Theroux a jeho dokumentární štáb sleduje čtyřiasedmdesátiletého důchodce, jemuž změnila život diagnóza rakoviny slinivky ve čtvrtém stadiu, který se na rozhodnutí využít této zákonné možnosti připravuje v kruhu rodiny. Sleduje také sedmačtyřicetiletou Lori, která se s podporou manžela a syna, snaží vyrovnat s myšlenkou na vlastní smrt a váhá, zda si dobrovolný odchod ze života zvolit. V Oregonu pak zjišťuje, jak funguje kontroverzní skupina dobrovolníků, kteří lidem poskytují technické rady, jak z vlastní vůle ukončit svůj život i lidem, které ohrožuje zhoršená kvalita života, a nikoliv nemoc v terminálním stadiu. Citlivý i mrazivý vhled do komplexnosti životních rozhodnutí v moderní době. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

tomas665 odpad!

všechny recenze uživatele

Choré, viac sa k tomu nedá napísať... Vzhľadom na tému o akú sa jedná v tomto dokumente nič iné ako odpad nemôžem dať ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Smutné rozhodnutí, ale určitě ne odsouzeníhodné. Citlivě zpracovaný dokument, jehož poslední minuty jsou velmi dojemné. Rakovina slinivky patří k těm vůbec nejsilnějším důvodům, proč bychom měli mít právo se rozhodnout zemřít. Zřejmě to nepochopí lidé, kteří nikdy neviděli milovaného člověka vyhublého na kost trpět nesnesitelnými bolestmi a neslyšeli ho zoufale prosit, ať už proboha něco udělají a pomůžou mu se odsud dostat... ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já jsem dal maximum hvězd i přes to, že pár věcí bych filmařům přeci jen vytkl. Tak především mi chybí pohled z obou stran. Odpůrce této možnosti v dokumentu prakticky neuslyšíme. Bylo by dobré znát i jejich názory a argumenty, proč jsou proti. Každopádně všechny jednotlivé příběhy jsou nesmírně silné. Především pohled na umírajícího staršího muže, který si preparát podal je pak nesmírně silným zážitkem, který z paměti jen tak nevymažu. Můj názor je takový, že být odpůrcem má asi takovou cenu jako protestovat proti sebevraždám. Ona to totiž sebevražda je. Takže pokud by neměli tito lidé podobnou možnost, třeba by život ukončili stejně, ale jinak. A že možností je. Tudíž každý si může se svým životem nakládat dle libosti. Když nemám právo si rozhodnout o svém vlastním životě potažmo smrti, o čem mám tedy právo rozhodovat? Proč by měl někdo žít v bolestech a vyhlídce vlastní nemohoucnosti, když nemusí? Je diskutabilní, když to udělá ve dvaceti, není nepochopitelné, když takto uvažuje v sedmdesáti. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama