Reklama

Reklama

Poslední poprava

  • Česko Střela zblízka (festivalový název) (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Východní Berlín roku 1981. Franz Walter právě dokončil doktorát z ekonomie v Německé demokratické republice, když mu rozvědka přislíbí místo profesora na univerzitě. Ambiciózní vědec okamžitě přijímá a souhlasí s tím, že bude pracovat pro zahraniční zpravodajskou službu, dokud nenastoupí na svou novou pozici. Spolu s kolegou Dirkem dostává úkoly v západním Německu. Záhy je však donucen vydírat nevinné lidi, aby je přiměl mluvit. A jeho nadřízení zajdou ještě dál. Uprchlíci z NDR a jejich příbuzní se stávají terčem psychické destrukce. Součástí plánu jsou padělané dopisy, lékařské diagnózy, sledování a odposlechy. A to je víc, než Franz dokáže unést... Strhující historické drama je inspirováno životem a smrtí Wernera Teskeho, posledního vězně popraveného v bývalé NDR. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (21)

Daddko 

všechny recenze uživatele

Nesplnilo to moje očakávania. Film pôsobí skôr ako rehabilitácia STASI sponzorovaná z ich spiacich Švajčiarskych účtov a bývalých členov, krorí prehodili kabáty na úspešných podnikateľov (ako u nás).Hovorí to čosi o praktikách STASI, ale už výber spolupracovníka sa mi zdá nereálny. Slušný človek, čistá minulosť, intelektuál, bez špeciálneho výcviku...nonsens. A potom úpadok, začalo to asi u všetkých alkoholom a tak aspoň na chvíľu vypustiť paru a potlačiť výčitky svedomia. Partnerské vzťahy zruinované, každodenná pretvárka. To mekýši nemôžu vydržať, miesto chladnokrvnosti a akcie vyplakať sa žene na pleci. Tak takto asi Erichovi STASI Genoßen nepracovali (a výsluch ako v rukavičkách), ten mal celú DDR pod palcom. Mohli to aspoň podmáznuť Udo Lindenbergerom  - Sonderzug nach Pankow, nech sa lepšie pospomína na staré časy DDR. Dávam 1* za záver, to už bola čistá robota STASI. https://www.youtube.com/watch?v=b-NSfmhiTBg ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nahschuss, Nackenschuss, vezmu to šusem. Film, který bych nejraději zařadil do složky "přepisování historie současným německým filmem", ne proto, že k této události nedošlo, ale pro toporný a neumělý přístup, jakým byla podána. Nepochybuji o tom, že Franziska Stünkel chtěla prodat všechno, co ví o Stasi, ale prodává to příliš lacino (kapitán tajné služby se při letmém spatření mrtvoly ve vaně okamžitě pozvrací; a už někdo buší na dveře zatímco, když psal tajný vzkaz na toaletní papír, nikdo ho nerušil.) Kadlubem filmu bylo zřejmě zobrazení morálního úpadku člověka s původně čistými city drženého ve spárech policejní mafie, ale ani to dobře nefunguje - neustálé usrkávání z butelky alkoholu, aniž by se kdy pořádně opil, s tím také nekamarádí. Současně je tu Werner Teske představen jako dokonalý oportunista, bere si vše, ale platit nechce za nic. Na film jsem se koukal s rostoucí rozmrzelostí a nakonec se stejně nedokoukal; slabá režie i slabý scénář. Malarkey píše ve své recenzi: Ta doba musela být odporná a nechápu nikoho, kdo na ni může vzpomínat jen v dobrém. Ja také ne, i když házet mrtvoly do přehrady a vybíjet důchodce není také žádné terno. - Při psaní této slátaniny mě napadla souvislost s Kleistovým Michaelem Kohlhaasem, který byl též "vrchností" popraven. Přestože jeho filmové zpracování stálo rovněž za starou belu, není od věci porovnat charaktery odsouzených a přesun hodnot, na kterým jim záleželo (Teske jako by ani nebyl Němec). PS: V NDR jsem žil v letech 1972-6 a s STB (nikoli Stasi) mám také své zkušenosti. ()

Reklama

mira007 

všechny recenze uživatele

Německý špionážní film o vědci, kterého zlanařila východoněmecká STASI a nasadí ho v Západním Německu. Film inspirovaný skutečným osudem dr. Teskeho, který byl posledním popraveným v NDR. Je to takové německy chladné až sterilní, sice s hezkým retro vizuálem a výpravou, ale čistě jako špionážní drama průměr, které mi trochu připomínalo daleko dokonalejší Pod jedním nebem (2017). Tady je plusem výborný herecký výkon Larse Eidingera, který se mi líbil už v Perských lekcích (2020). ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Na to, že som v prvých 30. sekundách filmu videla riť a vtáka, to bol celkom dobrý film. Zistila som, že nacisti sa radi rýpali ľuďom v ústach  - aby lovili zlaté zuby, a komunisti sa radi rýpali v ritiach, aby lovili protištátne dokumenty, alebo skrátka iba sračky. Veľmi dobre zahrané, aj keď nemám rada takých naivných mumákov, ktorí sa zrútia ako domček z kariet. Na to, že bol vedec, mohol byť múdrejší a hneď zdrhnúť. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Natočené to působí hodně všedně, ale ve skutečnosti se tu odvíjí dvouhodinový psychologický rozklad inteligentního člověka - doktora - kterého zažene do krajnosti režim. Po psychologické stránce hodně brutální a nekompromisní. Ta doba musela být odporná a nechápu nikoho, kdo na ni může vzpomínat jen v dobrém. Dnešní mladí by se podle mě rozbrečeli hned po prvním nátlaku shora. A pokud by se nerozbrečeli, tak by mluvili a mluvili a mysleli si, že na to mají právo. Ach, ti malověrní. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama