Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Antropolog Ethan Powell byl váženým vědcem a uznávaným odborníkem patřícím k nejlepším ve svém oboru. Dlouhou dobu žil v džungli mezi horskými gorilami. Při jejich obraně před lovci dva z nich zabil a tři další zranil. Od té doby je Powell ve vězení a nemluví. Jeho případ zaujme ambiciózního psychiatra Thea Cauldera. Ten zpočátku bere Powellovu záležitost jako příležitost upozornit na sebe v profesních kruzích, ale složitost případu a jeho lidské aspekty nakonec učiní i pro Thea z případu osobní záležitost. Pomáhá Powellovi najít cestu zpět do normálního života a najít jeho smysl v rodině. Antropolog zase otevírá Caulderovi oči zaslepené blahobytem civilizace a po čase ho ve vyprávění zavede do afrického horského pralesa mezi gorily, s nimiž dva roky žil. (TV Nova)

(více)

Recenze (117)

lennyd 

všechny recenze uživatele

Mladý psychiatr Theo Caulder (Cuba Gooding Jr.) si vybírá vždy ty nejtěžší případy. Nyní má ale příležitost dokázat, co umí. Ve vězení sedí bývalý antropolog Ethan Powell (Anthony Hopkins), obviněný z vraždy několika mužů uprostřed Afriky. Od hrůzného činu již nepromluvil ani slovo. Caulderovi se ale přesto podaří od Powella získat informace o jeho motivu. Zavraždění muži byli pytláci, kteří zaútočili na skupinu goril, se kterými Powell několik měsíců žil. Bude to ale stačit k tomu, aby byl Powell propuštěn na svobodu?... Jasně, že se z tématu dalo vytáhnout mnohem, ale mnohem víc - ale i přesto jde o vcelku koukatelný film, kde mi tentokrát ani nevadil Cuba Gooding Jr. s jeho "úšklebky" - k jeho roli to tentokrát docela sedlo. Anthony Hopkins jako obvykle skvělý, a škoda že nedostal více prostoru Donald Sutherland. Jinak scénář dost průhledný - od prvních minut bylo jasné, že se přece psychiatrovi jeho pokus musí povést (protože páč o čem by ten film byl, kdyby Hopkins celou dobu mlčel), a vcelku dost věcí bylo nelogických (např. strážníci ve vězení sice neměli psychiatra nikterak rádi, ale přesto ochotně vzali jeho i vězně do místní Zoo a plnili veškerý jeho nesmyslný příkazy). Přesto se mi ale film docela líbil, ale znovu si jej určitě nepustím.. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Zase jednou budu za primitýva (nebo dokonce primáta?), ale mně se to moc líbilo. Už od první chvíle příjezdu Goodinga Jr. do věznice jsem cítil začátek slušného drama. To se mi také potvrdilo při prvních kontaktech s mlčenlivým Hopkinsem (tužka) jenž je zde uvězněn... Pak už bohužel začal snímek jet po koleji jejíž konec se dal tušit (přesto bavil a udržoval v napětí). Bohužel, závěr kvalitní nástup zazdil. I tak ale dávám za 4 hvězdy, mně ty ve filmu podané myšlenky zas tak blbé nepřišly a kdo má rád přírodu, bude chtě nechtě souhlasit. Jedna je však za Dian Foesseyovou jejíž knihu jsem četl a jíž mi snímek připomněl. * * * * ()

Reklama

Miller 

všechny recenze uživatele

Tak nízké hodnocení ? Film jako Avatar, Piráti z Karibiku či Titanik jsu v červených, a toto drama s Anthony Hopkinsem, má 61% ?! To nechápu. Každopádně, jen herecký výkon, a pointa jsou 70% plus další herecké výkony, hudba a kamera jsou dalších 15%, tudíž dávám 85% (pět hvězd). Rotten Tomatoes: 67% | FDb.cz: 71% | kfilmu.net: 83% | IMDb: 65% | Kinobox: 62% | průměr: 70% ()

pufina 

všechny recenze uživatele

Už samotný výkon Anthony Hopkinse je dechberoucí. Nápad na film je originální a mě to bavilo. Taky bych nejradši utekla z civilizace, už občasná úzkost z lidí a davů mi bohatě stačí. Žít někde odříznutá od ohavné, špinavé a ničivé civilizace a klidně mezi opicemi by byla hodně osvěžující, ale bez sprchy a toaletního papíru bych se asi neobešla.. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct. Mě to nadchlo. Myšlenka filmu je mi velice blízká (osobně zastávám názor, že člověk udělal největší chybu, když slezl ze stromu), Hopkins mezi gorilami je skvělý (zajímalo by mě, jestli to točili na dvakrát, nebo oblékli herce do gorilích kostýmů, popř. to točili na ostro a s živejma gorilama), Cuba Gooding Jr. se taktéž skvělý. V životě jsem neviděl film, který by kladl takový důraz na oči. Oči hrajou v tomo filmu velkou roli. Já ty svoje málem nestačil valit. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (7)

  • V roce 2000 film vyhrál cenu Genesis Award v kategorii "Hraný film". (PußyMagnet)
  • V USA měl film pracovní název Ishmael. (PußyMagnet)

Reklama

Reklama