Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tentokrát bude kriminalistický tým postaven před úkol dopadnout nebezpečného pachatele řady loupeží. Kriminalistu Rudolfa Pekaře (V. Hašek), který byl na předchozí akci zraněn nožem, si kolegové dobírají a šéf (L. Frej) ho napomíná. Ke zranění by vůbec nemuselo dojít, kdyby Pekař nosil zbraň. To on však odmítá. V té době Prahu vzrušují odvážné loupeže různých obchodů drzého a sebevědomého pachatele, který je přesvědčen, že na něj je zákon krátký. Po vyloupené prodejně Elektra má blízko k jeho zadržení právě Rudolf Pekař, který vede celé vyšetřování. Jenže nenošení zbraně se mu stane málem osudné... (Česká televize)

(více)

Recenze (17)

quokam 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Uz to jede! Zaverecne zatykani jako tresnicka na dorte. Trpeliva, mravenci prace. Velikej napad, premysleni a kombinovani je top! Jen ta scena v tom skladu se trosku nepovedla. Jeji aranzma (jdi tri kroky dozadu, podivej se na horu a zatvar se prekvapene) z ni stříkalo jak z velkofilmu pana Vavry.  9.5/10 - "To je vsechno? Ano to je vsechno, dekuji na schledanou..." + vyraz vedouciho. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak jak se dalo čekat, tak svůj případ dostává i Rudla (Hašek). Zatím za mě z kriminalistů největší sympaťák, stará škola, plno zkušeností, trpělivost nade vše, ale zároveň i určité profesní nedostatky způsobené zatím neznámou minulostí (nesnáší zbraně). Příjde mi jako takový předobraz Plíška z Případů 1. oddělení. V tomhle díle jinak určitě pobaví znázornění StB jakožto bandy v podstatě charakterově dokonalých lidí, to už asi dneska jen tak neuvidíte :D Abrhám snad poprvé v takhle těžce ideologické roli. U samotného případu je tu konečně zajímavá ta kriminalistická práce, jak se postupně propracovávají k jádru věci. Potěší také to, že vesměs všechny pachatele hrají nějaké známé, ale zároveň ne až tak provařené obličeje. ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tentokrát přišel na řadu konečně i Rudla, který zbraním zrovna moc neholduje a tak není divu, že ho tu a tam někdo pořeže, nebo mu rovnou rozbije hubu. ON je však ostatními respektován hlavně díky svému zdravému úsudku a radám, což se mu nakonec vyplatí i u tohoto zapeklitého případu. Jediným problémem je, že se i zde najde několik zbytečně zdlouhavých a nudných pasáží. Na druhou stranu zas Pepík Abrhám dostal více prostoru a ani ty sledovací scény nebyly od věci (pobavily i ty návštěvy bazarů, zastaváren a opraven)… ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět vykradené prodejny tentokráte Elektra a ve finále i zbraní. Nadporučík Rudolf Pekař (Vlastimil Hašek), starý matador a zastánce starých policejních principů (nenosí u sebe zbraň), se pustí do vyšetřování společně s mladým kriminalistou Otradovcem. Příběh je stejně jako ty předchozí zpracován velmi dobře. Práce vyšetřovatelů je tu prezentovaná naprosto precizně. Klasická titěrná práce v archívu pro zjištění všeho potřebného, zdlouhavé obcházení všech opraven elektra pro zjištění jestli se tam neobjevili ukradené přístroje a především schůze a přípravy na dopadení pachatelů. Velmi dobře natočené sledovačky. Ukázka toho, že to jde i bez zběsilých honiček a střelby. Tkvi tak z toho ohromná reálnost. Tento díl je nadmíru povedený. ()

MrEddie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Pustil jsem do něj dvě včely". Velmi dobrý díl, kdy se vyšetřuje série loupeží obchodů s elektronikou a zbraněmi. Případu se ujímá Rudla a za parťáka dostane mladého Otradovce. Pekař je ze staré školy a jeho metody jsou byrokratické. Navíc odmítá nosit zbraň, což se mu málem stane osudné, když je napaden v obchodě Elektra. Vlastimil Hašek se pro postavu policisty před důchodem výborně hodí. Kolegové k němu často chodí pro radu a je vlastně takovým tatíkem pro své kolegy. Rudla si myslí, že krádeže provádí skupina frajerů, proto poprosí o radu frajera týmu kriminalistů Kamila. (Pavel Zedníček). Protože je ukradeno více střelných zbraní přebírá vyšetřování Státní bezpečnost pod vedením Divíška (Josefa Abrhám) V této epizodě se objevuje příslušník StB Divíšek nejčastěji (podle tehdejších zákonů musela být při krádeži zbraní, jedů, omamných látek, narkotik a, při podezření z emigrace, informována StB) To znamená, že postava šéfa kriminálky Kubáta (L.Frej) ustupuje do pozadí. Celá operace, sledování možných pachatelů,kterou Divíšek řídí vysílačkou, je zábavná tím, že na dotazy policistů, co mají dělat s podezřelými Divíšek odpovídá "Seberte ho", "Sebrat" atd. Abrhám je nejsympatičtější estébák v dějinách televizních seriálů. Ale je to právě Pekař, jehož letité zkušenosti, pomůžou dopadnout pachatele bez použití střelných zbraní. Opět zde mám pár postřehů ze socialistických reálií 80. let minulého století: Zraněný Pekař krvácí z hlavy před knihkupectvím na Národní třídě vedle pasáže Viola. Ve výloze vidíme několik turistických průvodců. Po Moskvě, Leningradě a Sovětském Svazu. Pekař obchází prodejny Elektra a Kovoslužby. Poprvé v seriálu vidíme na dveřích Elektra reklamu. Jedná se o přenosný černobílý televizor Satelit, který jste si mohli pořídit na splátky za 67 Kčs/měsíčně včetně servisu. I v 80.letech byl nedostatek sekuriťáků. V opravně Kovoslužby, kterou vede Ivo Niederle, visí informace, že podnik hledá noční strážné. (Podle statistik VB docházelo ke krádežím obchodů Elektra a Kovoslužby průměrně devětkrát za měsíc.) Díl se odehrává v oblasti stanice Leninova (dnes Dejvická). Na rozdíl od předchozí epizody "Benjamínci", jsou při výslechu pachatelů (kouzelný Stanislav Fišer) použity tradiční kotoučové magnetofony. V exteriéru se nám mezi auty objevují poprvé polské Fiaty a Moskviče. A jen jedno prokazatelně západní auto. Bílý Citroen. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Ve 36. minutě na záběru zevnitř sledovacího vozidla značky Škoda chybí pravý stěrač. Vzápětí na dalších záběrech zvenku jsou stěrače oba. (aquacam)
  • Vrah Staněk (Jiří Klem) bydlel na adrese Kujbyševa 10 v Dejvicích, dnes ulici tohoto jména nenajdeme, jmenuje se Wuchterlova. (sator)
  • V čase 39:13 zazní: „Projeli jsme kolem nádraží a do Dlážděný,“ přitom je vzápětí opakovaně vidět cedule Pod Kaštany. (ladyViolet)

Reklama

Reklama