Reklama

Reklama

Steamboy

  • Japonsko Steamboy (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Animovaný velkofilm režiséra Katsuhira Otomo propojení dvourozměrné a trojrozměrné grafiky, vyrobený za pomocí plně digitálních technologií byl konečně dokončen. 10 let práce a rozpočet téměř 22 milionů dolarů dělá ze Steamboye nejdražší japonský animovaný film historie. Režisérova úplná oddanost celému projektu je zřejmá z každého filmového záběru. Vědecko-fantastický retrofilm se odehrává v prostředí viktoriánské Anglie. Hlavní hrdina filmu a zázračný vynálezce jménem Ray Steam získal tajemnou kovovou kouli, která obsahuje novou formu energie schopnou zásobovat celou zemi. Tenhle mladý muž ji však musí využít, aby bojoval proti zlu, zachránil svou rodinu a ubránil Londýn před zničením. Přepychové viktoriánské interiéry a elegance tvarů tehdejších strojů dovolily Otomovi vytvořit oslňující obrazové pozadí i samotné stroje. Více než 180 000 obrázků a 400 scén počítačové grafiky dělá ze Steamboye jeden z nejpropracovanějších animovaných filmů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Podléhám pompézní bombastičnosti vizuálu, jemuž jsou hudba, dialogy, myšlenky a podobné věci jen jakýmsi upozaděným doplňkem, a dávám 90%. Jak podotknul můj spolubydlící potom, co naběhly závěrečné titulky: "Tohle vidět Jules Verne, zahodil by kalamář a stal se mnichem." A je to naprostá pravda. Akira byl ve své době velký počin, ale Steamboy je něco naprosto nevídaného, bezprecedentního, perfekcionistickým šílencem vytvořené dílo, které vás na dvě hodiny zabuší do křesla. Do sedačky těžko, což je OBROVSKÁ škoda, protože uvést Steamboye do kin, vyletí prodej modelů parních lokomotiv do astronomických výšin a děti budou brečet, aby je tátové konečně pustili hrát si s těmi vláčky co "jim" koupili:) Kouzlo století páry má sílu dalece překonávající výkon jakéhokoli laserového kanónu...no, i když BattleMechy mají taky svoje charizma...;) Ale co to tu kecám? Steamboy je bomba, a to je teď a tady důležité. Howgh, jdu na florbal. ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Vezmu to podle svých obvyklých kategorií... Příběh je poměrně zajímavý, ze začátku se sice může zdát, že půjde o jednoduchou dobrodružnou pohádku, ale není tomu tak, příběh se stává čím dál více složitejší, obsahuje tak trochu filosoficko-politický podtext. Výtvarné vizuální provedení je úchvatné, zatímco GitS 2 je obrazovým králem na poli 2D/3D anime, Steamboy vítězí v čistě 2D kategorii, některé momenty byly úchvatné. Na druhou stranu, nevypadá to jako klasická anime, design lidí je jiný. Ono toho bylo vlastně "pozápadštěno" mnohem více, kromě designu postav i jejich jména, samozřejmě, Steamboy se odehrává ve Velké Británii. To byl asi taky důvod, proč mě napadla "kacířská" myšlenka, že by to možná byl lepší zážitek s anglickým dabingem, protože slýchat anglická jména zkomolená japonštinou docela rve uši. Tím dalším faktorem je hudba, kterou skládal Steve Jablonsky. Zatímco dost asijských soundtracků působí jako vykrádačky (jeden za všechny jmenuji podobnost OAV Rurouni Kenshina s tvorbou Media Ventures), ale už jsem si na to zvykl, tahle hudba prostě působí až moc americky (a přišlo mi, že se docela dost podobá Spiritu od Zimmera). Naštěstí, co zůstalo, je tradiční východní ne úplně "politická korektnost". ()

Reklama

Naslund 

všechny recenze uživatele

Tak nadupanou animaci jsem v životě neviděl. Přitom vše vypadá čistě ručně a asi to tak i bude. Resp. bylo by asi dražší udělat, aby to vypadalo jako ruční práce, než když se to skutečně prokreslí. Není se čemu divit, když se našel někdo, kdo byl ochoten investovat 22 milionů dolarů na kreslený film... mimochodem za srovnatelnou sumu byl vytvořen nejdražší asijský animovaný film v dějinách, Princezna Mononoke. Co je na tom však nejlepší, je, že animaci využili tím způsobem, jak by měla být využívána. Teda tak, že udělali film, který by byl v hrané podobě ještě mnohem dražší a velmi obtížně realizovatelný. Po vizuální stránce teda nádhera ve stylu Julius Verne, ale ještě víc monumentálnější. Moc se mi líbily i postavy, kde jsem si všiml takové zajímavosti. Čím oblíbenější je vám postava té rozmazlené holky, tím má štíhlejší nohy. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Nádherný steampunk. Bohužel autoři během 126 minut zapomněli do ukázek všemožné techniky a leteckých schopností hlavního hrdiny vložit dostatek informací o světě, který je tak poutavý a stylový zároveň. Proč šel vývoj tímhle směrem, proč mají vojáci v rytířské zbroji střelné zbraně a další hromada otázek kazí jinak skvělý dojem ve světě, do kterého bych se rád vracel a vracel... Jinak těch deset let práce je vidět na hromadě nápadů a detailů, ale rozhodně ne na příběhu. ()

Losik 

všechny recenze uživatele

Super film založený hlavně na obraze a zvuku, ale to naštěstí nebyla celá náplň a příběh se zde neztratil. Líbilo se mi, že všechno bylo založené na páře a mnoho vynálezů předčilo dnešní věci. Animace naprosto úžasná a design všech možných udělátek a nástrojů mě uchvátil. Akira byla na svojí dobu určitě skvělá, ale já ji viděl jen pár dní před tímto filmem a musím říct, že Steamboy překonává Akiru ve všem a hlavně se mi více líbilo prostředí a zasazení příběhu do doby. 95% ()

Galerie (21)

Zajímavosti (7)

  • V japonské i v anglické verzi filmu je postava Raye dabována mladou ženou. Jedná se o obvyklou praktiku. (Janko666)
  • Bylo použito více než 180 000 jednotlivých nákresů. (Janko666)
  • S rozpočtem 20 milionů amerických dolarů se ve své době jednalo o nejnákladnější japonský animovaný seriál. (Janko666)

Reklama

Reklama