Reklama

Reklama

Howlův kráčející hrad

  • Česko Zámek v oblacích (více)
Trailer 1

I v pokojném anglickém městečku se mohou dít čáry a kouzla. Mladá a skromná Sofie, nejlepší kloboučnice v salonu, vůbec neví, čím si zasloužila, že ji jednoho dne na ulici zachrání před dotěrnými vojáky krásný čaroděj. Vezme ji pod svou ochranu a udivená Sofie najednou ztrácí půdu pod nohama, stoupají spolu nad městečko, letí jako ptáci... Jenže pak ji čeká trest v podobě zlé čarodějnice. Sofie přijde o své mládí i krásu a dál se musí protloukat světem jako stařena. Její jedinou nadějí je ten krásný mladý čaroděj Howl, který ve svém zámku na muřích nohách obchází krajem. Pohádkový příběh dívky Sofie a mladého čaroděje Howla vypráví především o lidské svobodě a síle lásky. Film získal řadu mezinárodních ocenění, včetně nominace na Oscara za nejlepší celovečerní animovaný film. (Aerofilms)

(více)

Recenze (696)

fallanga 

všechny recenze uživatele

Přestože to postrádá určité typické znaky Miyazakiho filmů, pravděpodobně proto, že je to natočeno podle Britské předlohy, tak to pořád nese Miyazakiho rukopis a po Cestě do fantazie se jedná o nejlepší Ghibliovku. Příběh je na konci trošičku uspěchaný, ale tuto chybu vynahrazují dokonale napsané postavy. Temný, záhadný, ale pořád sympatický čaroděj Howl, Sophie, která se neustále mění nejenom fyzicky, ale i charakterově, duševně chorá čarodějka, sarkastický a vtipný ohnivý démon Calcifer (který mi místy připomínal kocoura z Čarodějky Kiki) a tlustý astmatický pes. Skvělá partička. K tomu je to všechno pěkně naanimované, což je ale u Ghibliovek samozřejmost. Samozřejmostí je i pěkná hudba. Co bych možná vytkl je anglický dabing, který je trošičku slabší (Christian Bale se jako Howl moc nepředvedl), ale po chvíli jsem si zvykl. Ačkoliv příběh není Japonský, tak je to pořádně šílené, zábavné, kouzelné a Miyazaki udělal dobře, že se rozhodl zpracovat zrovna tohle. ()

Scraffy 

všechny recenze uživatele

Bezchybný animák zo sveta a hlavy Hajaoa Mijazakiho. Každá jedna vec je premyslená do úplného detailu, čo vyzerá neskutočne pekne. ()

Zdenda 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si zase jednou nadelil darecek... V podobě naprosto unikátního, překrásného a dechberoucího filmu od MISTRA. Ano je pravda, že jsem se echvílemi dost ztrácel, jednání některých postav bylo záhadné, ale co na tom... Stejně jsem si film dokonale užil, grandiozní finále mě naprosto uchvátilo, jako se povedlo málokterému filmu a já se už ted nemohu dočkat, až si film pustím ještě jednou... Ještě ted mi běhá mráz po zádech a já chci poděkovat panu režiséru: Hayao děkuji !!! Věčná sláva Tobě a Tvým spolupracovníkům (opět vynikající hudba Joea...) ()

koudi 

všechny recenze uživatele

Opět nádherný počin od mého nejoblíbenějšího anime režiséra. Nejvíc okouzlující jsou ty jeho soundtracky, vždy příjemně překvapí. Díky Miyazaki :) ()

Arccos 

všechny recenze uživatele

Někdy bývám skeptický - může skutečně animovaný film zaujmout a nebýt pro mě jen další pohádkou? Po Princezně Mononoke a Cestě do fantazie mě Miyazaki opět přesvědčil, že tomu tak může být. Zámek v oblacích je plný fantazie, nevídaných motivů, krásné valčíkové hudby a choreografie. Ano, choreografie, lepší popis mnohých scén mě nenapadá. Nejkrásnější scéna je na samém začátku filmu, kdy se Sophie poprvé potká s Howlem. Vše ve mně zanechalo dojem, jaký si od filmů často neodnáším. A to i přesto, že jsem se v nikerak plochém a jednoduchém ději možná trochu ztrácel. Pět hvězdiček nepadne pouze proto, že více než dvouhodinový snímek postupně trošku jakoby ztrácel na konzistenci a působivosti a některé motivy byly ne zcela dotažené či dokonalé. Jako obvykle bych napsal "chci mít na DVD", ale já už ho mám! (edit: Po čase jsem těch pět hvězd přece jenom dal!) ()

Jara_II 

všechny recenze uživatele

Japonské animované filmy a seriály vůbec nemusím, zprotivila mi to pravděpodobně nova, která vysílala ten největší brak v čele s pokemony, ale díky Hayao Miyazakimu poznávám i ty světlejší stránky žánru. Co se týče Zámku v oblacích. Je to neuvěřitelně propracovaný a originální film, plný fantazie. Děj je místy trošku spletitý, rozhodně ale ne nepochopitelný. Jediný problém filmu vidím v jeho závěru. Ten mi přišel oproti zbytku filmu příliš zkratkovitý a nenápaditý. Škoda, princezna Mononoke zůstává nepřekonána, ale i tak je Zámek v oblacích velice dobrý film. ()

Borecz 

všechny recenze uživatele

Stručně řečeno: moc pěkná pohádka. Je sice pravda, že děj je místy krapet nesrozumitelný a jeho pochopení by asi vyžadovalo několikeré shlédnutí, na druhou stranu snímek oplývá řadou neotřelých fantasy prvků a nápadů. Také díky vynikající klasické animaci a bezvadnému vizuálnímu ztvárnění zanechává po shlédnutí veskrze dobrý dojem. Natolik dobrý, že bez potíží dosáhne na nejlepší možné hodnocení. ()

Quendi 

všechny recenze uživatele

Jako obvykle přenádherná grafika. Příroda živá tak jak se nevidí v hraných filmech. Příběh tentokráte trochu méně srozumitelný, musela jsem se halt snažit si domýšlet. A Howl je zlatíčko:) ()

Soubi 

všechny recenze uživatele

Výborná detailní animace, solidně stavěný příběh, do kterého nebyl problém se vžít a svěží, vtipné pasáže (zvláště mezi čarodějem a Sophií), které film oživují...to vše jsou klady tohoto filmu. Animák pro malé i velké :) ()

Pavel_Pan 

všechny recenze uživatele

Pan režisér Miyazaki dává do svých filmů vždy ty správné bylinky ze světa orientálního, které dochucuje klasickým kořením z evropského prostoru. Velmi imaginativní krmě. Pokaždé. ()

Zaplo05 

všechny recenze uživatele

Nejsem odborník na pohádky natož na Japanské anime. Tohle je ale pohádka, kterou si určitě řadím mezi nej filmy. Krásná hudba dokresluje příjemný příběh, ve kterém bojuje dobro a zlo. Je to v jiné pohádce jinak ? Příběh je velmi zvláštní a každá postava má specifické vlastnosti, které bych nečekal. Nejvíce sympatizuji s mluvícím ohněm. Určitě i vy si najdete něco krásného, co vrátí myšlenky do dětských let plných fantazie. ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Kreslený film jak má být!! Sice jsme se místy ztráceli v důvodech konání, ale holt se v čarodějných věcech nevyznáme! Ale krásná místa a obrazy i obrázky! Taky láska vítězí, což je fajn! :) ()

Ernie_13 

všechny recenze uživatele

Úžasne vytvorená rozprávková fantasy, ktorá neustále púta pozornosť či už jedinečnými nápadmi alebo zaujimavými postavami.Jediný dôvod prečo som sa rozhodol ubrať jednu hviezdičku tomuto úžasnému rozprávkovému príbehu, ktorý Miyazaki vytvoril je pre mňa slabá stránka príbehu, keď príliš veľa vecí ostáva nedopovedaných resp. chýbala mi miestami logika v príbehu. ()

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama