Reklama

Reklama

V roce 2035 jsou roboti součástí každé domácnosti a lidé jim důvěřují. Až na jednoho – trochu paranoidního detektiva Dela Spoonera (Will Smith). Ten je přesvědčený, že zločin, který právě vyšetřuje, spáchal robot. Vyšetřování ho přivede k odhalení děsivé hrozby pro lidskou rasu... Společně s psycholožkou Susan Calvenovou vyšetřují smrt doktora Milese Hogenmillera, vědce, který pracoval s roboty pro U. S. Robotics. Příčinou smrti byla sebevražda, ale Spooner je přesvědčený, že vědce zavraždil robot. Tři zákony robotiky však zaručují, že taková věc je nemožná… (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 073)

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

No já mám konečně dobrej den na filmy. Sci-fi jsem měl vždycky rád, ale film Já, robot ten chtíč mnohonásobně zvětšil. Můžeme vidět, že bez předchozích science fiction movies (Blade Runner, Matrix, Terminátor a mnoho dalších) by nemohl tento film vzniknout. Samozřejmě museli přidat něco navíc, nějákou specialitku a tím byl Will Smith a jeho extra vychytané hlášky. Líbí se mi i to, že se Alex Proyas nesoustředil přímo na přítomnost (myslím přítomnost v době dění filmu) a nechal tam kapku minulosti a špetku budoucnosti. A mě, pardon, nám zanechali 115 minut překrásně prožitých chvil v "naší" budoucnosti a někomu zanechal i více. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Marco Beltrami: 1. Main Titles - Marco Beltrami ,2. Gangs of Chicago ,3. I, Robot Theme (End Credits) ,4. New Arrivals ,5. Tunnel Chase ,6. Sonny's Interrogation ,7. Spooner Spills ,8. Chicago 2035 ,9. Purse Snatcher ,10. Need Some Nanites ,11. 1001 Robots ,12. Dead Robot Walking ,13. Man on the Inside ,14. Spiderbots ,15. Round Up , ()

Reklama

movie 

všechny recenze uživatele

Poslední film Proyase, GARAGE DAYS, byla blbost, ale teď se vytáh a I, ROBOT natočil přesně ve svém typickém potemělém stylu. Samo že je to malinko stříklý Hollywoodem, ale pořád velice dobré. Příběh je hodně zneklidňující, akce špičková a Will Smith cool a určitě ve své nejlepší roli, hrdina s temnou minulostí mu sekne nejvíc !!! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Velmi solidní podívaná s dokonalými triky, která se ale - troufám sí říct - nestane sci-fi klasikou, jako třeba Blade Runner. Na to jí chybí hlubší myšlenkový rozměr, má ambice pouze bavit, nic víc. Což samozřejmě není málo a plní to mírou vrchovatou. Futuristické vize byly velmi podařené, některé mně opravdu pobavily, protože horizont 30ti let není zas tak vzdálený, tvůrci místama opravdu zdařile popustili uzdu své fantazii. Willu Smith se svou frajerskou houpavou chůzí je hláškující reklamou na testosteron, některé akční sekvence byly přímo výstavní (zejména souboj Smitha s roboty v tunelu) a celé to šlapalo jako švýcarské hodinky bez nějakého škobrtnutí. Pohodička. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Další příklad typického Hollywoodského zpracování knihy.. Název sebereme (důvod jasně pochopitelný), hodíme nějakou cool novou postavu (důvod pochopitelný a hlavně stejný jako ten první), zahranou nějakou naší stálicí (důvod na třetí), vymyslíme si zbytek postav (které samozřejmě v knize buď nebyly úplně, nebo byly, ale ty ve filmu se od nich líší tak moc, že je za ně ani nejde považovat), vymyslíme si jiný děj, který bude samozřejmě okořeněn totálně vymakaným vizuálem, velkými akčními scénami a dostatečnými emocemi. A tak se stane to, že... já, robot stejně není vůbec špatný film. O nějaké té myšlence, genialitě a propracovanosti Asimovy předlohy sice můžeme leda snít, ale atmosféra je překvapivě hustá, Will Smith v roli, která mu padne nejlépe - frajírka, ovšem rozhodně ne takového, jací se vyskytují v jiných filmech. Je to super drsný detektiv (Bad Boys?), který má paranoiu z robotů (oprávněnou?) a vyšetřuje vraždu. to vše, jak jsem už napsal, v krásném prostředí budoucnosti, nad kterým ale visí tichá hrozba. Proyas byl rozhodně dobrou volbou, jeho talent pro stylovost je pozoruhodný. A tak celá dějová linka uběhne téměř bez problémů (na straně diváka samozřejmě, ve filmu si jich užijí dost) a na konci ještě nějaké to povinné poselství a zárověn nám dává film i varování. Na ty ale stejně všichni kašlou. Takže pěkné 4, hlavně za uvěřitelné výkony, velmi dobře zpracované roboty, všudypřítomný strach (ne tak hutný jako jinde, občas mi přišel takový povinný, ale to jen malá vada, jejíž záplatu poskytl režisér a scénař hned vzápětí..) a za to, že sem četl skutečného robota, který mně do světa budoucího uvedl a hlavně neustálě opakoval 3 zákony.. ()

Galerie (155)

Zajímavosti (40)

  • Původní scénář Jeffa Vintara se jmenoval "Hardwired" a rozehrával příběh ve stylu klasické detektivky - technicky vzato neměl nic společného s příběhy Isaaca Asimova. To bylo ješte v produkci Disneyho, kde si s myšlenkou na jeho natočení pohrával režisér Bryan Singer. Pak se dostal do studia Fox, které Vintara znovu najalo, aby děj upravil do podoby vysokorozpočtového blockbusteru a začlenil do něj asimovovské prvky (Foxové totiž disponovali příslušnými právy). Pozdější spoluscenárista Akiva Goldsman nakonec provedl další úpravy, aby látka více seděla Willu Smithovi. (imro)
  • Firma, která se objevuje v pořadu Americký chopper (od r. 2003), vytvořila při příležitosti premiéry snímku kopii filmové motorky. (hammy333)

Související novinky

Ocelové jeskyně míří do kin

Ocelové jeskyně míří do kin

28.07.2016

Isaac Asimov vymyslel tři zákony robotiky a napsal stovky knih, takže je docela fascinující, že se dočkal jen dvou hollywoodských filmů. Chris Columbus natočil Pozitronového muže (aka Andrew - člen… (více)

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

07.06.2013

Další urostlý blonďák v roli nebešťana, který sestoupí mezi smrtelníky a předvede jim, zač je toho kladivo? I když v tomto případě spíš kopí, bitevní palici nebo efektní dvojzubec. Nikolaj Coster… (více)

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama