Reklama

Reklama

Malý pitaval z velkého města

(seriál)
  • angličtina Minor Tales of Crime from a Major City
TV spot 2
Československo, (1982–1986), 14 h 8 min (Minutáž: 49–63 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Jiří Krampol, Ladislav Frej st., Michal Pešek, Pavel Zedníček, Josef Abrhám, Svatopluk Skopal, Jan Faltýnek, Vlastimil Hašek, Vlastimil Zavřel (více)
(další profese)

Epizody(15)

Na televizní obrazovku se vrací detektivní seriál Malý pitaval z velkého města podle scénáře Jaroslava Dietla v režii Jaroslava Dudka se známými a populárními herci. Opět se budete moci setkávat s partou pražských kriminalistů, kteří pátrají po pachatelích drobných i těch nejzávažnějších zločinů. U některých případů jim jde vše s úsměvem, u jiných do smíchu není nikomu, ani těm nejotrlejším. Skvělé herecké obsazení zajistí příjemnou zábavu i po letech. Vedoucím kriminalistického týmu je náčelník Břetislav Kubát (Ladislav Frej) a jeho podřízenými Rudolf Pekař (Vlastimil Hašek), Libor Krejcárek (Jiří Krampol), Kamil Hamřík (Pavel Zedníček) a nejmladší vyšetřovatel Jiří Otradovec (Michal Pešek). (Česká televize)

(více)

Recenze (301)

Lima 

všechny recenze uživatele

Jestli máte problémy s usínáním, nahrajte si na PRIMĚ jakkýkoliv z dílů Pitavalu a pouštějte si ho před spaním. Úspěch je zaručen, kam se hrabou účinky meduňky lékařské. Doporučuje devět z deseti nespavců. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Největším záporem tohoto ryze českého - prepáčte, československého - krimiseriálu je jeho dobová aktuálnost. Ta totiž způsobuje, že řada případů vyšetřovaných pražskou kriminálkou nutně musí u současného diváka, "masírovaného" pohlednými a vždy elegantně oděnými sí es áj či jinými specialisty, budit úsměv. Nicméně, i přes k tomu ještě přidanou lehce stranickopoliticky výchovnou příchuť, nelze Malého Pitvala (neupsal jsem se, jen se snažím být vtipný, hahaha) hanět. Například postava Vlastimila Haška měla místy ten správný šmrnc starého policajta a táty od rodiny, stejně jako Jiří Krampol dobře hrál toho svého občas nemístně namachrovaného frajera. Stejně tak vedlejší role, lépe řečeno jednotliví "ti zlí" mají mezi sebou velmi povedené postavičky, vzpomeňme například zkušeného chemika Viktora Preisse. Jednoznačně nejlepší výkon ale předvedl v poslední epizodě Rudolf Hrušínský. Jeho kasař ze staré školy je úžasnou ukázkou člověka žijícího v časech dávno minulých, do těch "dnešních" se nehodícího - kus herectví, který byste čekali možná od Hříšných Lidí Města Pražského, ale ne od době poplatného "vé bé" seriálu československé televize. Závěrem tedy asi tolik - ideologicky ani zdaleka nepohorší tolik jako Major Zeman, po umělecké stránce nenadchne jako například legendární Sequensovy příběhy z dob galérky nebo klasické filmy jako Na Kolejích Čeká Vrah, prostě je to obyčejná česká detektivka, a je rozhodně lepší než o nějaký ten rok mladší Případ pro Zvláštní Skupinu:P 60%. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Nebudu se smát Jaroslavu Dudkovi za to, že neumí natočit akční scénu s auťákama, všímám si detektivních zápletek, které přesahujíí detektivní rámec a typově zajímavě vybraných vyšetřovatelů i jejich představitelů. A třeba Ladislav Štaidl se zde dost překonává. 70%. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

"Svodka hlášení ze dne...". No, tehdy to byla docela slušná podívaná, ale z dnešního pohledu jsou tehdejší esenbáci, pachtící se po nelegálních melouchářích a zlodějích autodisků skutečně legrační. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Velká nostalgie doby, kterou jsem naštěstí prospal v různých formách a vůbec toho nelituji. Na druhou stranu to není zas taková tragédie, ale zpětně působí dnes tento krimi seriál spíše jako komedie nebo parodie na skutečnost. Možná tak pro rodiče nebo naše babičky tohle mohla bejt obdoba dnešní kriminálky Las Vegas / Miami apod.., ale to už bylo opravdu hodně dávno a určitě to i oni ve své době brali s úsměvem. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tohle není zábavné retro, tohle je normalizační narůžovo natřený skanzen s výtěžkem části vstupného určeného na podporu dobové propagandy... (marně tu třeba v rámci objektivní vyváženosti hledám mezi soudruhy příslušníky jedinou alespoň trochu zápornou postavu či alespoň nalomený charakter případně díly, jak ,,hodní" příslušníci několikrát denně perlustrovali dlouhovlasé či jak je v noci zavezli z koncertu někam do polí za město a nechali je odtud jít několik hodin pěšky...jak jsem to sám zažil...o bití, rozhánění rockových a folkových koncertů jakož i protirežimních demonstrací nemluvě...) Absolutní stagnace, umělecká i společenská... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Svodka událostí o zjištěných případech za dobu od 0 do 24 h na území OS SNB Praha." Umím vyšetřit každý případ ještě dříve, než se skutečně stal, a odhalím i vraha, který se ještě nenarodil. Určitě to umí i pražští detektivové, ale ona by pak s nimi nebyla taková zábava. Mne zkrátka Břéťovo vedení Kamila, Rudly, Libora i Jiříčka vždycky bavilo a nic na tom nemění ani změna režimu. Kriminalistické metody se totiž příliš nemění a tak mne uspokojí to, když kriminalisté podezřelého vždy usadí v oranžovobílé Volze na správné sedadlo, při vstupu do věznice odevzdávají u vchodu zbraně a podobné profesní vychytávky. Navíc je s touhle partou i přiměřená zábava a pokud přitom někdo postrádá používání počítačů, chytrých mobilních telefonů či pátrání po DNA, tak se mu tímto omlouvám jménem celého štábu a zejména jménem ordinace MUDr. Chocholouška. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nudný pitaval z nudného města. Hrůza. Naštěstí ne tak strašně propagandistické jako major Zeman. To je ale asi jediný pořádný klad. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Před pár lety jsem viděl první 3 epizody v televizi a seriálu jsem dal 1 hvězdičku. Po letech jsem na youtube natrefil na nějaký novější epizody a hodnocení jsem zvýšil na 3 hvězdy. Teď mam chřipku, tak jsem se poctivě podíval na všechny díly a napíšu pár slov ke každýmu dílu zvlášť... 1. série (1982): 1. díl Aranžér Vyšetřujou se vykrádačky obchodů, do kterejch se někdo dostává přes výlohy. Většinu času akorát sledujete Krampola, jak si píchá vlaječky do mapy a nebo nekonečný čekání na to, jestli zazvoní telefon. Pro mě jeden z neslabších dílů. 20% ~ 2. díl Milenec Zedníček vyšetřuje ukradenou vejplatu a náhodou při tom odhalí nějaký podvody s bytama. Taky takovej díl, kterej mě moc nezaujal. 30% ~ 3. díl Benjamínci Tenhle díl si nějak moc nepamatuju, ale vim, že tady hodně prostoru dostal Michal Pešek, kterýho fakt nemam vůbec rád. Po tomhle dílu jsem to vzdal, když to běželo v televizi a na další díly jsem se už nedíval. 20% ~ 4. díl Včelař První 3 díly stály celkem za hovno, tenhle díl se mi líbil. Konečně se trochu víc ke slovu dostane Vlastimil Hašek, kterej mi hodně připomínal detektiva Columba a pro mě byla jeho postava v celym seriálu nejzajímavější a nejsympatičtější. 80% ~ 5. díl Cyklista Krampol hledá bílou škodovku s rozbitym zadnim světlem. Docela mě pobavilo, když se ptali v prodejnách, jestli je někdo nechtěl podplatit, když sháněl to světlo. A prej: "To zkoušeli všichni :-)" Jinak tady je ta slavná honička, kdy Krampol na Jawě honí užovku. V podstatě je to asi "nejakčnější" scéna z celýho seriálu. Tenhle díl je sice takovej naivní, ale pobavil mě. 60% ~ 6. díl Jupiter Tady je snad poprvé trochu zajímavější záporák - Bartoška jako zloděj starožitností. Sice se to trochu táhne, ale závěrečnej výslech se vydařil 70% ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, co je tu kolem znalců (viz pshimi). Všechno za komančů = lež a nic jiného. Tenhle seriál se snad nejvíc blíží reálnému vyšetřování a metodám, které se při něm používaly a používají. Jestli z dramatického hlediska pro některé více naivní ztrácí seriál na atraktivitě, tak aspoň nekecá a o věcech, které zobrazuje, něco ví (vynikne zvláště v porovnání s ptákovinami německé a americké produkce). A že se vyšetřují vykradené kasy v obchodech atd? Co myslíte, že tvoří většinu policejní práce? Ten, kdo si stěžuje, že je to banální, tak až mu v tramvaji partička nenechavců ukradne peněženku s výplatou, a on to půjde nahlásit, tak by bylo zadostiučiněním, kdyby mu policajt řekl "to je ale banální". Garantuju, že mu to v tu chvíli banální připadat nebude. Byl bych skutečně rád, kdyby se tu podobné věci neřešily skrze ideologii v současnosti převládající. A vůbec, některé komentáře jsou tak nekonečně pitomé, že dám klidně 5*. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Gemini píše, že největším záporem Pitavalu je jeho dobová aktuálnost. Podle mě je to naopak jeho největší klad. Pitaval mě až do nedávna míjel a tak mi přijde fascinující jako náhled, jak vypadala osmdesátková socíkovská kriminálka. Každý případ je zaměřen na jeden případ a jednoho dva detektivy, kteří ho vyšetřují, zatímco zbytek se jen míhá v pozadí. Případy, děj i herci dokážou udržet pozornost i přes ospalejší tempo, absenci zajímavějších postav nebo akčních scén a řadu úsměvných momentů, třeba neustálé ládování se Májkami a párky. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Malý patlal je vlastně takový skanzen komunismu resp. tehdejší policie, která se jmenovala VB neboli Venca s Bohušem. No, a Venca s Bohušem řešili takové ty drobné přestupky, které opravdu nebyly tehdy tak hrozné jako třeba stalking, tunelování, podraz na zákaznících apod. Venca s Bohušem totiž věděli hovno o kriminalistice a tak furt někam telefonovali, jestli někde není jejich šéf, který umí psát, že by jim vlastně řekl, jak mají dále postupovat a o tom je celý seriál Malý patlal z velkého města. A kdyby nebylo pachatelů, kteří se ze samého strachu před vládnoucí garniturou nechodili radši sami udat, Venca s Bohušem by nic pořádně nevyšetřili. Jedna hvězda patří možnosti vidět některé mé oblíbené herce v komické roli a za udržování v bdělosti při nechtěném vzpomínání na onu šílenou dobu. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Pokud chceme poznávat skutečný život všedního dne normalizace, máme co činit seriálem k nezaplacení. Jeho zřejmé slabiny - poměrně nezřetelný rukopis scénáristický i režijní - jsou překryty výtečnou Dietlovou orientací v terénu, výstižným zpodobeníém elity SNB - kriminální policie a až překvapivou věcností ve zpracování předkládaných případů. Ten život v idylické, avšak značně zatuchlé sklenici vody měl nepochybně i své přednosti. Stejně jako jeho mlčení ke skutečné situaci národa a země. Normalizace trvala i nadále, ale jistota o ztracených a znovuzískávaných hodnotách postupně mizela v nedohlednu. Atmosféra stagnace i nedostatku prochází jako neviditelná osa všemi díly seriálu. V tom - včetně neideologizovaných mladších dílů - je dnes patrně největší cena této pokojné seriálové krimihry. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Seriál, který si pod rouškou dobové patiny dokázal zachovat tvář především kvůli hercům a uvěřitelnosti děje. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Oheň, voda, vítr, dým... Někteří zde přirovnávají Vlastimila Haška k poručíku Columbovi. To jako proč? Protože tady má baloňák? Neblbněte... poručík byl vtipný, ohleduplný, zvěř milující, šarmantní k ženám, roztomilý, často popletený ovšem geniální, nadčasový... Hašek je asi ten nejnudnější herec všech dob (ověřeno i v jiných filmech). Jinak lehký nadprůměr, Zedníček tradičně nesympatický a Jirka Krampol naopak výborný. Potěší i Ladislav Frej či mladý Michal Pešek. Co se jednotlivých příběhů týče: Sice jsou podle skutečných událostí, ale minimálně polovina z nich je nezáživná. Za nejlepší díl považuji Muže s punčochou, kde si roli užívá mladý Ondřej Pavelka či Aranžéra, tam zase esenbáky dlouho vodí za nos pan Lipský. Tři a půl, zaokrouhlenelo nahoru, za špičkové herce ve vedlejších rolích (Hrušínský, Pešek, Janžurová, Kemr atd.). ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Malý - neveľký, nepatrný, drobný. Pitaval - zbierka pozoruhodných kriminálnych prípadov. Veľké mesto - Praha. Verejná bezpečnosť (VB) vždy zvíťazí! Republiku si rozkrádať, ani rozvracať, nenecháme. Máme na to páky. Mimo iné aj partiu z pražskej kriminálky. Poradie a názvy jednotlivých dielov tohoto socialistického, kriminálneho seriálu boli takéto: 1. Aranžér, 2. Milenec, 3. Benjamínci, 4. Včelař, 5. Cyklista, 6. Jupiter, 7. Vedoucí partiové prodejny, 8. Muž s punčochou, 9. Kuchařinka, 10. Majitel autoservisu, 11. Autorka detektivních povídek, 12. Exoti, 13. Kasař, 14. Narkomani, 15. Valutová příhoda. ** ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Malá pytlovina o malých zločinech příslušníků malého národa. Jediné, co na tomto filmu není malé, je faktor nudnosti. Retardované vyptávačky, asi 400 telefonních hovorů na jeden díl a kriminální případy vesměs nezajímavé....Zííív... ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Docela se mi líbila skutečnost, že hrdinové jednotlivých dílů se pravidelně střídají, avšak to byla jedna z mála dobrých věcí, bohužel, dobová angažovanost je až moc patrná ()

Reklama

Reklama