Reklama

Reklama

V roce 2035 jsou roboti součástí každé domácnosti a lidé jim důvěřují. Až na jednoho – trochu paranoidního detektiva Dela Spoonera (Will Smith). Ten je přesvědčený, že zločin, který právě vyšetřuje, spáchal robot. Vyšetřování ho přivede k odhalení děsivé hrozby pro lidskou rasu... Společně s psycholožkou Susan Calvenovou vyšetřují smrt doktora Milese Hogenmillera, vědce, který pracoval s roboty pro U. S. Robotics. Příčinou smrti byla sebevražda, ale Spooner je přesvědčený, že vědce zavraždil robot. Tři zákony robotiky však zaručují, že taková věc je nemožná… (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (1 074)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Ač nejhorší Proyasův snímek, tak si stále drží vysokou kvalitu. Důkaz, že "letní blockbuster" nemusí být blbý film, u kterého se musí vypnout mozek a přetrpět dvě hodiny filmu kvůli čtvrt hodince nové generace CGI efektů. Mám jen dvě zásadnější výtky a ani jedna není "regulérní". Tak za prvé mi není jasné co to má společného s Asimovem. Pokud ho někdo zná a jde na to kvůli tomu bude zklamán, pokud ne, tak mu to jméno stejně nic neřekne. Krom tří zákonů robotiky (které jsou stejně ignorovány), pár jmen a jedné milé narážky v továrně tam nic z něj není. Druhá výtka směřuje přímo na Alexe za to, že ustoupil ze svého trendu nemasových, kultovních podívaných. První, ale platí jen jako podivení a druhé je pochopitelné, protože chtěl natočit akční scifi podívanou, která by komerčně uspěla a to se mu povedlo na maximum. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Can a robot write a symphony? Can a robot turn a… canvas into a beautiful masterpiece? - „Can you?“ Proyas je velmi schopný režisér, o tom není pochyb, ale tady tím povrchním klouzáním po zamrzlém Asimově jezeře, držíc za ruku trikově nedotažené akční scény včetně přemrštěného "supermanského" finále a s obavami důkladněji se podívat na bohatý svět skrývající se pod ledem nesoucím komerční úspěch, u mě moc bodů nezíská. Nehledě na to, že Fresh Princova cool póza s kolíbavou chůzí v kožených gaťkách a ropovodem Družba pod paží mi po chvíli začala lézt krkem, ale to je jen můj dlouhodobý osobní problém s hereckým projevem pana Smithe, který nelze brát za bernou minci. Pozor, mini spoiler! Kdo by to byl řekl, že jeho levou rukou masturbující detektive Del Spooner dá reálný základ rčení: „Udělej si to levačkou, ať to máš jak od cizího..“ ()

Reklama

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Nejlepší sci-fi film, který byl natočen na počátku třetího tisíciletí. Dobře odvedená práce. Předvedl se jak režisér, tak všichni herci (snad až na Bridget Moynahanovou). Během filmu se nebudete nudit ani minutu a o to tvůrcům šlo především. Na škále od jedné do sta dávám 98. Já, Robot je zářícím klenotem poslední dobou průměrné Hollywoodské produkce. Je prostě perfektní. Will Smith je charakterní, výborný a zatraceně cool. Ostatní hrají to, na co mají. Naopak Bridget Moynahanová předvádí šílený výkon, který je hoden Zlaté Maliny. Nemůžu se dočkat, až si koupím DVD. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nebýt to tak přehnaně cool, jednalo by se o největší sci-fi událost od uvedení Spielbergova Minority Reportu. Film díky režii Alexe Proyase disponuje sugestivní atmosférou a překvapivě i slušnou (byť redukovanou) ideou. Will Smith byl sázkou na komerční jistotu, a tak jeho Del Spooner dělá z filmu tak trochu mačovský zvířetník. Postava jako celek mi nikterak nevadí, ale některé hlášky působí v kontextu příběhu stejně přirozeně jako Zarathustra na veřejných hajzlících. Přesto skládám Proyasovi poklonu, s jakou lehkostí dokázal vybalancovat kompromis mezi akčním špektáklem a působivou sci-fi podívanou s varovným podtextem... S jakou lehkostí dokázal do žil filmu vpravit působivé emoce a sekvence, které stojí za zapamatování. Nakonec člověk rád promine i těch několik přemrštěně efektních "matrix-like" scének a pokud nepatří mezi nekompromisní fanoušky Isaaca Asimova, tak si snad při troše dobré vůle nemůže tuhle perfektně natočenou jízdu nevychutnat. Rozhodně horký kandidát na sci-fi roku. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Tohle mi jen potvrdilo, že české znění dělá opravdu hodně. Poprvé jsem totiž slyšela Smitha bez dabingu a je mi konečně sympatický! Detektiva Spoonera, kterému se nelíbí dnešní svět plný robotů a je vůči nim asi jako jediný na světě podezřívavý, zahrál přesvědčivě. Scéna,kdy honil běžícího robota s kabelkou v ruce,protože myslel,že se jedná o zloděje (přitom jen nesl inhalátor své majitelce) byla prostě skvělá. Jeho až téměř "paranoiu"jsem chápala,v takovém světě bych měla úplně stejný názor. Nejen,že je ten film vtipný, akční a napínavý,ale nese sebou jisté poselství (výstižná je scéna kdy se Dr.Calvinová snaží ovládnout přehrávač hlasem,i když je ve skutečnosti na dálkové ovládání)o tom,jak jde vývoj až hrozivě dopředu,jak citát "Co si člověk neudělá,to nemá"přestává platit, nebo o tom,jak za nás dnes všechno dělají stroje. Jen doufám,že svět nebude nikdy vypadat jako v tomhle filmu. ()

Galerie (155)

Zajímavosti (40)

  • 105milionový film si z amerických kin během prvního víkendu (16.-18. 7. 2004) odnesl vynikajících 52 milionů amerických dolarů a celkově jich v USA nasbíral 144,8 milionu. Celosvětově pak 353,1 mil. (imro)
  • Během natáčení havaroval Will Smith na motorce v rychlosti 97 km za hodinu. (imro)
  • Spoonerova (Will Smith) babička (Adrian Ricard) cituje biblický verš, konkrétně "Žalm 16., verš 8.": "Hospodina před oči si stavím. Je mi po pravici, nic mnou neotřese." (Kuny27)

Související novinky

Ocelové jeskyně míří do kin

Ocelové jeskyně míří do kin

28.07.2016

Isaac Asimov vymyslel tři zákony robotiky a napsal stovky knih, takže je docela fascinující, že se dočkal jen dvou hollywoodských filmů. Chris Columbus natočil Pozitronového muže (aka Andrew - člen… (více)

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

07.06.2013

Další urostlý blonďák v roli nebešťana, který sestoupí mezi smrtelníky a předvede jim, zač je toho kladivo? I když v tomto případě spíš kopí, bitevní palici nebo efektní dvojzubec. Nikolaj Coster… (více)

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama