Reklama

Reklama

Howlův kráčející hrad

  • Česko Zámek v oblacích (více)
Trailer 1

I v pokojném anglickém městečku se mohou dít čáry a kouzla. Mladá a skromná Sofie, nejlepší kloboučnice v salonu, vůbec neví, čím si zasloužila, že ji jednoho dne na ulici zachrání před dotěrnými vojáky krásný čaroděj. Vezme ji pod svou ochranu a udivená Sofie najednou ztrácí půdu pod nohama, stoupají spolu nad městečko, letí jako ptáci... Jenže pak ji čeká trest v podobě zlé čarodějnice. Sofie přijde o své mládí i krásu a dál se musí protloukat světem jako stařena. Její jedinou nadějí je ten krásný mladý čaroděj Howl, který ve svém zámku na muřích nohách obchází krajem. Pohádkový příběh dívky Sofie a mladého čaroděje Howla vypráví především o lidské svobodě a síle lásky. Film získal řadu mezinárodních ocenění, včetně nominace na Oscara za nejlepší celovečerní animovaný film. (Aerofilms)

(více)

Recenze (698)

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Zatím nejhorší Miyazakiho film (z těch šesti co jsem viděl), bohužel jediný, za který jsem jsem vysolil víc jak stovku. No bohužel, ono je to stále vynikající, ale.....! Tady už prostě mistr neudržel fantazii na uzdě a vypálil na nás dechberoucí blábol! ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Na vlnách bezbrehej imaginácie (a nezrovnateľných orchestrálok Joa Hisaišiho) sa plaví ďalší z nádherných príbehov, ktoré nám darovalo štúdio Ghibli a neuveriteľný Hajao Mijazaki. Áno, je to, ako povedal Matty, tak trochu ohliadnutie sa za dosavadnou tvorbou velikána, ale to nevadí, práve naopak. Vďaka tomu môžeme vidieť mnoho originálnych prvkov, s ktorými sme sa uňho už stretli v úplne novom svetle - napríklad už len spojenie čarodejníkov (napr. Cesta do fantázie) a vojny (Naušika). Dlhšia stopáž je výzva, ale dáva priestor na mnohotematickosť, prehršel motívov a uhlov pohľadu, na ktoré sme u Mijazakiho zvyknutí, nech už je to vojna, s ktorou sa spája nielen otvorený boj, ale aj propaganda či vnútorné mocenské vplyvy, alebo rozprávkové prekliatie v niekoľkých podobách. A za tým všetkým, obaleným nečiernobielymi postavami a vyznením, sa skrýva príbeh o láske (klasika) a... starobe. A to najlepší, aký som kedy videl. Už po x-tý krát skladám poklonu. Miestami to bolo síce (čo sa absolútneho hodnotenia týka) trochu o fúz, ale tá jednoduchosť, s akou nás Hajao vťahuje do svojich dokonale budovaných fikčných svetov úplne bez akéhokoľvek vysvetľovania a úvodu do deja je úžasné, a záver je pre mňa ako filmového diváka jednoducho slasť. 90% ()

Rover 

všechny recenze uživatele

Opět nezklamal, opět nádhera... vrchol imaginace, přívětivého humoru, silného příběhu.. jak jsme u Miyazakiho zvyklí. "To je ale pěkný ohýnek!" :-) HUDBA: Joe Hisaishi - standart. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Opět velké díky kinu Bio Oko, že nám zprostředkovalo tento famózní zážitek na velkém plátně, pěkně v originále. Jak byla Mononoke depresivní, tak naopak z Howlova zámku sršela láska a radost. [Mijazakiho festival Bio Oko] ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

80% - Jak Japonci dokážou v každém animovaném filmu nebo seriálu vysypat z rukávu tisíce nových, krásných a originálních nápadů mě asi nikdy nepřestane udivovat a uchvacovat. Pro snílky jako já je tento film povinností... ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Postavy 8/10 Děj 9/10 Hudba 8/10 Animace 10/10/// +krásný příběh, zahřeje u srdce, perfektní animace, hlavní postava i ty vedlejší, hudba, děj -je vůbec možný, že v tom filmu někdo nedokáže najít to jeho kouzlo?/// Zámek v oblacích mě nejen zaujal, to by bylo slabé slovo, on mě přímo strhl. Neuvěřitelně dokonalí film v atraktivním a nevídaném světě plném fantasie a věcí, které tu prostě možné jsou. Navíc hřejivá romantická linka, která se snaží být na první pohled zamaskovaná, ale vy stejně více, že tam je, víte co hlavní hrdinka cítí. Prostě nádhera./// Celkem 88%/// Podruhé viděno 1.3.2016 v rámci školní projekce. ()

vteco 

všechny recenze uživatele

Ve své první polovině velice vtipný snímek, který svými šílenými, leč originálními nápady zaručeně rozesměje a okouzlí. Celou dobu se tak divák veze na vlně pohody, uklidňující hudby či setkávání se s novými postavami v čele s němým, nýbrž neuvěřitelně kouzelným Tuřínem. Nelze opomenout jednoho z hlavních hrdinů, kterým je Calicifer, jenž v mnoha ohledech připomíná západní produkci animovaných filmů, ovšem v žádné scéně na druhý konec zeměkoule nijak výrazně nesklouzne. Co jest hlavním prvkem Zámku v oblacích je práce s postavami, a to ve způsobu jakým je divák schopen je vnímat. Záporné postavy se v jednu chvíli zdají být odpudivé, nehostinné a nepříjemné, ovšem Miyazaki podle šablony rozhodně nejede, a tak se divák nemůže připravit na určité zvraty či přerody právě záporných či kladných postav do svých protipólů. Kouzlo filmu podtrhuje opět fenomenální Džó Hisaiši a jeho orchestr, který silně ovlivňuje emoční složku v samotném klimaxu, který bohužel spadá do naivity a klišé více, než bych u Miyazakiho čekal. [85%] | Kino ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Zatím nejhorší film jaký jsem od Miyazakiho viděl. Animace a hudba je tradičně nádherná, ale příběh je až příliš sentimentální a zmatený a ani prostředí není tak zajímavé a originální jako v jeho jiných filmech. Celkem spíš jen lehce nadprůměrná pohádka. 6/10 ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Tak krásně animovanou nudu jsem již dlouho neviděl a doufám že ani neuvidím. Od mistra Miyazakiho velké zklamaní. V zásadě se ani nic nedozvíte o co tam celou dobu pořádně jde. Jakoby příběh vytržený z kontextu něčeho mnohem většího, leč jméno Miyazaki a Ghibli funkuje jako spolehlivý „zvyšovač“ hodnocení, a proto dávám alespoň za to zpracovaní 40 % a abych jako jeden z mála mohl napsat, že tento film má k dokonalosti daleko. ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Jeden z kolegov sa pýta, kam ten Miyazaki na tie nápady chodí. Dobrá otázka. Bolek Polívka na ňu svojho času za seba odpovedal, že on na ne nechodí, ono to chodí naňho. Nech už pán režisér z knižnej predlohy prevzal čokoľvek, veľa toho zaiste nebolo, keďže výsledkom je to, čomu sa hovorí "typický Miyazaki". Kamže to teda ten starý pán chodí? Kde inde než do tradičných čínskych a japonských záhrad (spomeňte si, aj filmový Howl-Hauru má "svoju záhradu"), ktoré excelentne demonštrujú východnú koncepciu poézie - na Západe je poetická vonkajšia podoba vecí, na Východe ich vnútorný, "duchovný" rozmer. V týchto záhradách nič nie je tým, čím sa zdá byť, keďže cieľom bolo vytvoriť ekvivalent prírody, krajiny či univerza. Stromy sú zakliate do bonsají, horské chrbty do balvanov. Les nadobúda podobu skalného labyrintu zloženého z pozliepaných pórovitých monolitov. Dažďová kvapka je reprezentovaná v podobe sústredných kružníc vyrytých do jemného štrku, riečny tok v sústave navzájom sa prekrývajúcich plochých kameňov. Výhľady do záhrady majú podobu otvorov v tvare mesačného kotúča či roztvoreného vejára, čím vzniká "vypožičaný obraz". Do bambusového húštia sa pozerá skrz kamenné či drevené mreže s naturalistickým alebo symbolickým ornamentálnym rastrom umožňujúcim subjektívnu interpretáciu videného. Latentná podoba videná v kuse kameňa stačí, aby bol kameň posadený na podstavec s rovnakou vážnosťou, s akou sa v Európe na podstavec kladú sochy. Poloabstraktná textúra v travertíne stačí, aby bol daný kameň vložený do honosného rámu a zavesený na stenu pavilónu. Skala nachádzajúca sa v inej, dutej skale. To všetko sú subtílne imaginatívne a fantazijné momenty cudzie európskej senzibilite až do doby vzniku surrealizmu. Interpretácia Miyazakiho tvorby prostredníctvom signifikantného elementu východoázijskej kultúrnej tradície? Ale prečo nie? ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Viděno v původním znění s českými titulky (o verzi v anglickém ani českém dabingu vážně nestojím). ZÁMEK V OBLACÍCH je po mém soudu nepochybně slabší než o tři roky starší Cesta do fantazie, s kterou film spojuje mnoho podobností (hlavní hrdinkou obou filmů je malá, resp. větší holka, která přichází do cizího prostředí plného nevídaných divů a kouzel, ve kterém je nucena pracovat a vysvobodit někoho ze zakletí. To bych se skutečně i hádal, že jsou oba filmy takto podobné, jak jsem měl už možnost se přesvědčit, že když jsem se někomu o této podobnosti zmínil, dotyčný ji tam vůbec neviděl). Srovnání s CESTOU DO FANTAZIE je pro mě i hlavním důvodem, proč tomuto jinak výbornému animáku nakonec dát plné hodnocení nemůžu - když máte jednou nastavenou laťku takto vysoko, nelze z ní slevit. Nic to nemění na tom, že je to stále úplně úžasný film plný krásné hudby, jedinečné japonské imaginace a báječného humoru (malý psík čarodějnice i mluvící ohýnek u mě pravidelně vyvolávali vlny smíchu - ten ohýnek je navíc v japonštině tak úžasně namluven, že se musíte smát, i kdybyste nechtěli :) Při závěrečném záběru jsem byl téměř naměkko, jaká to byla krása. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Tento Miyazakiho animák, jak je u něj už skoro zvykem mě zase tak neoslovil jak jsem očekával. Nevim proč, ale působil na mě tak nějak uměle s lehkou dávkou naivity, která filmu podle mě moc neprospěla. Možná to bude také tím, že jsem z podobných filmů už jaksi vyrostl a jelikož je tento film z roku 2004, nemohla u mě svojí velkou úlohu sehrát nostalgie. Přesto se však pro mě jedná o lepší průměr. 65 % ()

gilmore_girl 

všechny recenze uživatele

Ja jsem to asi nejak nepochopila... ma to byt pohadka se strasidly nebo fantasy pro dospele o lasce a valce? Pro deti je to moc strasidelne a pro dospele zase moc pohadkove, ale v obou pripadech podivne slozite a zmatene. Je fajn, kdyz si clovek muze neco domyslet, ale ja tady byla uplne ztracena, obcas i znechucena. Libil se mi pohled mlade Sophie na stari, vtipny ohynek a sipajici pes. Ale znovu to opravdu videt nemusim. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Byly pasáže, kdy jsem si říkal, že je to hezká poetická pohádka, ale i chvíle, které mi připadaly zbytečné, matoucí, nelogické. Něco mi muselo uniknout... [viděno: monitor, 5.1] # příběh 7 | hudba 7 | humor 1 | akce 3 | napětí 1 | pustil bych si znovu 6 ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Jako vždy Miyazaki nezklamal a natočil moc příjemný pohádkový příběh v tradičně krásném balení. Jen moc nechápu, proč čeští distributoři tento dokonce na Oscara nominovaný film neuvedly v kinech či alespoň na DVD do půjčoven, ale zato zamořují kina filmy jako Norbit a podobně... ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Bylo to...dobré, Hisaishiho hudba také opět bezchybná...přesto, čekala jsem, že to bude lepší. Čekala jsem něco ve stylu Princezny Mononoke nebo snad Cesty do fantazie. Bohužel je tento snímek o něco horší než tyto filmy, takže na 5 hvězdiček u mě nemá. ~(4,1)~ ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno za to môžu príliš veľké očakávania po dvoch filmoch majstra Miyazakiho, ktorým som dal plný počet, možno nie príliš kvalitná verzia filmu, pretože som sa ku kvalitnejšej nedopracoval. Ale Miyazaki je hlavne o emóciách a tie sa akosi v očakávanej miere nedostavili a mal som z toho celého pocit, že je tu toho akosi menej, ako minule a predminule. Ale uvidíme, ak bude film vysielať niekedy ČT v HD kvalite, určite ho nevynechám. VIDENÉ ZNOVA 2/23: Určité rozpaky a pocit, že to nie je moja šálka čaju zostávajú, ale za úžasné apokalyptické vízie sveta vo vojne a parádny steampunkový zámok pridávam po čase jednu hviezdu. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

No, z dílny toho Japonce jehož jméno si netroufám skloňovat je tenhle snímeček asi nejlepším počinem. Ovšem stále a pořád nezbývá než konstatovat, že se opět jedná o parádní průšvih. Po stránce hudbení tenhle snímek jasně vyhrál. Po stránkách ostatních je to remíza, což se vzhledem k tomu, že jsem předchozí filmy hodnotil odpadem rozhodně nedá považovat za úspěch. U minulých snímků jsem se sháněl po tom matrošu co požívají zdejší vysoce hodnotící uživatelé. Ono by ovšem nebylo úplně od věci hledat tento matroš ve studiu, kde vznikal tento film. Určitě by ho nikdo nepřehlédl, neboť by na vstupních dveřích stál zcela určitě nápis ,,Hašišové doupě". Sledovat tento film je teror a utrpění. Raději Pokémony než tohle. Musím dát i v tomhle případě ODPAD! ()

boshke 

všechny recenze uživatele

V Miyazakiho mezích to je slušné. Z porovnání s Princeznou Mononoke a Cestou do fantazie Zámek v oblacích vítězí, v porovnání s vnějším světem je to pořád halucinogenní, fantasmagorijní hovadina... 40% ()

Související novinky

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

Festival Malé oči zve na Mijazakiho i Zemana

06.11.2023

V sobotu 11. listopadu začne 10. ročník festivalu Malé oči. Malí diváci a jejich rodiče se mohou o víkendu vydat na podivuhodná dobrodružství v pražských kinech Aero a Bio Oko. Během listopadu a… (více)

Reklama

Reklama