Reklama

Reklama

Howlův kráčející hrad

  • Česko Zámek v oblacích (více)
Trailer 1

I v pokojném anglickém městečku se mohou dít čáry a kouzla. Mladá a skromná Sofie, nejlepší kloboučnice v salonu, vůbec neví, čím si zasloužila, že ji jednoho dne na ulici zachrání před dotěrnými vojáky krásný čaroděj. Vezme ji pod svou ochranu a udivená Sofie najednou ztrácí půdu pod nohama, stoupají spolu nad městečko, letí jako ptáci... Jenže pak ji čeká trest v podobě zlé čarodějnice. Sofie přijde o své mládí i krásu a dál se musí protloukat světem jako stařena. Její jedinou nadějí je ten krásný mladý čaroděj Howl, který ve svém zámku na muřích nohách obchází krajem. Pohádkový příběh dívky Sofie a mladého čaroděje Howla vypráví především o lidské svobodě a síle lásky. Film získal řadu mezinárodních ocenění, včetně nominace na Oscara za nejlepší celovečerní animovaný film. (Aerofilms)

(více)

Recenze (697)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Jak jsme u Miyazakiho zvyklí, velmi neobvyklý příběh s překrásnými animacemi a bezbřehou fantazií. Howl je velice zajímavá postava, kterou objevujete krok za krokem, chvíli se o něj bojíte, pak vás zase štve a přitom mu ani chvíli nepřestanete fandit. Sophie je zase děvče, které najde svůj smysl života, lásku a objeví v sobě neobyčejnou vnitřní sílu. Možná mám pro Miyazakiho příběhy slabost, takže méně jak 5* nemohu dát. ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Filmy od Miyazakiho Vás chytnou za ruku a vezmou na kouzelnou procházku neuvěřitelným krajem. On je prostě tutovka. Opět jsem nestačila zírat nad tím množstvím fantazie, která nemá hranice a překrásnou hudbou. Příběh zde byl možná ještě víc poutavý než v Cestě do fantazie, přesto za ní jako celek trošku zaostává. Chybí mi tu ještě půlka lžičky roztomilosti. I tak je to nesmírně skutečné...necelých 5*. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Miazaki neumí závěry, na to jsem si musel zvyknout. Jsou moc happy. Ale Zámku v oblacích nedokážu odolat a tu pátou hvězdu mu dávám. Ten svět je úchvatný a být v něm nezapomenutelné. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale tenhle film se mi od Miyazakiho zatím líbil nejvíce, kam se třeba hrabe taková princezna Mononoke alias eko-agitka? :-) Ne, ale tak prostě tohle je pro mě krásný příběh s hudbou, která tomu sluší. Jediného je mi líto - že si nakonec ty vlasy neobarvil zpátky, fakt mu ty blonďatý slušely více :-)) Daisuki! Jdu spát s úsměvem na tváři, upokojená. A tak se mi to líbí, protože chci mít laskavý spánek. Ale to už sem nepatří. ;-) ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Zatímco my máme na likvidování zbytků od jídla slepice, v Japonsku je požírá ohýnek (obzvlášť skořápky od vajíček jsou pro něj delikatesou :-D ). ---- "Ty lodě jsou nepřátelské nebo naše?" - "A jaký je v tom rozdíl?" ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Asi jsem od toho čekal až moc, ale drtivou většinu z těch 2 hodin mě to prostě nebavilo a příběh vůbec nezaujal, přišlo mi to takový bez emocí a nepřesvědčivý, abych se do toho dokázal vžít a užít si to, navíc nechápu proč hlavní hrdina musí vypadat jak transvestita, že kdyby mu dali ženskej hlas, tak by ho klidně mohli vydávat za opačný pohlaví a nikdo by se nemohl divit, to tomu taky moc nepřidá. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jedno se Miyazakimu musí nechat - jeho filmy představují obvykle originální svět a originální příběh, není to obvyklé ždímání klasických pohádkových motivů, které každý zná nazpaměť. Jeho Zámek v oblacích je gejzír obrazové fantazie, jde o svérázný druh pohádkové fantazy se zřetelně protiválečným poselstvím. Výborná kresba, inspirovaná zjevně klasickou japonskou mangou, pečlivá animace a hlavně barvitý děj, kde ožívá svět magie, démonů a čarodějů.První půlka je spolehlivě na pět hvězdiček, v poslední třetině je ale scénář zbytečně překombinovaný, dobrodružný příběh se mění v romanci, která si na konci s příchodem zachráněného prince, šťastnými úsměvy a pusinkami nebezpečně pohrává s kýčem. Nejvíc mi v paměti utkví čarodějův zámek jako zvláštní kombinace chaloupky na kuří nožce a průmyslového komplexu, který jakoby vypadl z tvůrčí dílny Terryho Gilliama. Celkový dojem: 80 %. ()

Dudek odpad!

všechny recenze uživatele

V mnoha filmech lze najít nějakou větu, která se perfektně hodí pro ohodnocení daného díla a ani Hauru no ugoku shiro není výjimkou. V tomto animovaném snímku známého Hayaa Miyazakiho se do podobného hodnocení pouští rovnou hlavní postava, a musím přiznat že neskutečně trefným způsobem. Říkají tomu zámek, ale uvnitř je to jen hromada šrotu. Nemám co dodat. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Japonský maestro animace Mayao Miyataki se s Zámkem v oblacích znovu ponořil do své prostorné a živé představivosti, která se odlišuje od asijského folklóru. Vstupujeme tak do evropského pohádkového světa obydleného čarodějnicemi a čaroději. Neúnavný příval nápadů a vynálezů potěší všechny od dětí až po dospělé. I když se jedná o adaptaci románů Diany Wynne Jonesové, režisérova animace zůstává věrná rukopisu a příběh se odehrává na konci 19. století kdesi v Evropě a částečně v britském přístavním městečku, takže stále tam bude pocit, že jde o jakousi západní pohádku s prvky Disneyho stylu. Zámek je středem filmu a je jakousi směsicí Monthy Pythonů s Hieronymus Boschem. Přestože se film kvůli adaptaci jiného příběhu nevyrovná originálním filmům jako je Cesta do fantazie nebo Princezna Mononoke, tak stejně nabízí zábavu plnou údivu a šarmu. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Miyazakiho dva predchádzajúce filmy ma naozaj okúzlili, no tentokrát bolo na mňa tých fantasy prvkov trošku priveľa. Jednoduchšia dejová línia by filmu určite prospela a skrátenie o pár minút dvojnásobne. Inak je ale všetko na správnom mieste. Animácia kúzelná, nápady originálna a dojemnosť a úprimnosť ďalšieho pekného príbehu na najvyššom stupni. 70%. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý animovaný dobrodružný fantasy film od Hayao Miyazakiho. Má pomerne dobrý príbeh o slušnom dievčati, ktoré ale v jej obchode s klobúkmi navštívi krutá čarodejnica a tá ju premení na starenu a tak jej nezostáva nič iné, len vyhľadať mladého čarodejníka, ktorý žije v pohyblivom zámku neďaleko od mesta. Lenže kvôli kliatbe mu nemôže prezradiť pravdu, pričom tú pozná iba ohňový démon, ktorý pre neho pracuje a tiež od nej požaduje službu. A tak tu zatiaľ dievča v tele stareny pracuje ako gazdiná, postupne sa do čarodejníka zamiluje, no musia čeliť mnohým problémom, ktoré súvisia aj s práve prebiehajúcou vojnou ľudí. Spracovanie je celkom slušné, už od samotného začiatku som mal z toho až prekvapivo dobrý pocit, zaujalo ma celé to filmové univerzum, ktoré síce nie je až tak prepracované, ako vo viacerých iných Miyazakiho filmoch, ale aj tak si ma získalo, dej pôsobí zaujímavo, nesie sa to v takej príjemnej atmosfére a určite musím pochváliť, že sa tu skvelo kombinujú detské a dospelé prvky a rovnako aj tie fantasy a realistické, vďaka čomu je tu viacero výborných nápadov, napríklad čarodejníci slúžiaci pre vojenské účely. Ale predsa len ma trochu mrzí, že v druhej polovici sa dej začne uberať výrazne odlišným smerom, samotné prekliatie hlavnej hrdinky ide až moc do úzadia, pribudne pár prvkov, ktoré mi až tak moc nesadli, ale aj tak si to stále udrží slušný štandard a rozhodne som sa nenudil ani v tých slabších častiach. Nadmieru spokojný som aj s postavami, tie ľudské, ako hlavná hrdinka, jej priateľ čarodejník alebo krutá čarodejnica sú úplne ideálne, ale asi ešte viac ma bavili tie fantasy postavy ako ohňový démon alebo strašiak, tí mi prišli zábavní. Animácia je tradične výborná, chválim zaujímavé prostredie, po všetkých stránkach skvelo zvládnutý nápad so zámkom, toto film príjemne osvieži a sadla mi aj tá atmosféra. Takže určite ma trochu mrzí, že ma druhá polovica nebavila až tak moc, ako tá prvá, ale aj tak o dobrom hodnotení nepochybujem, príjemný film. 72% ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Přestože se dá ději mnohé vyčíst, hlavně je nekomplexnost, tak sem byl celkem rychle unešen nádhernou animací a fantazijní atmosférou a tenhle výlet do světa magie jsem užil. 9/10 ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Hayao Miyazaki je vnútorne neuveriteľne bohatý človek a je skvelé, že si to môžeme uvedomiť len prostredníctvom dvojhodinového animovaného filmu. Krásne imaginárne postavy, zohavené navonok, čisté vo vnútri, podmanivá paleta prírodných scenérií, okúzľujúcich dialógov, nadprirodzených bytostí a najmä ma dostalo množstvo duchovných obrazov, symbolov, myšlienok, vnemov a pocitov... Po zhliadnutí som mala pocit, akoby som namiesto dvojhodinového filmu videla štvorhodinový a hlavným dôvodom je, že divák prežíva s hlavnými hrdinami naplno všetky tie rozprávkové dobrodružstvá a úskalia, aj keď toto filmové dielko je viac než len rozprávkou. Neviem vysvetliť, prečo ázijská kinematografia oplýva takým čarom, ale ono sa to vysvetliť nedá, to treba vidieť, celé to prelievanie abstraktných podnetov vstrebať a koniec koncov precítiť. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

WTF název? Zámek v oblacích? Fatální chyba distributora, který zaměnil dva filmy. /// Film ve mně zrál až uzrál na asi 8. zhlédnutí naplno. Až kýčovité kulisy odvádějí pozornost od více než dvou hlavních příběhů - Howlova dospění a přijetí odpovědnosti za vlastní život, Sofiina zlomení kletby tím, že přestane být šedivou myší bez vlastního života a vezme ho pevně do rukou... v jistém smyslu u obou boj o své srdce. Merkl je podle mě projekce osoby režiséra, který vyrůstal za války a přesně ji ukazuje, jak si ji pamatuje v parádě i hrůze. I linka obou čarodějnic jako ambiciózních matek a tchýní je zajímavá... Nostalgická a romantická nádhera s omračující hudbou a vývojem postav, který může kdejaký film jen závidět. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Krásný magický příběh plný čarodějů, kouzelniků a všeho možného. Howlův hrad je hotová směsice všeho, co je na světě krásné. Hlavní hrdinka sice nedosahuje sympatii princezny Mono, i samotný Howl zaostává za Ashitakou, ale tam kde to oba dva nezvládají, je krásně doplní skvělé vedlejší postavy. Konec filmu je naprosto famózní a vůbec jsem se v něm neztratil. Japonci zase byli o krok dál. ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

U Miyazakiho se přeci jenom nedá moc šlápnout vedle ... dneska už klasika, Howl's Moving Castle je vizuálně naprosto dechberoucí (ostatně jako všechny kousky od studia Ghibli), po audio stránce uchu lahodící a příběhově velice krásná pohádka plná roztodivných charakterů (Calcifer je můj novy favorit xD), barev a nádhernych scenérií. Tohle je naprostá povinnost pro všechny, ať už filmové entuziasty anebo lidi, co se občas na něco podívají v telce ! ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Při sledování nejnovějšího Miyazakiho filmu mě napadla myšlenka, že jeho imaginace snad ani nepochází z tohoto světa a věci jako prostředí či logika děje jsou jen jakési berličky pro nás obyčejné smrtelníky, abychom z ní také něco měli. I když bych nakrásně chtěl, nedokážu u Mijazakiho uplatnit běžná měřítka pro posuzování filmů. Ta se totiž pod tímto darem lámou jako stébla slámy. ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Tak trochu nechapem, preco hladaju niektory ludia v tomto filme chyby. Preco sa radsej nenechat unasat tymito krasnymi obrazmi, hudbou a hromadou malickych detailov ktore su tak nadherne ze nezostane cas na sledovanie niecoho ineho. Preco musi vsetko davat dokonalu logiku. Niekedy nie vsetko musi davat dokonaly zmysel. ale zanechava to hlboke pocity. Je to nieco ine ako starsie, viac dejovo zalozene Miyazakiho filmy, avsak v urcitych smeroch mi prave tento priniesol najsilnejsi zazitok. Dychberuce a uzasne. 10/10 ()

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama