Reklama

Reklama

Malý pitaval z velkého města

(seriál)
  • angličtina Minor Tales of Crime from a Major City
TV spot 13
Československo, (1982–1986), 14 h 8 min (Minutáž: 49–63 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Jiří Krampol, Ladislav Frej st., Michal Pešek, Pavel Zedníček, Josef Abrhám, Svatopluk Skopal, Jan Faltýnek, Vlastimil Hašek, Vlastimil Zavřel (více)
(další profese)

Epizody(15)

Na televizní obrazovku se vrací detektivní seriál Malý pitaval z velkého města podle scénáře Jaroslava Dietla v režii Jaroslava Dudka se známými a populárními herci. Opět se budete moci setkávat s partou pražských kriminalistů, kteří pátrají po pachatelích drobných i těch nejzávažnějších zločinů. U některých případů jim jde vše s úsměvem, u jiných do smíchu není nikomu, ani těm nejotrlejším. Skvělé herecké obsazení zajistí příjemnou zábavu i po letech. Vedoucím kriminalistického týmu je náčelník Břetislav Kubát (Ladislav Frej) a jeho podřízenými Rudolf Pekař (Vlastimil Hašek), Libor Krejcárek (Jiří Krampol), Kamil Hamřík (Pavel Zedníček) a nejmladší vyšetřovatel Jiří Otradovec (Michal Pešek). (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Jara.Cimrman.jr k tomuto seriálu (16)

Malý pitaval z velkého města (1982) 

"Svodka událostí o zjištěných případech za dobu od 0 do 24 h na území OS SNB Praha." Umím vyšetřit každý případ ještě dříve, než se skutečně stal, a odhalím i vraha, který se ještě nenarodil. Určitě to umí i pražští detektivové, ale ona by pak s nimi nebyla taková zábava. Mne zkrátka Břéťovo vedení Kamila, Rudly, Libora i Jiříčka vždycky bavilo a nic na tom nemění ani změna režimu. Kriminalistické metody se totiž příliš nemění a tak mne uspokojí to, když kriminalisté podezřelého vždy usadí v oranžovobílé Volze na správné sedadlo, při vstupu do věznice odevzdávají u vchodu zbraně a podobné profesní vychytávky. Navíc je s touhle partou i přiměřená zábava a pokud přitom někdo postrádá používání počítačů, chytrých mobilních telefonů či pátrání po DNA, tak se mu tímto omlouvám jménem celého štábu a zejména jménem ordinace MUDr. Chocholouška. ()

Aranžér (1982) (E01) 

"Takovou akci nám nikdo neschválí." To si takhle jednou por. Krejcárek vymyslel na hrabivého aranžéra velkou past, protože do malé by mu nespadnul, a to je přesně to, co mám na Pitavalovi rád. Geniální klička nebo souhra náhod totiž vyřeší takový případ pouze v seriálu amerického typu, ale v české kriminálce se musí chodit, ptát se a analyzovat získané údaje. Ale to by samo o sobě nebyla žádná velká zábava, takže musí přijít povzbudivé rýpání od kolegů a jeden opravdu roztomilý zloděj: "Chatu máte? - Ani ne." ()

Milenec (1982) (E02) 

"Já ti to do večera vyšetřím." Tak tady se fešácký Kamil poněkud zmýlil, ale jeho spolupráce s "agentem" Čendou mě hodně bavila. A vynikající byl samozřejmě Naděnčin bratr, který uhodne každého vraha nejpozději v půlce filmu. Viď, Heduš? ()

Benjamínci (1982) (E03) 

"Je to chytrej kluk. A proto musí sám pochopit, že nemá úniku." Tak tentokrát to bylo 3:0 pro náhodu. Nejdřív Jiříček náhodou potkal na diskotéce oznamovatelku Michalu, ta pak náhodou poznala ukradenou bundu a Ruda Pekař si pak náhodně vybral z knihovny tu správnou knihu, za kterou byla schovaná pistole. Na můj vkus bylo těch náhod docela dost, ale páčení pravdy ze studenta Kalvody špatné nebylo a to závěrečné uznání, při kterém náčelník Břéťa přidělil Jiříčkovi případ sériových krádeží rozvěšeného prádla, mě hodně rozesmálo. ()

Včelař (1982) (E04) 

"Nazdar, Rudánku. Tys prej měl včera rande s mistrem světa v hodu kladivem." Tak nám to Ruda Pekař zase jednou vyšlapal, odúředničil a dokonce i do akce se dostal. Mě se to stahování smyčky líbilo a všechny ty služební Škodověnky, Laděnky i Wartburg v akci mne vyloženě potěšily. ()

Cyklista (1982) (E05) 

"Kdyby to byl Fiat, tak bych byl nešťastnej, kdyby Žigul, tak bych si zoufal, ale když je to bílá Škodovka, tak to bych rovnou skočil z okna." Mě tedy poručík Krejcárek dost bavil svou zarputilostí, kdy hned po nehodě sám slepil blinkr, vytěžil ospalého zloděje a začal pátrat mezi dvěma tisícovkami bílých Škod 120L, rok výroby 1976 a nahoru. A jelikož nadřízení neměli pro jeho pídivost pochopení, tak přitom musel zatknout lupiče, odhalit nenechavé pazoury uklízečky, pobesedovat s žáky a ještě předvést legendární honičku ukradené Škodovky s motorkou a policejní Volhou. Tentokrát toho bylo zkrátka hodně, ale Libor to ujezdil k mé velké spokojenosti. ()

Jupiter (1982) (E06) 

"Děkuji Vám pánové za vřelé pozvání, ale taky jste to mohli říct rovnou a nemuseli jsme si hrát na to, jak kašpárek platil pokutičku." Padouchové "kunsthistorik" Hruška a "nekuřák" Strnad mě tentokrát svou namachrovaností bavili mnohem víc než kriminalisté. A taky mě bavilo, když se svědkyně dožadovala při vytváření identikitu zachycení úskočného výsměchu v očích nebo když Hruška vysvětloval rozdíl mezi hlavním a pohlavním vztahem. ()

Vedoucí partiové prodejny (1982) (E07) 

"Omyl detektiva Hamříka." Tentokrát divoce kombinující ppor. Hamřík jedinečně skočil na špek recidivistovi, čímž pohřbil všechny vyšetřovací verze. Hledání této chybičky mě opravdu bavilo, protože motiv, živý ani mrtvý Sedláček nejsou k nalezení a Kamilova nápaditost při vymýšlení teorií nemá chybu. ()

Muž s punčochou (1982) (E08) 

"Teď můžete volat na policii. Já si to stopnu, za jak dlouho tady budou." Frajeřící punčochář tentokrát vítězí v souboji s ppor. Hamříkem, který ve dne běhá po stopě, večer zírá do spisů a v noci hledá indicie po barech. Je jasné, že Hamříkova absence spánku mu nedává moc sil k tomu, aby si taky pořádně zafrajeřil, takže mě nejvíc pobavil podrobný popis oblečení pachatele, metodika přepadení dvou čerpacích stanic za jeden večer a prosívání pachatele vylučovací metodou z kartoték. ()

Kuchařinka (1982) (E09) 

"Jako první se vám přihlásí ten starý penzista, ti kluci to vaše hlášení určitě neslyšeli, ta mladá paní celý večer skáče kolem manžela, takže ta přijde až ráno, no a ten pachatel, ten se vám nepřihlásí nikdy." Být vyšetřovatelem, tak chci, aby paní Laurová byla svědkem úplně všeho. Její výpovědi totiž byly dokonalé a kdyby nakonec měla stoprocentní pravdu, tak bych se asi nechal unést a kromě pěti hvězd bych ji jmenoval čestnou členkou PS VB. ()

Majitel autoservisu (1986) (E10) 

"Oběma pochvalu za dobrou práci a důtku za vyšetřovatelský úskok." Nepozorný Kamil a aktivní Jiříček přes vydírání ženáčů, imaginární vraždu a krádeže aut dospěli až ke kovbojské koncovce, která mě svou naivitou hodně pobavila. Jinak mě bavil hlavně chybující Kamil a taky "ranař" Kája, který byl ve své jednoduchosti naprosto roztomilý. ()

Autorka detektivních povídek (1986) (E11) 

"To uděláme, až na ni budeme připravený. Jako ona na nás." To je vražda, napsala, vřískla a udeřila. Teď to jen dokázat a příprava npor. Pekaře skoro neměla chybu. Jen si to klíčové matení tělem nenechal ověřit, ale na to se policejní statistika neptá. Důležitá je čárka za objasněný trestný čin a dostatek zábavy při shánění důkazů proti namyšlené sedmilhářce. ()

Exoti (1986) (E12) 

"Za tuhle slepici někdo vyklopil 6.000 korun?" Kriminalisté se sami pod tíhou konfrontace přiznali, že exotům rozumějí jako koza deskriptivě, ale por. Krejcárek mě bavil svou zarputilostí, rodinnými příslušníky a vyřizováním objednávek v hospodě. Já se samozřejmě v přírodopise vyznám, takže aratingu oranžovočelehého bezpečně rozeznám od slona afrického, ale amazoňan žlutohlavý, agapornis škraboškový i žako šedý se mi mezi sebou trošku pletou. To však nic nemění na tom, že exoty mám z Pitavala nejraději. ()

Kasař (1986) (E13) 

"Poručík od policie a nekouří? Kam to ten svět spěje." Kasař Kořán mě bavil od začátku do konce a to o hodně víc, než pátrání por. Krejcárka po spolupachateli. Z takto rozpustile veselého individua bych přiznání tedy rozhodně nechtěl páčit. ()

Narkomani (1986) (E14) 

"Vy jste hlídala jedno dítě a neuhlídala. A nás, co máme na starost celou Prahu, byste chtěla hubovat. To před Váma smekám." Tak jsou drogy cool nebo nejsou cool? Dneska je to těžké poznat, protože pumpování žilou, nosem či jazýčkem se stalo běžnou věcí. Já jsem však v jalových letech zahlédl Narkomany, takže jsem věděl, že mé žíly se s jehlou potkají jedině při odběrech krve. Ty prázdné oči chemika Postlera a žebrání o trochu perníčku mě vyléčilo od jakékoli závislosti dřív, než vůbec nastala. Díky. ()

Valutová příhoda (1986) (E15) 

"Jak říká náš rodnej otec Břetislav: Tady musí bejt takovejch stop, že si z nich můžem vybírat jen ty nejfajnovější." Zarputilý Jiříček na stopě Italů, co nebyli Italové, uspěl a mě přitom nejvíc pobavila prostitutka Tánička, určování jazyka dle výkřiků fotbalových komentátorů a recepční z motelu, když si zahrál na policistu. Nějakou tu valutu si na odlehlém místě zkrátka občas směnil každý z nás, kteří jsme slintali za výlohou Tuzexu, takže tomuto tématu rozumím a bavilo mě, i když toho vyšetřování kriminalisté předvedli asi méně než organizovaný Cech pinglů a kuchařek. ()

Reklama

Reklama