Reklama

Reklama

Howlův kráčející hrad

  • Česko Zámek v oblacích (více)
Trailer 1

I v pokojném anglickém městečku se mohou dít čáry a kouzla. Mladá a skromná Sofie, nejlepší kloboučnice v salonu, vůbec neví, čím si zasloužila, že ji jednoho dne na ulici zachrání před dotěrnými vojáky krásný čaroděj. Vezme ji pod svou ochranu a udivená Sofie najednou ztrácí půdu pod nohama, stoupají spolu nad městečko, letí jako ptáci... Jenže pak ji čeká trest v podobě zlé čarodějnice. Sofie přijde o své mládí i krásu a dál se musí protloukat světem jako stařena. Její jedinou nadějí je ten krásný mladý čaroděj Howl, který ve svém zámku na muřích nohách obchází krajem. Pohádkový příběh dívky Sofie a mladého čaroděje Howla vypráví především o lidské svobodě a síle lásky. Film získal řadu mezinárodních ocenění, včetně nominace na Oscara za nejlepší celovečerní animovaný film. (Aerofilms)

(více)

Recenze (696)

golfista 

všechny recenze uživatele

Za rok 2005 jsou na Oscara za animovaný film nominovány tři filmy...... A i když mě Wallace & Gromit výborně pobavili a Corpse Bride nadchla, to co se ve mně odehrávalo při sledování "Miyazakiho" se stejně nedá s ničím srovnat.... Jako obvykle sice nebudete chvílemi "úplně v obraze", ale to je v Miyazakiho filmech spíš kladem než záporem. To, jak vás dokáže vtáhnout do děje a přemýšlet o něm, to je v animované tvorbě naprosto unikátní. Doufejme, že to není jeho poslední film a pokud ano, pak mu přeju "odchod do důchodu" s Oscarem v kapse..... Tak nakonec to Oscar nebyl, ale důchod naštěstí také ne :) ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Nebudu si hrát na odborníka a pitvat to skrz naskrz, jen řikám: moc hezký. Barvy, jaké mají čarodějnice rády, i když JEN nakreslenej přesto (!) reálně přitažlivej čaroděj Howl, nádherně bizarní mobilní zámek, roztomilá pohádková "logika"..... ale 3/4 hvězdičky si ušetřím do "pádu na zadek". ()

Lima 

všechny recenze uživatele

To, čeho si na tomhle filmu cením, je jeho NEPŘEDVÍDATELNOST. Miyazaki úplně nabourává ten zažitý stereotyp při vyprávění pohádek, či fantasy příběhů – nemáte šanci odhadnout, co se stane v příštích minutách, jste pořád překvapováni, rozdíly mezi zápornými a kladnými postavami se tu stírají (ta, která je zezačátku stělesněním zla, se může stát dobrou kamarádkou) a to vše se děje, aniž by logika kulhala na obě nohy. Navíc Miyazaki je jako malé dítě, obdaření bujnou fantazií, které před sebou hrne jeden obskurní nápad za druhým. Snoubí se tu klasický pohádkový svět s industriálním věkem páry, klasický svět magie s šílenými válečnými mechanismy. Divákovy smysly jsou tak zahlceny, že výsledný dojem někdy balancuje na hranici přeplácanosti (což je moje jediná výtka). ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Škoda jen těch občasných Disneyovských manýrů (roztomilý slídící pejsek, který měl tedy aspoň sípavý hlas, nebo občas dětinský duch-oheň), jinak Miyazaki dokázal opět stvořit něco, co se vymyká obyklým měřítkům, nádherný příběh plný nenásilného porozumění, skvěle nakreslený (hlavně ten Zámek je něco naprosto úžasného) a vymyšlený, kde nejkrásnějšími částmi jsou ty, kde se seznamujeme s prostředím a můžeme se jen kochat tím světem plným fantazie, kouzel a pohádkových barev. Dílo na hranici pohádky a steampunku, které nemá obdoby. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Očioblažující animace, dechberoucí stroje a stvoření, srdcesvírající závěr, ale vše halil tmavý mrak povědomosti, čehosi již párkrát viděného a hlavně zažitého. Na filmech studia Ghibli přitom mimo jiné oceňuji, že je každý docela jiný. Tenhle byl docela stejný, což mi přijde docela smutné. Pakliže nechtěl Miyazaki autobiograficky (mladá duše ve starém těle) shrnout svou dosavadní tvorbu. Což by pro svou povahu posledního velkého ohňostroje na rozloučenou bylo taky smutné. Stárnutí holt nezastavíte. Jenom láska je věčná. Ta má, k Cestě do fantazie a Princezně Mononoke, pochopitelně přetrvává. 75% Zajímavé komentáře: Cervenak, Marius, Radko, MIMIC ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Moc pěkná animace, na tom se asi všichni shodneme. Ale co ten příběh ... Ze začátku jsem byl spokojen a překvapen - východní anime mi nikdy nic neříkalo, takže jsem byl až zaskočen, jak moc se mi první polovina Zámku v oblacích líbila. Příjemný nadhled, pohádkovost, magie, kouzla, sympatické postavy. A pak se to někdy kolem poloviny totálně zvrhlo, že jsem nic nechápal. Vůbec netušim, co a proč se tam začalo dít. Postava, kterou doposavad považuju za hlavního záporáka - bum prásk - a jsme nejlepší kámoši. No what the fuck, přátelé?! Ta přemrštěná hodnocení Miyazakiových filmů docela nepobírám. Asi je na ně moje mentalita příliš na západě ukotvená, nebo co. 60 % ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Vždy, keď začnem mať dojem, že filmová fantasy zdochla s Návratom kráľa a odvtedy sebou len zúfalo plieska na plytčine, príde niekto ako Hayao Miyazaki a napáli do mňa pecku o rozmeroch Zámku v oblakoch. Kompaktnú epickú silu Mononoke síce príbehovo roztrieštený Zámok nedosahuje, ale Cestu do Fantázie posiela do zabudnutia jedinečnou steampunkovou atmosférou a drvivou kadenciou nápadov a zvratov. Len škoda, že je stopáž trochu únavná a ku koncu príbeh nedáva celkom zmysel (resp. vyžaduje mnohonásobné pozretie, aby človek prenikol do symboliky príbehu, čo je samozrejme čisto subjektívna výhrada a niekto to môže označiť za hlavné pozitívum filmu). Napriek akýmkoľvek výhradám veľká paráda. Keď sa človek príliš nechá unášať hollywoodskou tsunami, ľahko zabudne, že niekde inde ešte žijú tvorcovia, ktorí odvážne natáčajú filmy nepodliehajúce akémukoľvek trendu a oplývajúce bujnou fantáziou a obrazotvornosťou. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Oni ty příběhy jsou zvláštní, hodně zvláštní, ještě když jsou nakreslena z pera, které držel v ruce tvůrce Hayao Miyazaki. Jenže stále si nemůžu zbavit dojmu, že Princezna Mononoke je ze všech nejhezčí i když jsem celkově z jeho tvorby viděl i s tímto tři filmy. Jenže stejnak...ta animace, ta preciznost...to se v současné době u našich, Evropských pohádek ani nemůže stát, skutečně ne. Když třeba na Fox Kids, nyní už Jetix sleduju ty pohádky jak jsou všecky na počítači v renderované grafice, co nejrychlejc nasnímané, snad dělané ve Flashi, aby byly co nejrychlejc, nejjednodušejc...a přitom jsou tak odporné, a děti po nich akorát zblbnou. Zlaté Kačeří příběhy nebo právě anime tohoto tipu, které musí pobavit každého. Zvláštní příběh, nádherné obrázky přetavené do filmové podoby na které se holt nezapomíná. Možná ty příběhy jsou ale přetáhlé až moc přes kapsy, jinak by to bylo za totálních pět. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $4,711,096Tržby Celosvetovo $235,184,110(z toho v Japonsku zarobil mega sumu $190,000,000)▐ Tržby za predaj DVD v USA $16,238,235 //počet predaných kusov 735,479/videl v kine: 75%/ (Comics Salon 2006) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

První minuty Zámku v oblacích by se daly popsat jako nádhera. Procházka nad střechami města, zloduchové vylézající ze stínů, tlustá škaredá čarodějnice a zámek v dálce procházející se po mlhou... Co by dál? Magie a kouzla pohádky se změnila v trochu zvláštní snahou o drama/romanci kouzelníka a jeho problémů s duší. Trochu nečitelné a zbytečné, což kazí dojem na fascinující pohádkovosti většiny příběhu a postav. Dům s dveřmi do 4 rozdílných míst, strašák poskakující okolo své zachránkyně, všude samá barvička a kouzelná hudba. Je velká škoda, že Miyazaki neudržel druhou půlku filmu v podobně krásném a jednoduchém duchu jakou měla půlka první. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Hayao Miyazaki .. Děti, dveře, stará bába, mluvící oheň, zámek kuří nohy, sliz, válka, koupelna, čarodějnice, stereotyp, pustina, květiny, proměny, zeleň, onanie, vyčpělost, ?, kolovrátek. Padesátka. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Je to sotva pár dnů co jsem si u Přejezdu Kassandra postěžoval na to, že to není ideální snímek pro zvýšené teploty. Zámek v oblacích je přesným opakem. Těžko hledat ideálnější film pro ukrácení chvil během nemoci. Ona tak nějak celkově je Miyazakiho imaginace pro blouznivé stavy jako dělaná. Člověk mu pak hnedka lépe rozumí. Bizarní záležitostí je totiž tenhle doposavad nejvyspělejší projekt studia Ghibli (co na tom, že dle dětské knížky; mimochodem hodně volně a lépe než v předloze). Zvedne náladu, potěší, překvapuje po jakých nevyšlapaných dějových stezkách se ubírá a především naprosto odzbrojuje svými nápady i originalitou. Nefalšované umělecké dílo, a to nejen animačně. Osobně by mě zajímalo, zda lze na poli klasické ruční animace jít ještě dále. Upřímně o tom pochybuji. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Nebezpečné časy. Jsou tu dokonce i čarodějnice z Pustin…. Kouzla a válka. Láska a prokletí. A nade vše je dobré srdce. Asi moje první vážnější setkání s ANIME. A – je to paráda! Tak hezkej příběh, rozvětvenej, ale (hlavně!!!) srozumitelnej, jsem dlouho neviděl. Jak pro dospěláky, tak pro děcka! Perfektní hudba, animace a hrdinové. Jestli jsou i ostatní Miyazakiho filmy takové, tak SEM S NIMI !!! ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

::::::::::::::::::::::::::::::: Miloučký, romantický, laskavý, kouzelný, vtipný, dechberoucí, nádherný, animovaný film pro celou rodinu !! :-) Ale za srdce mě to úplně nevzalo. Proto 4**** ::::::::::::::::::::::::::::::: ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Nejromantičtější výtvor Mistrovy fantazie. Zahoďte měřítka kvality, protože tady se létá nad horami, dveře se otvírají do čtyř různých prostorů, všichni hlavní hrdinové mění svá vzezření a pro kouzla se nejde daleko. A svět animovaného filmu je k mé nezměrné radosti zase o jeden malý poklad bohatší. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Cesta do fantazie me kdovijak nebrala, ale tentokrat se to Miyazakimu povedlo. A pritom film v nicem vylozene nevynika, jenze proste jako celek to funguje. Pribeh je sice fajn, nastesti to neni, jak se zpocatku tvari, jen pohadka o zaklety "princezne", ale postupne se prijemne zkomplikuje, ale na druhou stranu, ono se tu toho kdovikolik nedeje, opravdu sem do tech dvou hodin slo narvat vic deje. Co se tyce animace, ta je pekna, ale jen to, co je nejbliz na obrazovce, nejakejma vecma v pozadi si tvurci moc hlavu nelamali a ty jsou jen tak odflakle nacrtly. Navic mi kdovijak nesedlo to divny prostredi, takovej preplacanej mix mezi pohadkovejma vecma a technikou, ale musi se uznat, ze vetsina veci je vymyslena a nakreslena hodne originalne. No ale i pres tyhle vytky ty dve hodinky slusne utecou a proste to je hodne pohodovej a povedenej animak. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Deduško Miyazaki nám na staré kolená vymäkkol i keď zo svojich kvalít nestratil ani chlp. Natočil totiž a teraz sa podržte romantickú fantasy love story. Hoowl´s moving castle je totiž asi prvým Miyazakiho filmom, kde si postavy otvorene vyznávajú lásku, avšak v hraniciach vkusu a uveriteľnosti. Ďalším nóvom je dôraz na mužské postavy. I keď hlavný part tu má opäť mladé dievča Sophie, prekliate zlou čarodejnicou a obraté o svoju mladosť, všetku moju pozornosť si ukradol čarodejník Hauru (Howl) . Miyazaki (ak nerátam Porco Rossa) ešte nikdy nestvoril tak charizmatickú a silnú mužskú postavu ako práve tohto rozporného antihrdinu, do ktorého sa dámska časť divákov určite na prvý pohľad zamiluje, rovnako ako Sophie. Dej je situovaný do nemenovanej monarchie, silne inšpirovanej predvojnovým Rakúsko-Uhorskom. Táto vedie neustále vojny s okolitými kráľovstvami za pomoci mágie kráľovskej čarodejnice Suliman. Opäť tu narazíme na nevyhranené postavy a jediné Sulimanine kecy o dobre a zle sú Sophiou okamžite zmietnuté prehliadnutím jej zámerov a Hauruovej motivácie. Miyazaki vraj oznámil, že toto bude jeho posledný film. Ja osobne (ak to pomôže) sa budem každý deň modliť aby toto rozhodnutie zmenil. Plná recenzia TU 10/10 ()

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama