Reklama

Reklama

V roce 2035 jsou roboti součástí každé domácnosti a lidé jim důvěřují. Až na jednoho – trochu paranoidního detektiva Dela Spoonera (Will Smith). Ten je přesvědčený, že zločin, který právě vyšetřuje, spáchal robot. Vyšetřování ho přivede k odhalení děsivé hrozby pro lidskou rasu... Společně s psycholožkou Susan Calvenovou vyšetřují smrt doktora Milese Hogenmillera, vědce, který pracoval s roboty pro U. S. Robotics. Příčinou smrti byla sebevražda, ale Spooner je přesvědčený, že vědce zavraždil robot. Tři zákony robotiky však zaručují, že taková věc je nemožná… (TV Prima)

(více)

Recenze (1 071)

POMO 

všechny recenze uživatele

Efektný, technicky dokonalý akčňák pre mainstreamových popcorňákov, vstrebateľný aj náročnejšími divákmi. Ale reči o vysoko inteligentnej zábave typu Minority Report sú kaleráby. Scenár filmu je prostoduchý, jednoduchý, s banálnymi dialógmi a notnou dávkou klišé. Na úroveň kvalitnej zábavy povyšuje scenár iba režisér Alex Proyas, vďaka ktorému je výsledok dosť dynamický na to aby nenudil a dosť paranoidný a znepokojivý na to, aby pohltil. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Hemží se to tu pochvalnými slovy, ale já v tom nic extra nevidím. A není to proto, že bych měla něco proti žánru jako takovému, ale nestačí mi sympatický polda, sympatický robot, sympatická vědátorka a trik na triku. Potřebuju být v napětí, mít strach, někomu fandit, v někoho věřit, potřebuju přemýšlet a hlavně potřebuju být překvapovaná. V tomhle filmu bylo na co se dívat, nebyla to nuda, byla to zábava, to bezesporu, ale když já holt chci, alespoň pokud jde o lidstvo na Zemi, nějakou tu hlubší myšlenku, ne revoluci v prášku. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Nečekala jsem od filmu vůbec nic a dostalo se mi inteligentní sci-fi s mnoha výbornými akčními scénami, velmi slušnými dialogy i hláškami a takřka bezchybnými triky. Snímek má naprosto skvělou atmosféru a Will Smith je cool! ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Je parné léto a k tomu neodmyslitelně patří pořádný popcornový nářez. A protože rudoch Hellboy se zatím pozdržel kdesi za oceánem, pozornost si zatím jednoznačně zaslouží testosteronový bijec Will Smith, o němž producenti i režiséři moc dobře ví, že zpomalený a naštvaný chutná úplně nejlépe. Jeho drsná frackovitá image se zúročila i zde - těžko si na pozici rozporuplného vyšetřovatele záhadné (sebe)vraždy v přetechnizovaném roce 2035 představit někoho stylovějšího. Hláška střídá hlášku, pátrání se příjemně rozvíjí a iluze fungujícího světa se neustále prohlubuje. Scénář po delší době přichází s poměrně originálním námětem, i když to občas malinko zaskřípe a zavane moderním popem pro celou rodinu - zlí roboti jsou červení, hodný robot všechny zachrání atd. V globálu je však atmosféra příjemně temná a lehce odkazuje na Blade Runnera, i když jeho kultovního statutu snímek určitě nedosáhne. Triky mají naprosto oslnivou kvalitu (roste tu velká konkurence ostatním trikovým gigantům), roboti působí zcela přirozeným dojmem a když přijde na akci, dostávají všechny vaše smysly pořádně zabrat - rotace kolem osy, bullet-time a ostatní trademarky současného „postmatrixovského standardu“ přicházejí v jednom úhledném balíčku. Alex Proyas pobral to nejlepší z Vrány, Bad Boys a Minority Report, celek mírně přisladil Asimovem (prostě si od něj vzal roboty ;) a pod nálepkou akční sci-fi prodal na velice líbivém podnose. Co na tom, že má jeho film mnohem blíže k čiré komerci, než k artfilmu, který by stál za delší přemýšlení - je přece to léto. Vyrážejte do kin! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Velmi solidní podívaná s dokonalými triky, která se ale - troufám sí říct - nestane sci-fi klasikou, jako třeba Blade Runner. Na to jí chybí hlubší myšlenkový rozměr, má ambice pouze bavit, nic víc. Což samozřejmě není málo a plní to mírou vrchovatou. Futuristické vize byly velmi podařené, některé mně opravdu pobavily, protože horizont 30ti let není zas tak vzdálený, tvůrci místama opravdu zdařile popustili uzdu své fantazii. Willu Smith se svou frajerskou houpavou chůzí je hláškující reklamou na testosteron, některé akční sekvence byly přímo výstavní (zejména souboj Smitha s roboty v tunelu) a celé to šlapalo jako švýcarské hodinky bez nějakého škobrtnutí. Pohodička. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Hodně solidní sci-fi. Čekala jsem bezduchý výpravný film, který nemá nic společného s Asimovem (kromě tří zákonů robotiky) ale dočkala se dost inteligentního díla se skvělou výpravou a sympatickým Willem Smithem, které nemá nic moc společného s Asimovem (kromě tří zákonů robotiky). ()

Tetsuo 

všechny recenze uživatele

Po prvním zhlédnutí velké rozpaky. Bylo by to asi na delší debatu. V zásadě mi to přijde jako dílo, které má být o budoucnosti a přitom se dívá na svět konzervativníma technofobníma očima 50. let minulého století. Navíc se tu všechno doslovně vysvětluje dvakrát i třikrát, ale celkové vyznění je nejasné. A to ani ne nejednoznačné (jako třeba u Blade Runnera); jen se zaměřením na hlavní postavu potlačují další možné významy toho, jaké místo mají roboti ve společnosti. Po řemeslné stránce vynikající, ale příběh stojí za úvahu jen v tom ohledu, nakolik je zpátečnický. Uvidím ještě po druhém zhlédnutí... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Stálo to hodně úsilí zapomenout, že kdy existoval nějaký Isaac Asimov a přestat s úvahami, proč sakra, když už to s předlohou nemá vůbec nic společného, se to musí jmenovat zrovna takhle. Výsledek té snahy byl ve spojení s překvapivě povedeným akčním snímkem docela uspokojivý, na to že narozdíl od Asimova se ve scénáři nějaká ta díra najde a místo filozofických příběhů o třech zákonech a úloze a možnostech strojů je tu jen další umělá inteligence se syndromem Shodan a týpek "já vám to od začátku říkal" stojící proti ní, pochopitelně s fešnou intelektuálkou po boku. Proyasově filmu o robotech nelze upřít nabušený vizuál ani atmosféru, na které má svůj podíl i práce skladatele Marca Beltramiho. Nejde nepřiznat ani to, že některé scény pohltí i dost skeptického diváka (to jsem jako že já). Stejně tak ale nejde nepromluvit o překombinovanosti zběsilého otáčení celými záběry, obzvlášť patrného v závěru filmu a největší pecce do vazu, kterou je neskutečně trapný product placement (tím nemyslím Audi!!!) napasovaný do filmu stylem "hlavní hrdina je čistě náhodou zažraný do přelomu 20. a 21. století". To je nedůstojné i pořádného tak trochu temného akčního nářezu s jakousi myšlenkou, který se Alexu Proyasovi povedlo vytvořit. Ode mě 70% a poznámka, že ASIMOV NAVŽDY ZŮSTANE JEN JEDEN. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Chvílemi neo-noir, chvílemi adrenalinová akce, chvílemi chytré sci-fi. Pořád zábava. Velmi výživný film. 80% Zajímavé komentáře: Gemini, Jhershaw, DaViD´82, Jacek, Indy, Sir Ludvig, Vlado_B ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Filmy těmito náměty si často nevybírám, ale u Robota jsem si lebedil na nejvyšší míru. Nemám, co bych vytknul. Vše už bylo řečeno. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Strašně mi vadí, když se z potenciálně myšlenkově hlubokého filmu udělá jednoduchý akční výplach, který má jen jeden úkol - pobavit. Asi budu v menšině, ale já se u takovéhoto tématu primárně bavit prostě nepotřebuju. Navíc všude čtu samou chválu na triky ... mne ta všudypřítomná do očí bijící digitálnost naopak hrozně lezla na nervy. Předčil ji jen Will Smith v hlavní roli, jehož v té typické coolové póze nesnáším. Proyas svou výtečnou režií zachraňuje co se dá, takže se mi na I, Robot koukalo dobře, k závěru jsem byl dokoce i v napětí... ale raději bych to holt viděl zpracováno jinak. Když si představím, jak dopadne Asimovova Nadace v rukou Emmericha, je mi do pláče. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsm ani omylem , tak kvalitní podívanou a velmi dobrou akční jízdu. Robotům jsem ovšem nevěřil i předtímto filmem. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně nečekané překvapení a asi nejlepší sci-fi za posledních cca 5-6 let, možná i déle. Will Smith sice není žádný skvělý herec (i když on sám a jeho skalní příznivci se mnou jistě nebudou souhlasit), ale charizmatu má na rozdávání (o čemž přesvědčil i dříve, když zachraňoval třeba Den nezávislosti, nebo nezachránitelný Wild Wild West) a pro podobné filmy je to ten správný prototyp "cool" hrdiny. Nejlepším hercem byl ovšem robot Sonny - jeho mimika se rozhodně vyrovná té "stallonovské" (promiň, Sonny) a měl bez diskuze nejlepší dialogy ve filmu. O trikové stránce lze pět jen samé superlativy - byla excelentní, což bohužel ještě stále není v podobném typu filmů pravidlem. Děj sice není nijak komplikovaný, ale to je nakonec jen dobře, zajímavá myšlenka ve filmu i tak rozhodně je a finální scéna by každopádně měla stát divákovi za zamyšlení. Chvíli jsem nakonec váhal mezi 4 a 5 hvězdičkami, ale díky tomu příjemnému překvapení se přikláním spíše nahoru. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $120miliónovTržby USA $144,801,023Tržby Celosvetovo $347,234,916║ Režisér Alex Proyas nenechal nič dlžní svojej povesti a predviedol nám svojou zručnosťou jednu z najpodarenejších popcornoviek. Aj keď základom filmu sa stávajú triky, príbeh je stále na prvom mieste a ani na chvíľku neskĺza do nejakej samoúčelnosti. A Will Smith konečne v poriadnej úlohe po dlhej dobe od Verejného nepriateľa. Film čo každým ďalším pozretím naberá na sile. /90%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Logika mi velí jít až na 90%. Will Smith je těžkej nářezák a jeho pěsti jsou jak z ocele. Nevim jestli by Isaac Asimov sdílel mé nadšení, ale třeba James Cameron má z tohohle filmu určitě velkou radost... Černý kůň tohoto léta. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nebýt to tak přehnaně cool, jednalo by se o největší sci-fi událost od uvedení Spielbergova Minority Reportu. Film díky režii Alexe Proyase disponuje sugestivní atmosférou a překvapivě i slušnou (byť redukovanou) ideou. Will Smith byl sázkou na komerční jistotu, a tak jeho Del Spooner dělá z filmu tak trochu mačovský zvířetník. Postava jako celek mi nikterak nevadí, ale některé hlášky působí v kontextu příběhu stejně přirozeně jako Zarathustra na veřejných hajzlících. Přesto skládám Proyasovi poklonu, s jakou lehkostí dokázal vybalancovat kompromis mezi akčním špektáklem a působivou sci-fi podívanou s varovným podtextem... S jakou lehkostí dokázal do žil filmu vpravit působivé emoce a sekvence, které stojí za zapamatování. Nakonec člověk rád promine i těch několik přemrštěně efektních "matrix-like" scének a pokud nepatří mezi nekompromisní fanoušky Isaaca Asimova, tak si snad při troše dobré vůle nemůže tuhle perfektně natočenou jízdu nevychutnat. Rozhodně horký kandidát na sci-fi roku. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem tento filmeček od jednoho z mých oblíbených režisérů Alexe Proyase a byl jsem více než spokojený. Will Smith a Ti druzí.... Will je cool policajt v botách z roku 2004, který nemá rád nic robotického. Ti druzí... Roboti. Krásný design robotů spojen s jejich realistickým vložením do obrazu, který nemá žádnou chybu. Hudba je skvělá a perfektně podtrhuje dech beroucí akční scény. Ať už Will a demolice baráku nebo Will v autě (mimochodem krásné Audi ;-)) a roboti na něm (ti už tak krásní nejsou ;-)). Will a závěrečných asi 15 minut akce akce a ... chvíle napětí....akce. Souboj robot VS robot je celkem zajímavý, i když nepřináší nic přelomového. Kamera je vynikající!!! Létající a obtáčející se kamera není zázrak, ale je velmi působivá. Pohled na město 2035 je zajímavý, ale velmi podobný Minority report. Osobně jsem očekával, že Alex zvolí větší podobu k Dark city. Temné město osvětlené jen umělým světlem, klidná tajemná hudba dotvářející noir atmosféru by z filmu jistě udělala hodně zajímavou podívanou. Tento film nebude kultovní. Za 5 let si na něj možná vzpomene jen málokdo, ale je to jistě lepší film a zábava než ostatní blockbustery tohoto léta (Van Helsing, Troy apod.jsou opravdu špatné filmy!!!). Málem jsem zapomněl na hezkou psycholožku robotických mozečků. PS: po třech letech ... Beru zpět, já si na tento film vzpomněl a díky HBO jsem zjistil, že jeho kvality čas nedokáže změnit. PPS: scénáristé odvedli slušnou práci ohledně přepracování povídkové sbírky Já, robot od Isaaca Asimova. Mnoho nápadů a některé zásadní zvraty jsou z jednotlivých příběhů sbírky zručně vyjmuty a zakomponovány do filmu. Dobrá práce. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Formálne vycibrený, ale technofóbiou ovplývajúci príbeh, ktorý žiaľ s narastajúcimi minútami postupne produkuje viacero logických lapsusov ústiacich do nezmyselného a premršteného finále. Ako letný blockbuster fajn, dokonca potešia aj po celom príbehu roztrúsené tak formáne ako aj voľné myšlienkové narážky na staršie, žánrovo spriaznené diela od Votrelcov, cez Terminátora, Matrix až po 2001:Vesmírna odysea. ()

Související novinky

Ocelové jeskyně míří do kin

Ocelové jeskyně míří do kin

28.07.2016

Isaac Asimov vymyslel tři zákony robotiky a napsal stovky knih, takže je docela fascinující, že se dočkal jen dvou hollywoodských filmů. Chris Columbus natočil Pozitronového muže (aka Andrew - člen… (více)

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

Jaime Lannister jako mstivý egyptský bůh?

07.06.2013

Další urostlý blonďák v roli nebešťana, který sestoupí mezi smrtelníky a předvede jim, zač je toho kladivo? I když v tomto případě spíš kopí, bitevní palici nebo efektní dvojzubec. Nikolaj Coster… (více)

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

Alex Proyas a sci-fi od tvůrce Hvězdné pěchoty

15.04.2012

Po rozsáhlých přípravách mu studio Warner na poslední chvíli zrušilo biblickou akční fantasy Paradise Lost. Tvůrce Vrány, Já, robot a Proroctví tudíž hledá náhradní projekt. Zřejmě se jím stane… (více)

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

Nový Proyas, nový Cage a starý Poltergeist

23.08.2008

Tři značně odlišné projekty v dnešní novince spojuje fakt, že osobnosti, které za nimi stojí, nedávno spolupracovali na mysteriózním thrilleru Knowing. Především je tady režisér Alex Proyas, tvůrce… (více)

Reklama

Reklama