Reklama

Reklama

Caveat

Trailer
Velká Británie, 2020, 88 min

Obsahy(1)

Osamelý tulák Isaac (Jonathan French), ktorý trpí výpadkami pamäti, prijme prácu od svojho bývalého domáceho Barretta (Ben Caplan), aby sa mu postaral o neter Olgu (Leila Sykes). Olga je psychicky utrápená žena, ktorá žije v opustenom dome na izolovanom ostrove. Keď Barrett presvedčí Isaaca, aby tu prácu zobral, upozorní ho, že svoj pohyb má obmedziť len na dom. Tam sa však začne hra na mačku a myš a Isaacovi sa začínajú vybavovať veci z minulosti... (Arsenal83)

(více)

Recenze (22)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Bizarní až fantaskní psychárna, za jejímž nízkým hodnocením stojí myslím její komornost, pomalost, vizuální skoupost, divácká nepodbízivost, tedy pro většinu diváků její neatraktivnost. Možná, že za to může moje někdejší letitá průprava artovými a nekomerčními nízkorozpočťáky, ale mně tedy Caveat naprosto perfektně sedl.  Líbilo se mi jeho pomalé tempo, místy takřka lynchovské psychedelické prvky, zneklidňující klaustrofobická atmosféra, bavili mě zajímaví neznámí herci, postupný vývoj jejich postav, zkrátka podobné nenápadné a působivé filmové "popelky" miluju. Přesně ten druh filmu, jaký bych rád natočil já, kdybych někdy nějaký film točil. A další příklad toho, že k dobrému filmu stačí dobrý námět, scénář a slušní herci, velké prachy fakt nejsou potřeba. A navíc to byla, jak vidím, rejžova celovečerní prvotina. Vytknul bych asi jen jednu drobnost, a to tu, že onen kožený postroj šel zjevně jednoduše sundat rozepnutím dvou přezek vzadu po stranách, ale kdo by se podobnými prkotinami u takovýchhle filmů zabýval, podstatný je účinek na diváka. S chutí zaokrouhluju nahoru, zvlášť v porovnání s předešlým mnou zhlédnutým kouskem, a to vyčpělou, sterilní a bezkrevnou duchařinou Conjuring 3 s áčkovou výpravou, tučným rozpočtem a známými hereckými veličinami. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu jsem rozmrzelý. Tvůrci přináší poměrně líbivě bizarní námět a i s evidentně zcela mizivými finančními možnostmi kouzlí silně hororovou psycho atmosféru, ale bavilo a zajímalo mě to tak zhruba dvacet minut. Pak se to motá v kolečku sem a tam po tom jednom baráku a je to tak nějak pořád stejný. Damian McCarthy má za sebou několik ceněnných žánrových kraťasů, ale na přechod k celovečerní stopáži tohle ještě nebylo. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Další nadhodnocená levná podivnost.Při sledování Caveat jsem si říkal, že by mohl mít o půl hodiny méně, protože ty 2 hodiny jsou zkrátka moc a po skončení jsem zjistil, že má jen 80 minut. Jo to je špatná vizitka.Caveat je takové slow burn lehce snaživé atmosférické drama o muži, který příjme práci na pár dní, aby se postaral na izolovaném ostrově v izolovaném domě o psychicky labilní ženu. Né vše jde podle plánu a brzy chce z toho všeho vycouvat, leč je pozdě.Je to hodně minimalistické, odehrávající se v jednom baráku, který je sám o sobě celkem ošklivý, došlo tu na nějaký zvrat, ale nic zásadního. Gore žádné, strašení málo, lekačka tuším jedna, pár atmosférických sekvencí zde sice je ( průchod barákem ve tmě s baterkou), ale vše zazdí naprosto divný nesmyslný konec, který ten film pohřbívá o level níže.Plus za plyšového králíka, který je celkem creepy, ale mohl tam být déle než 5 minut. Většinu času je to takové podivné procházení se po domě, kde se nic výrazného a zajímavého neděje a to já prostě moc nemusím. Své fanoušky si film možná najde. 4/10. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nedoceněný minimalistický horor s výbornou strašidelnou atmosférou. Pokud jsem se u nejnovějšího kousku V zajetí démonů nebál ani trochu, tak u tohohle snímku jsem měl po většinu doby nepříjemný pocit. Ne strach, ale takové to plíživé mravenčení. Issaca přesvědčí jeho kamarád Barret, o němž ale Issac není přesvědčen, že je jeho skutečným kamarádem, aby za peníze pohlídal jeho psychicky labilní neteř Olgu. „200 na den za hlídání? V tom musí být něco víc..." A taky že ano. Nejen že si Issac musí vzít obojek s řetězem, ale navíc v domě na opuštěném ostrově, kde žije jen Olga, liščí rodina a pes, který je symbolicky rovněž přivázaný, začne odhalovat děsivá tajemství a zločin, do něhož je zapleten. A aby toho nebylo málo, tak ve sklepení cosi číhá a zajíc bubnuje, když se temné síly zvednou. Vzpomínky se jako střípky skládají pomalu dohromady a divák s Issacem začínají chápat, o jakou hru se jedná. Vše je završeno skvělým koncem. Velkým plus je temná hudba. Pro okrajové publikum, mainstreamový divák tenhle kousek nejspíš nepobere. „ ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Od Damiana McCarthyho jsem viděl všechny zde uvaděný krátkometrážní filmy. Že má na svým kontě už i první celovečerák mi ale nějak ušlo. Plakát i obsah nalákali. Caveat je krásným důkazem toho jak se dá točit i s malým rozpočtem. Vznikl komorní psychologickej horor s pěkně hustou atmosférou.  Ve filmu jsem ze začátku viděl velkej potenciál. Po dokoukání ale musím konstatovat, že ten ale nebyl využit na 100%. Přišlo mi, že ke konci tomu místy trošku docházel dech. I přestože se z toho snímku dalo vyždímat rozhodně víc ve výsledku jsem celkem spokojenej a myslím si, že tahle McCarthyho celovečerní prvotina si 3 hvězdy určitě zaslouží. Závěrem jen dodám, že Caveat je vyloženě filmem pro okrajový publikum. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Komornosť je skvelá, atmosféra nadpriemerná, ale čakal som buď ešte viac psycha, ale možno aj viac strašenia, potenciál tu bol a veľký. V podstate vyšla len jedna ľakačka, aj to polovičatá. V tomto nerozumiem režisérovi, prečo to tmavé tajomné prostredie nevyužil viac. Mohol z toho byť v celku slušný horor za malé peniaze. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Já se teda taky jako malej bál chodit pro okurky do sklepa, ale zase takový trauma mi to nezpůsobilo. Upřímně řečeno moc jsem nechápal, o co tady jde. Ze začátku to vypadalo celkem jasně. Maník má hlídat na opuštěném ostrově zmagořenou holku. Nicméně jakmile si chůvák nasadil postroj s řetězem, totálně jsem se v tom ztratil. A bylo mi to jedno. Z herců bych cctěl vyzdvihout plyšového králíka s bubínkem a psa, který v minimálním prostoru předvedl hned několik dramatických rovin. 10% ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Damian McCarthy si zaslúži pozornosť najmäza krátkometrážny hit He died in the end ale aj vo filme Caveat už naznačil že možno ho čaká veľká budúcnosť. Úprimne toto by pod taktovkou Larsa von Triera ašpirovalo na jeden z najlepších kontroverzných filmov, chcelo by to však lepšie diálogy, vynechať scénu s obrazom, trochu viac sa pohrať s minulosťou. Za dierky na ľavej ponožke Barretta som chcel pridať jednu hviezdičku navyše, no na ňu si nádejný režisér ešte bude musieť počkať. Dúfajme že príde skôr ako čaká on sám. ()

oveckaoa 

všechny recenze uživatele

Izák přijme práci hlídat kamarádovu sestru co je nemocná za to dostane 200 dolarů za den práce je na 5 dní . Přijde tam a zjistí, že je to na ostrově a musí tam chodit v postroji s vodítkem vůbec mu to nevadí, ale tak jde do toho . Pak už se to nějak vymrví a Izák zjistil, že tam byl už dříve a má podíl na smrti jejího otce (dál nechci nějak spoilerovat). Plusy za creepy králíka (je na obalu) a jednu mrtvolku  a jinak tam asi není co ocenit.   40 procent ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Damian McCarthy opustil krátkometrážnu formu s čiernobielym obrazom a natočil svoj 1. celovečerný horor, pri ktorom musím konštatovať že aj napriek tomu že mierne smrdí artom ktorý z duše nenávidím, tak nie je zlý. Minimálne napätie funguje( plyšová hračka zajaca s bubnami akoby vypadla z nejakého Wanovho Insidiousu) a je škoda, že ho McCarthy neokorenil aj nejakou tou infarktovou ľakačkou ako napr. pri Nakonec zemře (amatérský film) (2010)  alebo Never Ever Open It (2011) . Herci sú v pohode, scenár dosť jednoduchý a zaslúžil by si trocha dopilovať. Caveat má svoje muchy (občas je až príliš komorný,pomalý, cítiť na ňom nízky rozpočet a tiež fakt, že ide o režisérovu prvotinu),no v globále dokáže ľahko postrašiť a výraznejšie ma neurazil. Slabší priemer. 50% ()

beso74 

všechny recenze uživatele

Ako dlhometrážny debut viac ako dobré. Máme tu dvojicu, ktorá si vôbec nie je istá v tom, komu sa dá veriť, hračku tak hrôzostrašnú, že aj Chucky by sa zľakol, príbeh, ktorý je zahmlený ako breh Temži a tempo, ktorým sa nedá konkurovať ani slimákom na invalidnom dôchodku. Ale na veľké počudovanie, to všetko funguje. Isaac je v situácii, že súrne potrebuje peniaze, a tak tisícka za 5 dní stráženia mierne pomätenej ženy, ktorá sa potrebuje vystrábiť z dôsledkov rodinnej tragédie, sa zdá ako vítaný a ľahký zárobok. Až veľmi ľahký. Dobrý pocit vydrží nášmu hrdinovi, kým nepochopí, že osamotený dom je postavený na ostrove a on nevie plávať. Navyše, aby neohrozoval tú, ktorú ma strážiť, je uväznený v akomsi kabátiku a uviazaný na reťaz. A stále to nie je tak zlé, aby to nebolo horšie. Komorný film, ktorý sa nikam neponáhľa, divák tápe spolu s Isaakom, ale pomocou jeho flashbackov sa pomaličky a isto začína v situácii orientovať. Nečakať žiadne nečakané náhle strašenia, takmer žiadnu krv, to čo sa tu ponúka je remeselne zvládnuté psycho. Mínusom je akurát miestami až príliš pomalé tempo. Už sa teším, na ďalší počin made by Damian McCarthy, prísľub je viac ako lákavý... ()

kacir odpad!

všechny recenze uživatele

Traja herci, jeden krajší ako druhý o tej tretej ani nevravím, dokázali zahrať neuveriteľnú nudu. Strata času! ()

veverysiak 

všechny recenze uživatele

Tak ja by som tomu akože kamošovi pri ukázaní miesta stráženia ukázal rýchlo fakera a zmizol od vody preč, no ale keby len predsa, tak pri vstupe do toho humusáckeho domu by som mu džebol do hlavy lampu a pádloval aj rukami na súš, to by ale nebolo fajného hororíka, klobúk dolu, napriek duchárskemu pozadiu je to vynikajúci kúsok s úžasnou mliagavou atmosférou, správnou dávkou napätia a gradácie, správnymi typmi aktérov a originálnymi prvkami, takže 75% ()

Easykill 

všechny recenze uživatele

Na nízkorozpočtový, komorní snímek to má atmosféru jakou můžou kdejaké "horory" jen závidět. Ale chápu,že pro někoho to místy může být nuda. Já se bavil celou dobu. A creepy matka je bonus jako prase.. ()

LadyCroft 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtový horůrek, který mě naprosto nadchnul. Scéna, nasvícení, hudba, masky (mrtvolu snad obšlehli z povídky Drop of water Black Sabath) -  za mě všechno na jedničku s hvězdičkou. Ponurá atmosféra, která by i Lynche potěšila a v tom přístěnku bych dostala okamžitě infarkt. Toho králíka chci k Vánocům! ()

Dalajlada 

všechny recenze uživatele

Vynikající prostředí, skvělá atmosféra a dotyk mystična dělají z tohoto filmu naprosto úžasný zážitek. Ukázka toho, jak se z málem dá udělat mnoho. ()

lineker 

všechny recenze uživatele

Nepříjemné, nikoliv však do morku kostí se zarývajicí. Hnusný barák a v něm jedna duševně nepřizpusobivá dívka. Za mrzký peníz se k jejímu hlídání propůjčí také ne zrovna v psychické pohodě se cítící muž. Neúniková hra může začít. ()

Reklama

Reklama