Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do životního příběhu zemanské dcery ze zámožné rodiny se promítají středověké dějiny Norska (14. století), kdy mravní řád lidu určovalo přísné katolictví. Život půvabné Kristiny je zachycen od jejího šťastného dětství, které však bylo zkaleno znásilněním v lese. Zneuctěná dívka odchází do kláštera, kde v úkrytu čeká, až dospěje a vdá se za muže ze sousedství, jemuž byla přislíbena. Zamiluje se však osudově do rytíře Erlenda Nikulaussona, uhrančivého svůdníka, který byl uvržen do klatby kvůli milostné aféře s vdanou ženou. Kristina navzdory všem prosadí jejich svatbu a nezastaví ji ani sebevražda Erlendovy bývalé milenky. Dvojice, všemi odsouzena, překoná ostudný skandál a vstupuje do společné budoucnosti, držena neochvějnou silou Kristininy lásky. Dramatický průběh jejich nastávajícího soužití věští vyhořelý kostel jako symbol oslabené duchovnosti a trest za hřích. (MFF Karlovy Vary) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Film vychází z literární předlohy - tj. ze stejnojmenné slavné románové trilogie od Sigrid Undsetové. Rozsáhlý románový děj, jenž zahrnuje celý Kristinin život až po její stáří a smrt v katolickém klášteře, však snímek redukoval na Kristinino mládí a její osudný milostný a manželský vztah s šlechticem Erlendem. Tato redukce se Ulmannové zdařila i s odpovídajícím zachováním morálního poselství literární předlohy, jejíž vypjatý katolicismus koneckonců přesně vykresluje středověké křesťanské mravní normy. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Jsem nesmírně ráda, že jsem se dostala k tomuto zfilmovanému literárnímu dílu i když je zakončen jen do doby svatby Kristiny a Erlanda. Možný spoiler: V trilogii končí smrtí Kristiny a jejím životem po boku Erlanda. Rozhodně to neměla jednoduché a na mě se z knihy chrlilo spoustu emocí. Měla sedm dětí, z nichž jedno zemřelo, měla rozervané srdce z Erlanda, který se ne vždy zachoval jako průměrně hodný manžel, přestože jejich vášnivá láska a zloba se přelévala každým momentem. Všem, kdo mají možnost, tento skvost doporučuji. Sama Sigrid Undsetová neměla jednoduchý život. Zemřely jí dvě děti v poměrně mladém věku a tak ví, co taková žena může prožívat. Celkově je z jejího podání patrná znalost vztahů, pocitů a projevů ženy, která je zmítána bolestí, nezměrnou láskou, ale i žárlivostí a smutkem. Po skončení projekce půjdu a najdu si tuhle trilogii, ještě jednou si jí přečtu a přenesu se tak do čtrnáctého století a do vzrušujícího života té doby, v tomto případě do vztahu dvou lidí s celou škálou jejich citů. Přestože knižní trilogie značně převyšuje filmovou podobu, dávám pět hvězd, abych povzbudila jiné k takovým filmovým a knižním perlám jako je tato. ()

Hedka 

všechny recenze uživatele

Film na motívy románu nórskej konvertitky, nositeľky nobelovej ceny za literatúru Sigrid Undsetovej. Čítala som ho ešte ako študentka a už vtedy na mňa hlboko zapôsobil. Na pozadí životného príbehu Kristíny nám autorka zaujímavou formou predkladá život v stredovekom Nórsku a zároveň rieši najvážnejšie životné otázky. Sú dôležité mravné normy? Čo je dôležitejšie? Zákon, povinnosť alebo cit? Ako to zosúladiť, ako zachovať mravnú normu v nás a zároveň chcieť milovať celým svojim srdcom - hoci aj toho, kto šliape po zásadách?! Kristína Vavrincová nie je žiadny lacný romantický príbeh. Je to dráma ženy, ktorá nie je idealizovaná, a ktorá je, napriek dočasnému mravnému pádu, silnou osobnosťou. Škoda, že vo filme sa príbeh končí predčasne, odporúčam literárnu predlohu. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Jako vždy - knihu Sigrid Undsetové film nenahradí; to ovšem také není jen tak ledajaká kniha, ale románová kronika, mistrovské dílo o norském středověku. A její filmové zpracování se nemohlo povést lépe - jeden z mála filmů, ke kterému se budu opětovně vracet! Dokonale výstižný komentář http://www.csfd.cz/uzivatel/111061-hedka/, lépe bych to nenapsala! ()

wampilenka 

všechny recenze uživatele

Nemůžu nedat plné hodnocení a přece to není 100%. Film je úžasný, ale z knižní předlohy si vzal tu nejbulvárnější, divácky nejvděčnější část. Vůbec by mi nevadilo, kdyby měl ještě 3x 3 hodiny, aby se v něm objevila další látka. Film totiž končí v okamžiku, kdy ta nejzajímavější část příběhu teprve začíná. Podobá se tím pohádce, kde nebývá vyjádřeno, co znamená to závěrečné "žili ____ až do smrti". (Líbí se mi komentář Matematicka) ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Duchovná až poetická historická dráma o milencoch, ktorým osud nadelil trápenie a ťažko prekonateľné prekážky. Prekážky ale dané dobou a silnejúcim kresťanským náboženstvom, ktoré už takmer kompletne vymietlo staré pohanské zvyklosti, tie však kde-tu odhaľujú svoje rožteky. Škoda, že filmu nepridáva veľmi rozvláčné tempo, ktoré v spojitosti s monštróznou stopážou dáva divákovi zabrať. Ďalšia škoda je obsadenie hl. hrdinky, ktoré mi nesadlo - taká chudučká a pehatá hrdzovláska, ktorej je dobre niekde v kroví, nie na výslní. Chválim však vykreslenie danej doby, i dobrých hereckých výkonov, aj keď toho filozofovania a zamýšľania sa nad samým sebou je na obyčajných ľudí trochu priveľa. ()

CSSML 

všechny recenze uživatele

Omezením děje na první díl trilogie se z příběhu stala nudná červená knihovna, v níž hlavní protagonisté strávili polovinu času v posteli. Nosný byl pouze závěrečný rozhovor starých manželů. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Přestože jsem nečetla knižní předlohu (bohužel!), byl to pro mě silný příběh. Příběh ve společnosti, která teprve "nedávno" přijala křesťanství. Jak křesťanství přijmout do své každodennosti, do tradic zděděných po předcích? Všechny postavy, kladné i záporné, tu upřímně hledají, co dělat, aby obstály před posledním soudem. Není ale jednoduché vyvarovat se hříchu... hříchu spojeného s láskou. Všechny postavy tu mluví velice upřímně, odhalují tu svá srdce... a vzniká tak prostor pro zamyšlení diváka. ()

e(l)a 

všechny recenze uživatele

Hezký film... Liv Ullmann mě jako režisérka mile překvapila. Příběh dívky, která svůj život prožívá úplně jinak, než si ho naplánovala, která najedou zjišťuje, že svoje city nemá pod kontrolou, že nedokáže ovládnout své chování a vlastně už ho ani moc ovládat nechce. Vnitřní boj mezi tím, po čem touží, a mezi tím, co považuje za správné; velká vnitřní muka prožívají i její milující rodiče, kteří by na jednu stranu rádi splnili její přání, na straně druhé si uvědomují následky a dopady, nevědí, kde je pro ni to dobro, které by pro ni měli zvolit. Boj sám se sebou musí vyhrát i její milý, který má za sebou přece jen ne příliš ctnostnou minulost. Je to velmi dobře zpracované téma, pozorujeme boj hrdinů o to, co oni považují za nejlepší pro svůj život. Co je víc - milovat a nevzdat se své lásky navzdory všemu a všem, nebo se zachovat "správně", obětovat svoje štěstí, ale udržet si svou pověst, své místo ve světě a společnosti? Když se to všechno spojí s kvalitními hereckými výkony, vzniká nadprůměrný film. ()

dyjaska 

všechny recenze uživatele

Takřka doslovný předpis knižní předlohy se vším, co k tomu patří. Pro mě ztvárněno dokonale: skvělé obsazení, střídmé herectví, probublávající emoce, perfektně zvolený hudební podkres... Konečně zase jednou můžu dát pět. ()

Reklama

Reklama