Reklama

Reklama

John Williams ve Vídni

(koncert)
  • Rakousko John Williams: Live in Vienna (více)
Hudební
Rakousko, 2020, 129 min

Obsahy(1)

Vídeňská filharmonie hraje na mimořádném koncertě pod taktovkou autora výběr jeho nejznámějších filmových melodií. Sólo housle Anne-Sophie Mutter... Ve svých osmaosmdesáti letech diriguje legendární americký skladatel filmové hudby John Williams poprvé ve Vídni. Williamsův koncert s Vídeňskými filharmoniky byl původně plánován do roku 2018, ale uskutečnil se až 8. února 2020. John Williams často spolupracoval s režisérem Stevenem Spielbergem. Roku 1977 například vytvořil hudbu k jeho Blízkým setkáním třetího druhu a celé řadě dalších filmů. Pět filmových Oscarů nebo-li pět cen Americké filmové akademie. Tři Emmy Awards. A neuvěřitelných pětadvacet Grammy Awards. Taková je, mimo jiné, bilance Johna Williamse. Roku 2019 vyšlo společné album Johna Williamse a houslistky Anne-Sophie Mutter nazvané "Accross The Stars". A tak není divu, že právě ji si pozval jako vzácného hosta na tento mimořádný koncert. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

T2 

všechny recenze uživatele

John Williams je už neotrasiteľná legenda, už asi ťažko ho niekto prekoná, toľko známych filmových motívov nemá nikto. Takýto koncert je proste fakt niečo, zážitok ako hrom. Možno nejaké dva-tri menej známe piesne (Hook, Sabrina) by som zamenil a bolo by to dokonalé. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Obrovský zážitek. Výběr toho nejlepšího zpestřený o něco méně známými, ale o nic méně dobrými kousky (suita z Čelistí, skladba The Rebellion Is Reborn z osmých Star Wars), skvělé podání Vídeňských filharmoniků, sóla Anne-Sophie Mutter (trochu v rozpacích jsem byl jen z jejího zapojení do The Duel z Tintina, naopak Schindlerův seznam zněl jako rovnou z nebes) a samozřejmě John Williams osobně. Pokud jde o mě, Hans Zimmer se může s jeho mega-super-obří-přeplácanou pražskou show schovat někam do kouta, protože takhle vypadá strhující koncert filmové hudby, kterému ke stoprocentní působivosti stačí "pouze" ta hudba a jeden obdivuhodný člověk s taktovkou v ruce. A nepokazil mi to ani odbytý český komentář s občasnými skvosty typu "Pochod imperátorů". ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Milo ma prekvapila stanica RTVS, keď cez vianočne sviatky pustili tento koncert. Bol som aj na koncerte Zimmera, ale ten ma naživo nebavil tak ako zo záznamu John Williams a Viedenskí filharmonici. John Williams je génius, ktorý zložil toľko známych zvučiek a je držiteľom toľkých cien, že to nespočítate ani keby ste k rukám pridali nohy. Obdivujem ho, že v takom veku ešte dirigoval orchester a ako je vidno, veľmi si to užíval. Čo sa týka samotného koncertu, tak mi k dokonalosti chýbalo už iba zopár skladieb, na ktoré nedošlo ako Theme Jaws alebo Schnidlerov zoznam. Tieto soundtracky tu síce boli, ale ponúkli iné skladby. Tak či tak perfektný koncert, zážitok a aj prídavok. 95% - 5* ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Jsem jeden z těch opravdu šťastných, který se zúčastnil této neopakovatelné hudební události. Byl jsem přítomen zrovna na tomto nedělním koncertu. Zúčastnil jsem se několika koncertů od E. Morriconeho, Hanse Zimmer, Joe Hisaishi, Erica Serry a dalších. Koncert Johna Williamse ve Vídni je ale nedostižný. Jednak složením koncertu a jednak také prostory kde se odehrával a tou nepopsatelnou atmosférou. Když vstoupíte do hlavního sálu, tak na Vás okamžitě dýchne historie. Mnohokráte jsem sledoval novoroční koncert Vídeňských filharmoniků na ČT a říkal si, jednou tam tak být....a ono se mi to vyplnilo a ještě k tomu koncert Johna Williamse, husina :) Jen menší poznámka k tomu vysílaní, nepřekládal bych původní názvy skladeb. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Koncert mnohokrát korunovaného krále filmové hudby byl složen z melodií samých známých filmů (snad jen nejstarší zahraný kousek z Propustky do půlnoci byl výjimkou), ale komu by to vadilo, když Spielbergovy filmy a Star Wars jsou stejně prvními věcmi, které člověku naskočí po vyslovení Mistrova jména. Režisér naštěstí také byl dost zkušený, abychom z Vídeňských filharmoniků vždy viděli to podstatné. Český komentář byl sice tak trochu nadbytečný, ale v těch pasážích s aplausem publika moc nerušil. Etalon, jak by měly podobné koncerty vypadat! ()

otík 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv John Williams není zcela má krevní skupina a miluji od něj jen ty Star Wars, Indyho a Harryho + hlavní motivy k mraku filmů, tenhle koncert je prvotřídní a v podstatě unikátní. Jak sám mistr řekl, ve Vídni koncertoval poprvé a vzhledem k jeho věku (88 požehnaných let) asi i naposled. Zazní hudba ze známých filmů, většině já říkám tzv. fidlaná, ale sakramentsky dobrá. Pro mne naštěstí ale uslyším i neskutečně krásný motiv k Jurskému parku či nesmrtelné Star Wars i ostatní úžasné hlavní motivy, takže i proto nelze hodnotit jinak než za 100%. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Dokonalost, fantazie, neuvěřitelný zážitek. A Maestro to navíc sám diriguje a je ve fantastické formě. Méně známé kousky jsou proloženy těmi méně známými a závěrečné dva pochody jsou pak už jenom třešničkou na dortu. Chyběla mi tam jenom hudba ze Supermana. Český komentář byl zbytečný a občas dost mimo, ale jinak opravdu není co vytknout. Stačí jen zavřít oči... a poslouchat. A nechat se prostě unést těmi nádhernými tóny. Lepšího hudebního skladatele v současnosti prostě není. 100%. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

V titulcích pořadu uvedeno: země původu Německo (záznam koncertu vznikl v produkci německého hudebního nakladatelství Deutsche Grammophon). ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

4,5  John Williams je hudobný klasik s konzervatívnym, mierne staromilským štýlom. S trochou nadsádzky by jeho filmová hudba mohla pokojne pochádzať z pera nejakého slávneho autora tvoriaceho pred sto rokmi. Ale to rozhodne nie je výčitka, v tom čo robí, je proste vynikajúci. Viedenská filharmónia jeho štýlu veľmi sedí, ani veľmi nemusel svoje skladby aranžovať (na rozdiel od Morriconeho). Zaznejú tu mnohé jeho slávne kúsky, predovšetkým zo spolupráce s jeho "dvorným režisérom" Stevenom Spielbergom. A niektoré sú geniálne, vyzdvihnem predovšetkým hudbu k filmom Harry Potter, Schindlerov zoznam, Dobyvatelia stratenej archy, E.T. mimozemšťan a Tintinove dobrodružstvá. Prítomnosť slávnej husľovej virtuózky Anne-Sophie Mutter dodáva celému vystúpeniu tú správnu šťavu. ()

KukulienkaHO 

všechny recenze uživatele

Vydarený koncert Maestra Johna Williamsa. Je obdivuhodné, že aj vzhľadom na svoj vek je stále čulí a skladateľsky aktívny. Slovami sa ani nedá opísať, akým obrovským prínosom do filmovej hudby je Pán Williams. Toľko rôznych ikonických a pamätných soundtrackov a motívov nemá na svojom konte nik z tejto brandže a myslím, že pretečie ešte množstvo času, kým sa mu dokáže (pokiaľ vôbec) niekto aspoň vyrovnať. V rámci koncertu bolo počuť známe - ikonické i menej známe skladby. Trošku ma sklamal hudobný program (pár ikonických skladieb chýbalo), ale dve posledné to zaplátali. P.S.: Prajem Maestrovi veľa zdravia a ešte množstvo úspechov, pokiaľ svoje remeslo nezavesí na klinec. ()

Reklama

Reklama