Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Děj filmu je zasazen do chudého hornického městečka na jihovýchodě USA, Estherslope. Mladý Dick je samotář a horlivý pacifista - ovšem jen do okamžiku, kdy se jeho ruce dotknou střelné zbraně. Radikálně mu to změní život. Založí tajný chlapecký klub, nazvaný Dandies, jehož heslem je mír se zbraní v ruce. Navzdory přísnému pravidlu Dandies - zbraň zbožně uctívat, ale nikdy ji nepoužít, se mladíci dostanou do situace, kdy nemají jiné východisko... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (122)

hot_spot 

všechny recenze uživatele

Slibný námět je tu zabitý režisérovou neschopností pochopit, na co se vlastně zaměřuje. Dear Wendy začíná jako sociální sonda do zaostalé komunity amerického městečka a poté se průběžně změní na rádobykontroverzní blábol, který v závěru úplně ztrácí nit. Larse von Triera radši brát jen ve formě, kdy si své myšlenky kočíruje sám. ()

Honza dAve 

všechny recenze uživatele

O tom, co se může stát, když se parta dospívajících outsiderů v chudé malé díře Estherlope kdesi v Alabamě zamiluje do zbraní, sic s poctivou myšlenkou nosit je jen na kuráž a nikomu neublížit. Na americkém Jihu se podle Thomase Vinterberga nechodí pro kulku daleko a místní šerif nerozumí žertům. Zajímavý, i když trochu předvítadelný film, který mě velmi zaujal i vletošní karlovarské konkurenci a 5 hvězd si zaslouží. ()

Reklama

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Dost povedené divadlo ve filmu. Otákou pro mnohé je, zda-li umístění do reálného prostředí bylo dobrou volbou, nebo se mělo zůstat u fiktivních klusi Trierova Dogville? Myslím, že ani aatto varianta není špatná, neboť se stále hraje na omezeném prostranství, které vypadá jako by bylo vytrženo z konkréího času a lidé se chovají tak, jak normálně ne. Je to paralelní svět s teatrálním chování. Navíc herecká sebranka v čele s Jamiem Bellem byla úžasná. Trierův rukopis při psaní scénáře je pak citelně znatelný i ve výsledky. Navíc mě film nechal přemýšet o významu a využití zbraní v soudobé společnosti, a to se cení. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mě to hodně chytlo, ale s každou další minutou mi docházelo, že je ten koncept opravdu až tak dopředu a že opravdu nenabídne nic víc než to, s čím začal, ani hlubší rozvinutí své myšlenky okolo přehnané americké posedlosti střelnými zbraněmi. A popravdě tu myšlenku ani pořádně nedotáhne do konce, jelikož se to v závěru jaksi zalekne a místo nějakého jejího uzavření nebo pointy naservíruje jakousi absurdní westernovou akční střílečku. Že ten film moc nefunguje není primárně Vinterbergův problém, ten se z toho už jen na základě poutavé filmařské stránky snažil dostat nejvíc co to šlo, ale Trierův scénář stojí za prd. Podobně jako v Království se tu snaží neustále propojovat drama a absurdní komedii, ale působí to víc nesourodě než tam a v tom vnímám hlavní problém, jelikož tenhle film se, na rozdíl od Království, neodehrává v žádném bizarním světě plném bizarních postav, ale v realitě. Ty vtipné scény samy o sobě pobaví, ale s celkem fungují jen zpočátku a závěr pak už pokazí úplně. Má to zajímavé téma, ale zasloužilo si hlubší, nejednostranné a ne až tak nepřekvapivé zpracování, protože takhle zde vyniká hlavně dojem promrhaného potenciálu, než cokoli jiného. Btw, celkem mě pobavilo několik podobností s vývinem děje v Chlastu, až teda na to, že tady se to celé zvrtne do něčeho špatného. Slabé 3* ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Dánové umí. Není to přesně to, co jsem očekával od kritiky světa, v kterém jsou zbraně na úrovni nejbližších a nejvěrnějších přátel (všichni psi a kočky prominou...), ale přesto jde o kvalitní podívanou. Chybí větší syrovost a mrazivější momenty, ale přesto je tu patrná kvalita scénáře, který ví co chce říct a nebalí na sebe příliš zbytečností. K tomu stačí připočíst vizuální chuťovky v podobě ručně kreslených návrhů a různých maličkostí do obrazu, které dotváří krásný styl snímku. Jméno režiséra Thomase Vinterberga je vcelku neznámé, raději bych zde viděl jméno scénáristy filmu, Larse von Triera. Ten by film jistě lépe prodal a hlavně by v člověku zůstal mnohem déle a možná i navždy. Nepodařilo se to, přesto jde o snímek, který by měl divák vidět, protože má i přes několik přešlapů silné poselství. Velmi silné 3*, třeba další shlédnutí to vylepší. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (5)

  • V původním scénaři Larse von Triera bylo všem hlavním hrdinům přes 20 let. Režisér Thomas Vinterberg se rozhodl udělat z nich místo toho mladíky. Scénárista Trier později řekl, že to byl velmi dobrý nápad. (ČSFD)
  • Režisér Thomas Vinterberg i scénarista Lars von Trier se shodují, že film nemá záměr kritizovat zbraně nebo současnou Ameriku. (ČSFD)

Reklama

Reklama