Reklama

Reklama

Malý pitaval z velkého města

(seriál)
  • angličtina Minor Tales of Crime from a Major City
TV spot 5
Československo, (1982–1986), 14 h 8 min (Minutáž: 49–63 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Jiří Krampol, Ladislav Frej st., Michal Pešek, Pavel Zedníček, Josef Abrhám, Svatopluk Skopal, Jan Faltýnek, Vlastimil Hašek, Vlastimil Zavřel (více)
(další profese)

Epizody(15)

Na televizní obrazovku se vrací detektivní seriál Malý pitaval z velkého města podle scénáře Jaroslava Dietla v režii Jaroslava Dudka se známými a populárními herci. Opět se budete moci setkávat s partou pražských kriminalistů, kteří pátrají po pachatelích drobných i těch nejzávažnějších zločinů. U některých případů jim jde vše s úsměvem, u jiných do smíchu není nikomu, ani těm nejotrlejším. Skvělé herecké obsazení zajistí příjemnou zábavu i po letech. Vedoucím kriminalistického týmu je náčelník Břetislav Kubát (Ladislav Frej) a jeho podřízenými Rudolf Pekař (Vlastimil Hašek), Libor Krejcárek (Jiří Krampol), Kamil Hamřík (Pavel Zedníček) a nejmladší vyšetřovatel Jiří Otradovec (Michal Pešek). (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele otík k tomuto seriálu (13)

Malý pitaval z velkého města (1982) 

Přehled dílů: 1. Aranžér, 2. Milenec, 3. Benjamínci, 4. Včelař, 5. Cyklista, 6. Jupiter, 7. Vedoucí partiové prodejny, 8. Muž s punčochou, 9. Kuchařinka, 10. Majitel autoservisu, 11. Autorka detektivních povídek, 12. Exoti, 13. Kasař, 14. Narkomani, 15. Valutová příhoda. Úvodní znělka seriálu je fakt příšerná, ale samotné díly nejsou špatné. Těží ze základního kriminalistického modelu, spousta stop, pár podezřelých, inovativní metody, ale na konci vcelku logické vyústění. Herecké obsazení také není zlé. Duch času se pod seriálem podepsal, ale i tak jde o slušný seriál. V dnešní době na něj navazuje typ seriálu např. Případy 1. oddělení. PS: autorům děkuji za reklamu Uherskému Hradišti, ze kterého měl pocházet pachatel v 9. díle Kuchařinka. ()

Aranžér (1982) (E01) 

Vcelku zábavný a odlehčený začátek série. Krampol dostane za úkol vypátrat krádež v menším obchodě, bohužel pro něj se mu to řádně zkomplikuje. Ale nachystá geniální plán, jen mu na to chybí lidé. Především závěr filmu se povedl a hezky naladil na další díly. ()

Cyklista (1982) (E05) 

Díl začíná oznámením zraněného cyklisty v jedné z uliček Prahy a následné pátrání po řidiči, který nehodu způsobil a z místa odjel aniž by pomohl zraněnému. Co rozhodně zaujme je Krampol jako zatvrzele pátrající policista a na svou dobu velmi slušná automobilová honička. Průměrný, ale rozhodně dobrý díl. ()

Jupiter (1982) (E06) 

Podařený díl především díky Jiřímu Bartoškovi a jeho úžasně prolhanému recidivistovi. Ale i samotné pátrání po ukradené sošce a dalších věcech má své klady a Vlastimil Hašek si tentokrát svou hlavní roli mazáka pořádně užil. Nadprůměrný díl. ()

Vedoucí partiové prodejny (1982) (E07) 

Hodně dobrý díl už jenom kvůli závěrečnému "duelu" otce a syna kriminálníků. Skvělý Kratina, nejdříve dokáže vše zahrát do autu a na konci se ne a ne nechat na něčem nachytat. Až otcovská hrdost nezabíjet jej odhalila. Jeden z těch asi nejlepších dílů, Krampol parádní, stále hledá a hledá, až se mu konečně podaří najít onu osudnou chybu. Výborné dialogy mezi Krampolem a Frejem na poradách. ()

Muž s punčochou (1982) (E08) 

Od začátku známe pachatele i jak své činy páchá, na druhou stranu ale sledujeme kriminalisty (tentokrát hlavně Zedníčka), jak se v případu plácají a čekají na pachatelovu chybu, která ne a ne přijít. Ještě štěstí, že tento pachatel je pořádný frajírek a na to ho v podstatě dostanou. Nic překvapivého ani extra zábavného, totálně průměrný díl. ()

Kuchařinka (1982) (E09) 

Starší lehce zmatená žena vystoupí na konečné zastávce autobusu a hledá jakési sídliště. Někteří spolucestující se na ni vykašlou a neporadí ji, zatímco jeden muž jí poměrně neochotně poradí. Když ženu ještě tu noc najdou zavražděnou, jedna z cestujících onoho neznámého muže označí jako pachatele. Kriminalistům nezbývá nic jiného, než muže najít a usvědčit. Jenže starý dobrý nadporučík Pekař (Vl. Hašek) má dost zkušeností na to, aby si pátrání vedl po svém. Díl veskrze průměrný také díky hodně rychlému a nepropracovanému konci, ale zaujme především skvělou Janžurkou, zmateným Poloczkem a cestou do Uherského Hradiště (neb jsem Hradišťák) - takže dávám nadstandardní čtyři hvězdy. ()

Majitel autoservisu (1986) (E10) 

"Tak tomu se říká den blbec". Ano, i takhle někdy kriminalisté hodnotí svůj den a případ. A podporučík Kamil má na to nárok, protože vyšetřuje nejen případ špatných mravů, ale také zabití, které se vlastně nestalo. Ještěže Kamil najde důležitou svědkyni, která utonutí poškozeného vyvrátí. Nezbývá než poškozeného najít, což ale nakonec nebude tak lehké. Průměrný díl, který potěší hlavně neschopností Zedníčka vypátrat poškozeného. ()

Autorka detektivních povídek (1986) (E11) 

Díl plně v režii matadora Rudolfa Pekaře, který od prvního setkání s vraždou v 16. patře panelového domu podezřívá manželku oběti a jen neví, jak na tuto na kriminalisty dobře připravenou ženu ušit bič. Je to totiž zkušená spisovatelka detektivních románů. Nakonec však přeci jen objeví jednu cestu. Velmi dobrý díl, který potvrdil, jak musí být kriminalista dobrý psycholog. ()

Exoti (1986) (E12) 

Příjemný a pohodičkový díl, ve kterém se nevyšetřuje mord, ale krádež několika papagajů. Libor (Krampol) se naučí pár názvů a pak machruje před zločincem. Ale je to vtipné a zábavné. Podařený díl. ()

Kasař (1986) (E13) 

Tragikomický příběh starého kasaře v okouzlujícím podání Rudolfa Hrušínského. Jeho společník je jasný od půlky dílu, vyšetřovatel Libor (Krampol) tápe od začátku až skoro do konce, ale je to celé sice pomalé, ale příjemně milé. Slušný, mírně nadprůměrný díl hlavně díky Hrušínskému. ()

Narkomani (1986) (E14) 

Parádní a napínavý díl už kvůli herectví Preisse, který si parádně vystřihl roli vysokoškolského skoroprofesora totálně závislého na perníku. Napínavé je film i díky velkému nebezpečí, kterým vyhrožuje druhý záporák - Čepek. Velmi podařený díl plný napětí a dobré kriminalistické práce. ()

Valutová příhoda (1986) (E15) 

Suverénně nejslabší díl celé série. Skoro půlku filmu se nic pořádného neděje, pak začne Kamil a Jiříček trochu pátrat, pak Jiříček objeví stěžejní důkaz a je konec, aniž bychom se dozvěděli, zda se Turci podezření ze zabití z nedbalosti ke svému činu přiznali. ()

Reklama

Reklama