Reklama

Reklama

Obsahy(1)

O jedné neděli, kdy je vyhlášen sběr železného odpadu, naleznou děti podivuhodný drátěný hlavolam, který plní každé přání. V městečku, kde děti žijí a chodí do školy, záhy vypukne zmatek. Jenže sobečtí dospělí, chtějící záhadnou věc prozkoumat, kouzlo zničí... Pokus o moderní pohádku, zasazenou do současných reálií, velkého úspěchu nedosáhl a záhy se zařadil mezi pozapomenuté tituly. Určitou zvláštností je, že režisérem filmu je dokumentarista Václav Táborský, jenž se do vyprávění pokusil začlenit i dokumentaristické prvky, zejména v kresbě prostředí. (Lexikon českého filmu)

(více)

Recenze (21)

sportovec 

všechny recenze uživatele

I v bájných šedesátých letech se točily filmy, které nedokázaly dosáhnout na dokonalost a divácký úspěch. Rozdíl byl v jednom: neudávaly tón ani trend, nebyly hodnotou, která by byla soustavně vnucována většinovému divákovi. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Rád jsem třeba navštěvoval chemický kroužek. Avšak jednou tam v mojí přítomnosti došlo k výbuchu, který byl později prohlášen za explozi, takže tam již nechodím."                                                                                                        Dětský film, velice vzácná kategorie, která dnes už vymizela. Dnes se točí rodinné filmy (jako by stejné kalhoty mohl nosit vnouček i dědeček) u kterým se většinou nebaví nikdo. Ale v minulosti se na dětského diváka dbalo, dostával svoje. Tento půvabný kousek byl natočený dávno před Dívkou na koštěti, předběhl i Pány kluky či seriál Bylo nás pět. I když některé vtípky evokují piškuntálie z Pana Posledy, jde o humor hravý, jak se na menším městě nebo větší vesnici bavily všechny děti. A kdo by si nepřřál nějaký ten kouzelný zvoneček či prsten, džina v lahvi, či přáníplnící klobouk? Rozdí mezi splněním klukovských snů (já chci koně, já velblouda) je patrný, když dostanou do ruky kouzelný kroužek dospěláci (ať jsem poručík!). Příjemný snímek zasazený do malebného Nového Města nad Metují. Škoda, že se šetřilo kvalitním materiálem, minimálně ty malebné kulisy by zasloužily širokoúhlý formát. Filmový debut pro Luďka Sobotu.                                                                      "Já nepiju. Já hasím!" ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Děti sbírají šrot a jeden kluk objeví drátěný hlavolam, který plní všechna přání a stane se tak zdrojem různých konfliktů s vrstevníky i dospělými. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

V rámci svého žánru výborný snímek. Perfektní dětští herci a velmi milé obsazení. Vostrčil, Trégl, skvělý pár Kostelka - Růžičková či mlaďoučký debutující Sobota (zajímalo by mě, kdo ho poté přivedl k jeho tajtrlickému herectví, zde působí zcela normálně). Dětský svět a možnosti bez hranic způsobí ve městě krásný, absurdní zmatek, jenž by měl sloužit všem lidem. Morální status dětí zde sympaticky převyšuje ten dospělácký. Souboj dětské fantazie s přírodními a fyzikálními zákony i krásná šedesátková atmosféru, kterou zde upřesňuje skvělá hudba a dobově vymóděné děvčata na ulici. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

V tomhle filmu jsem čekal, co si tak děti budou přát a co jim fimaři dokáží při svých možnostech splnit a jak si to budou ty děti užívat. Bohužel tohle je to první, co člověka napadne a pak na to kouká a říká si, je to trochu bokem než bych si přál já, kdybych byl v situaci, že najdu drátěný hlavolam či prsten, kterým nevím proč by měl patřil jen Arabele a čarodějům, a vše to skýtá velké množství možností jak se v životě trochu pobavit... a přece už dvacet let nikdo v českém filmu se do tohoto tématu nepustil... První filmová role pro L. Sobotu. ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Česká dětská pohoda se vzpomínkou šedesátých let. Příběh, který mi lehce připomíná svým soubojem, astrálního světa dětí s pokřiveným světem dospělých, filmovou klasiku Až příjde kocour. Na rozdíl od něj je však trošku amatérský, což ale spíše přidává na atmosféře filmu, ve kterém je pro chlapce polibek dívky horší než sevření španělské boty ;-). ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Po letech viděno znovu a hodnocení opraveno o jednu hvězdu nahoru. Má to nakonec spoustu působivých míst a spoustu hodně dobrých hereckých výkonů (zvláště představitelé místní dospělácké moci jsou skvělí), byť jako celek ten film klopýtá. Ale je tu ta nálada léta dávno v propasti času zmizelého, pak všechny ty dvorky, ploty, kůlny, zahrady, sklepy, prostě příměstská "divočina", která je protkána stezkami a zkratkami, které jsou známy jen zasvěceným - takový ztracený klukovský ráj (no, trochu i holčičí). Škoda, že scénář nedostal do ruky Miloš Macourek, ten by z tohoto námětu udělal onačejší dílo. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Taky mi utkvěla v paměti již zde troufalkou zmíněná věta: "Rád jsem navštěvoval chemický kroužek, jenže tam v mé přítomnosti došlo k výbuchu." To je až neuvěřitelné jaké voloviny člověku uvíznou v hlavě. Ten malý vyprávěč příběhu Franta neměl chybu. Bylo zvláštní vidět Luďka Sobotu mluvit normálním způsobem, kdy ze sebe nedělá nějakého pitomce. Je to hodně nezvyklé. Nápaditý dětský film nejen pro děti. Věřím, že i dospěláci se na tenhle film rádi podívají a bude jim přitom dobře. Je to takové pohlazení po duši. Občas malinko bláznivé. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Protože mám rád filmy o fantazii nadsazuji, místy trochu nelogické místy ztrácí tempo ale film je fajn a hudba se též povedla.A co byste si přáli vy ? ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Překvapivě vtipné a zábavné. Samozřejmě že pro mě už je teď zajímavější ta dospělácká rovina s výbornými Vomáčkou, Landovským a Kostelkou, ale pro děti musel být tehdy nářez i ten hlavní příběh, kdo by tuhle věcičku nechtěl mít doma. Potěšilo i pěkné komorní prostředí Nového Města nad Metují, prostě pohodová rodinná komedie. Zub času zapracoval, ale stále dobře koukatelné. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Slusna podivana pro deti. Celkem svizne, par scenek fajn, dobri herci v detskych rolich. Potesila ucast Vostrcila. 3+ ()

franya69 

všechny recenze uživatele

No já jsem se u toho teda pobavil náramně, jen mi vždycky na příbězích tohoto typu vadí, jak si čarovný předmět neumí šťastný nálezce ohlídat. Vždyť není nic jednoduššího, než od kouzelného předmětu jako první věc chtít, aby se začaroval tak, že mi ho nikdo nebude moct sebrat :-D ()

Ozzy2 

všechny recenze uživatele

Hvězdy dávám třem věcem.Primitives group na jevišti v kvádrech,Andreji Kvašňákovi a mému dětskému hrdinovi ze seriálu Kamarádi Michalu Michálkovi. ()

JimiH 

všechny recenze uživatele

Tupé dialogy, neoriginální příběh a většinou i dost špatní herci a děti, které mluví jako dospělí. Jeden bod za krásné Nové Město nad Metují a druhý za Jana Vostrčila v roli starosty. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Krásně nečekaný návrat do dětství. Pamatoval jsem si dvě scény, ale neznal název filmu a už vůbec netušil, že je to první film mého oblíbence pana Soboty. Němohra pana Landovského /43/ při předvádění velblouda a dalšího je prostě úžasná. Nu, je to svěží, bez hluchot a určitě zajímavé pro všechny generace. ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

"Ty jsi príma, já ti nedám do huby, já ti dám kremroli!" Šarvanec Vomáčka nájde v kovovom odpade drôtený hlavolam, ktorý po každom vyriešení plní aj tie najpodivnejšie želania. A pretože sú jeho priania celkom výstredné a dochádza pri nich k narušovaniu prírodných zákonov, dodávateľsko-odberateľských vzťahov a logiky, nezostanú nepovšimnuté a o jeho tajomstvo začnú prejavovať záujem aj ostatní, či už rovesníci alebo dospeláci v zastúpení predstaviteľov samosprávy, vedenia školy, hasičov aj Verejnej bezpečnosti. Veľmi dobrý detský film, plný fantázie, evokoval mi Pána Tau alebo Kryštáľ z Istanbulu, prvý a asi poslednýkrát som vo filme zažil pouličnú papučovú bitku a počas obzvlášť magických momentov prejde čiernobiely vizuál do modrého odtieňa. Slušné herecké výkony aj dialógy nezletilcov, v dospelých roliach potešili učiteľ fyziky Sobota, esenbák Landovský, cukrársky pár Růžičková+Kostelka a na krátky moment na pódiu The Primitives Group, ktorí sa s ohľadom na filmový žáner zdržali tradičného repertoáru aj pódiovej šou. Štyri metráky čerešní. ()

Reklama

Reklama