Reklama

Reklama

Malý pitaval z velkého města

(seriál)
  • angličtina Minor Tales of Crime from a Major City
TV spot 11
Československo, (1982–1986), 14 h 8 min (Minutáž: 49–63 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Jiří Krampol, Ladislav Frej st., Michal Pešek, Pavel Zedníček, Josef Abrhám, Svatopluk Skopal, Jan Faltýnek, Vlastimil Hašek, Vlastimil Zavřel (více)
(další profese)

Epizody(15)

Na televizní obrazovku se vrací detektivní seriál Malý pitaval z velkého města podle scénáře Jaroslava Dietla v režii Jaroslava Dudka se známými a populárními herci. Opět se budete moci setkávat s partou pražských kriminalistů, kteří pátrají po pachatelích drobných i těch nejzávažnějších zločinů. U některých případů jim jde vše s úsměvem, u jiných do smíchu není nikomu, ani těm nejotrlejším. Skvělé herecké obsazení zajistí příjemnou zábavu i po letech. Vedoucím kriminalistického týmu je náčelník Břetislav Kubát (Ladislav Frej) a jeho podřízenými Rudolf Pekař (Vlastimil Hašek), Libor Krejcárek (Jiří Krampol), Kamil Hamřík (Pavel Zedníček) a nejmladší vyšetřovatel Jiří Otradovec (Michal Pešek). (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Ironfood k tomuto seriálu (16)

Malý pitaval z velkého města (1982) 

Angličané mají Sherlocka Holmese, Američané Nicka Cartera, Němci komisaře Shimanského, Italové inspektora Cattaniho, Číňané soudce Ti, Ale ty všechny bez problémů strčí do kapsy náš Rudla Pekař, nejlepší detektiv všech dob. Je v podstatě chodící encyklopedií, zná dokonale psychologii zločinců, disponuje skvělými kombinačním schopnostmi, přesto však zůstává skromný a nebojí takové té černé policejní práce. Nenosí zbraň a ani fyzicky by třeba na takového Shimanského nestačil, ale jistě by vymyslel nějaký mazaný způsob, jak se konfrontaci vyhnout... ()

Aranžér (1982) (E01) 

"Liborku vem to, tři čtvrtě na dvě, z nějakého krámku ti posílá pozdrav aranžér" Rudla Pekař sice Krejcárka nabádá k opatrnosti, ten ze sebe přesto udělá totálního vola. Případ sice nakonec vyřeší. protože mu však chybí Rudlovy kombinační schopnosti, musí do toho zapojit stovky dalších policistů. Aby si tuto obři akci vydupal, musí banálního zlodějíčka prezentovat jako zločince století "ten chlap je vážně Fantomas, ten je nepolapitelnej" ()

Milenec (1982) (E02) 

Rudla Pekař v tomto díle prokáže svůj smysl pro humor, společenský takt, znalost pražské galérky a prozradí nám, že je vdovec. Kamil mezitím cosi vyšetřuje v nějakém bytovém družstvu. Dozvíme se i něco o Kamilově soukromém životě, ve kterém mimo jiné dostane lekci o tom, jak vypadá správná policejní práce. Rovněž se ukáže, že své milence lže o svém povolání a že krade tácky v hospodě. U policisty bych tedy čekal trochu větší charakter, ale je fakt že nikdo, tedy samozřejmě s výjimkou Rudly Pekaře, nemůže být dokonalý. ()

Benjamínci (1982) (E03) 

"Byla to skutečně tak skvělá práce?" - "To jo, v tom se s náma shod i technik." - "Jo? No tak tam pošlem Rudlu Pekaře, ať se na to podívá...." V tomto díle Rudla Pekař nejprve díky svým zkušenostem v oblasti mechanoskopie na dálku zesměšní policejního technika a později prokáže svou neomylnou policejní intuici hraničící s jasnozřivostí. Jiříček má v rámci vyšetřování rozdělanou mladou kožišnici, se kterou to na parketu rozjíždí skoro jako Ivo Pešák. Rovněž si vyzkouší stíhání pachatele během a zdokonalí své výslechové schopnosti. ()

Včelař (1982) (E04) 

Po tomto díle už musí být i méně vnímavému divákovi naprosto jasné, že jediným opravdovým detektivem v tomto seriálu je Rudla Pekař a všichni ostatní jsou tam jenom jako křoví. Rudla je vlastně takový socialistický detektiv-gentleman. Dokáže pacifikovat zločince bez použití zbraně, je mistrem psychologického výslechu, umí brilantně načasovat zatčení a má velký respekt ze strany nadřízených (jak Břéti Kubáta, tak kapitána Divíška), se kterými je jedna ruka. Nestydí se však ani poradit s méně zdatným kolegou, když ví, že tak může získat relevantní informace. V tomto díle rovněž zjistíme, že má dvě dcery (podle titulků Michalu a Lucii), obě na vdávání. Možná i proto je tak ochotný zaučovat Jiříčka, k jehož neustálému remcání přistupuje až s otcovskou trpělivostí a kterého naučí, kdy je potřeba dělat takovoutu poctivou "černou" policejní práci a kdy je naopak potřeba použít mozek. "Kdybychom trošku víc kombinovali a přemýšleli, tak na něco snad musíme přijít, ne? - Tak já jsem včera večer přemejšlel a kombinoval a na něco jsem přišel - že bysme ještě měli vobejít všecky vesnice vokolo Prahy" ()

Cyklista (1982) (E05) 

Rudla Pekař v tomto dílu kupodivu nikoho nevyškolí, dokonce ani nevyhraje tipovací soutěž ohledně počtu bílých škodovek v Praze. Hlavní atrakcí dílu je tak automobilová honička jak z amerického filmu, která zahrnuje jednu vyvrácenou značku, jednu až dvě mrtvé osoby a dvě elegantně sražené popelnice. V závěru navíc fórkem s kočkou, myší a mlíčkem demonstruje Kamil svůj extrémně břitký smysl pro humor. ()

Jupiter (1982) (E06) 

"Galérka nic nepustila? - Nikdo nic nezaslech... - Ani Rudla ne? - Ani Rudla. - No tak to vypadá, že se máme na co těšit..." Rudla Pekař se v tomto případu drží trochu v pozadí, což je celkem pochopitelné, protože celý díl je založený na tom, že si Bartoška dělá srandu z policie a myšlenka, že by někdo zesměšňoval přímo Rudlu zjevně byla pro filmaře stejně nepředstavitelná jako pro mě. Každopádně Rudla z pozadí bravurně tahá za nitky a jeho přínos k vyřešení případu je opět hodně zásadní ()

Vedoucí partiové prodejny (1982) (E07) 

Kamilovi vyšetřování moc nejde, možná i proto, že má rozdělanou další ženskou. Naštěstí, když se ukáže, že je případ opravdu vážný, dostane vyšetřování na starost Rudla Pekař. A pak už to jde jak po másle, i slizkého prokurátora váhajícího s povolením k zatčení a domovní prohlídce Rudla zvládne levou zádní. Jeho předávání papírků při výslechu je rovněž bravurní záležitost. ()

Muž s punčochou (1982) (E08) 

Ondra Pavelka je opravdu velký drsňák, což je jasně demonstrováno tím, že si zapaluje cigaretu pod symbolem zákazu kouření. Je to tak velký frajer, že dokonce padne myšlenka, zda to není Kamilův příbuzný. Rudla ho má prokouknutého hned, Kamilovi ovšem vyšetřování trvá řadu týdnů a případ ho natolik psychicky vyčerpává, že mimoděk krade dětem kyblíčky a lopatičky. Výborný je tu Oldřích Velen v roli zkušeného ústeckého poldy... ()

Kuchařinka (1982) (E09) 

Přepište dějiny. Nejlepší detektiv všech dob Rudla Pekař se nejprve splete ohledně toho, zda dát případ do televize, a následně je zcela zastíněn pozorovacími a dedukčními schopnostmi Janžurové ("takovýho svědka člověk potká jednou za sto let"). ()

Majitel autoservisu (1986) (E10) 

Břéťa na zábavné dvojce ostrých týpků Heřmánek-Schmitzer předvede své pozorovatelské schopnosti, a dokáže tak, že není šéfem pro nic za nic. Rudla se blýskne znalostí počtu lidí, kteří mají v Praze povolení k opravárenské činnosti, jinak se drží stranou. JIříček opakovaně školí Kamila, ale nakonec oba případ (navzdory trošce čisté partizánštiny) vyšetří ve vzorné spolupráci a vyslouží si pochvalu před nastoupenou jednotkou. Navíc si Jiříček zamachruje s bouchačkou... ()

Autorka detektivních povídek (1986) (E11) 

"Podívejte se na ty oči. Mohly klamat?" Na otázku, kterou se majorovi Zemanovi nepodařilo rozřešit, nyní přináší jasnou odpověď nejlepší detektiv všech dob Rudla Pekař. Rudla nepodcení přípravu a jakmile se pak chopí výslechu, je vymalováno. Pravdou nicméně je, že major Zeman převlečený za paragána mu poskytne důležitou informaci. Taktéž se nemohu zbavit dojmu, že Reginu by možná k přiznání nakonec dohnalo i pouhé křupání kloubů Sváti Skopala. ()

Exoti (1986) (E12) 

Kamil na začátku opět předvede svůj trapný smysl pro humor, vyšetřování naštěstí vede mnohem vtipnější Libor (Já jsem si chtěl zajít pro mlíko - Dneska ne, dneska pijte něco jinýho), který je výborný hlavně v pasáži v hospodě (Kladu tlapu tady na ten telefon) V pátrání po zákeřném lupiči andulek Augustovi mu navíc pomáhají Kemr s Lábusem, takže je o zábavu postaráno. Rudla Pekař se tu jen mihne a je vidět, že papouchové nejsou zrovna jeho parketa. ()

Kasař (1986) (E13) 

"Já vás zdravím srdečně" Skvělý Rudolf Hrušinský jako legendární kasař Josef Kořán baví celou nemocnici, policejní stanici a hlavně diváky. Dobře mu sekunduje Jíří Krampol, jehož poručík Krejcárek ("Poručík od policie a nekouří? Kam ten svět spěje?") tu předvede i slušnou detektivní práci, na které je poznat, že má příležitost učit se od nejlepšího detektiva všech dob Rudly Pekaře (který, jen tak mimochodem, má v případu samozřejmě jasno hned od začátku). Finální řešení ale nakonec přináší Kamil, aniž by o tom sám věděl... ()

Narkomani (1986) (E14) 

Rudla Pekař nemá drogy rád, ale těžko říct, jestli je právě proto ještě lepší detektiv než Sherlock Holmes. Tento případ Rudlův postoj k drogám rozhodně nezlepšil ("Tyhle feťačky, to je opravdu radost") a navíc se u něj do nemilosti nejspíš dostala také okna. S drogami se prostě musí opatrně, a to i v případě, že je člověk elitní toxík jako Viktor Preiss. ()

Valutová příhoda (1986) (E15) 

Číšník Petr Hastík je celkem hazardér, nejdřív se s penězi od rodičů své přítelkyně pouští do pochybné valutové transakce a pak si to jde sám vyřídit se třemi podvodníky a vlastním tělem se snaží zastavit jejich auto... Kamilovi se při vyšetřování nejdřív na Rudlu obracet moc nechce, ale směr pátrání, který nejlepší detektiv všech dob navrhne, mu nakonec přijde velmi vhod (kočičky - to je jeho). Také Jiříček později Rudlovu pomoc odmítá a nakonec veden jakousi zvláštní intuicí zamíří přímo do odpadkového koše. Ovšem důkaz, který tam nejde, mi nepřišel dost pádný k tomu, aby se do té doby veselé zatloukající trojka najednou sesypala a ke všemu přiznala. Jo a Kamilovi se na závěr podaří vtip, ale zjevně neplánovaně... ()

Reklama

Reklama