Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Stano Matička, Rosťa, Edison, Fera Ondráček a cikán Štefan Daniel, kterému nikdo neřekne jinak než Daňo, jsou nerozlučná pětka kamarádů ze sedmé třídy základní školy v jihomoravských Čejkovicích. Díky dalekohledu mají dokonalý přehled, co se ve vesnici děje, a jsou také první, kdo si všimne příjezdu nového učitele Petra Mikeše. Pomohou mu se zavazadly, a dokonce mu zařídí byt, aby byl obyvatelný, mimo jiné palmou, která v sále kulturního domu cudně zakrývá nahotu sochy Thálie. To je jen první z "průšvihů", které s nimi učitel během školního roku prožije. Hned následující týden totiž přísná učitelka Mlýnková zabaví klukům západní časopisy s erotickým obsahem. Do problémů se dostane i Mikeš, když odmítne doučovat primadonu třídy, nafoukanou Moniku. Navíc se musí bránit snaze rodičů, kteří ho chtějí ve vsi udržet, a proto se mu rozhodnou dohodit nevěstu. Situace se stane opravdu vážnou, když matka odmítnuté Moniky rozšíří pomluvu, že se učitel s kluky opil a pak rozbili sklípek dobráckého učitele Vrbeckého. To však kluci nehodlají nechat jen tak a rozhodnou se vypátrat skutečného viníka. Když se za Mikešem přistěhuje jeho dívka Petra a její uvítání se klukům zvrtne do další katastrofy, nemůže už zkušeného učitele nic rozházet. Dobře ví, že s klukovskou pětkou si ještě užije. (TV Nova)

(více)

Recenze (112)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Kdo by nechtěl takového pana učitele, jakým tu byl Jan Hartl. Jinak je Pětka S Hvězdičkou jenom dalším filmem o nevšedním všedním životě školou povinných kluků z dědiny. Jistě, nenávist vůči těm, kdo hlavním hrdinům křivdí, se daří vyvolat i po těch letech, ale copak jde tvrdit, že podobných snímků nevznikla spousta? Nutno říct, že tenhle je jedním z povedenějších, a zároveň méně stranickopoliticky výchovných, než byli třeba takoví Indiáni Z Větrova. Stravitelná hodina a čtvrt, 60%. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ač jsem se na tenhle film docela dost těšil, s tím, že se alespoň na chvíli vrátím do svých dětských let, tak ve výsledku se žádnej návrat nekonal. Nevím jestli to bylo tím, že jsem nikdy na učitele, jakýho tady představuje Jan Hartl nenarazil a nebo tím, že jsem tenhle film neviděl nikdy jako dítě, takže k němu nemám vzpomínkový vztah jako třeba k filmu Páni kluci, ale v každým případě mě tohle klukovství přišlo vyumělkované. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Hudba: Ondřej Soukup. Zajímavé a úspěšné propojení rolí dospělých kde tvůrci obsadili profesionální herce, naopak představitele dětských rolí našli pomocí konkursu na školách hodonínského okresu. Veselý ale také výchovný film, pěkné ztvárnění slovácké vesnice, nechybí i humor, prostě nálada skvělá a já se opět po čase vrátil do svých dětských let i se všemi těmi kluky a s jejich klukovinami. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

No vzpomínám si, že když jsem byl malej fakan, tak se mi to líbilo. Dneska jsem to náhodou znovu viděl po X letech a hned jsem si vzpomněl, že tohle je ten muj oblíbenej film z dětství. Dneska je to už o ničem... ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"Až ta moje trpělivost jednou přeteče." Kde jsou dnes dětské filmy. A děti a jejich starosti vůbec. Dnes by asi mezi sebou diskutovali o rasové diskriminaci a nutnosti pomoci místnímu centru pro léčbu drogově závislých. Když jsem to před týdnem znovu po létech viděl, byl to balzám. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Opakovat, že i průměrná díla, věnovaná dětem a mládeži, prožívala v osmdesátých dílech své hvězdné, vrcholné momenty, je nošením dříví do lesa. Aniž abych chtěl upadat do nadměrné nostalgie, musím v této souvislosti zdůraznit ještě jedno: plnohodnotný život jihomoravské vesnice. Význam školy, učitele, který si mohl dovolit přepych mravnosti a odmítnout doučování za peníze aniž by odešel ze školství pro fatálně nedostatečný příjem (rovnostářský komunistický polštář jinak rdousící společnost nesl i jeho). Činorodá mládež schopná dělat i jiné věci než se věnovat sobě samé k tomuto obrazu pochopitelně také patří. Protože podstatná část přispěvatelů-komentátorů prožívala v této době svůj dětský věk, vidí film, který se třeba od HOP, A JE TU LIDOOP! liší jen nepatrně, i v lepším světle, ačkoliv míra relativní topornosti a zřejmé tendenčnosti, která je v obou filmech obsažena, je vlastně stejná. Zkrátka, opakovat, že i průměrná díla, věnovaná dětem a mládeži, prožívala také v osmdesátých letech své hvězdné, vrcholné momenty, je a zůstává nošením dříví do lesa. ()

castor 

všechny recenze uživatele

80. léta, ta byla pro český film pro děti a mládež úžasným obdobím, které se zřejmě už nikdy nevrátí!! Veselý, svěží snímeček o bandě pěti kamarádů, jihomoravských sedmáků, nesmělý venkovský učitel Jan Hartl a další vzpomínka na chvíle, kdy není zrovna k zahození si jen tak poležet a příjemně pobavit!! ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Klasika mého dětství - příjemný film o pětici vesnických průšvihářů a jejich novém učiteli (v roztomilém podání Jana Hartla). Zábavné, vtipné a samozřejmě taky patřičně výchovné, vždyť je to film pro děti a mládež. Na líné nedělní odpoledne jako stvořené - a nejen pro děti:-). 75% ()

juta 

všechny recenze uživatele

Cikán černý cikán. Partička vesnických kluků se snaží usnadnit život novému učiteli a né vždy se jim to daří. Překvapivě tu je hodně humorných situací, díky kterým se může film řadit mezi ty nejlepší české filmy pro děti. (30.4.15 cz/pc) ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

Jako by se Páni kluci z Rakouska-Uherska přemístili v čase a v prostoru na Moravu Československa realného socialismu. Ano hlášky žáků a učitelů ze základní školy v jihomoravských Čejkovicích (ostatní občany této obce též) nejsou až tak kultovní, ale pobaví. Některé by by si to zasloužily. Jan Hartl jako začínající učitel obstál na jedničku. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

A z které planety byl ten učitel? Neznám, že by se takhle choval učitel ke svým žákům. Bolševik idealizoval i školství na venkově. Pohádka dobrá, ale nebyl to náhodou film ze života? Dneska vrazit žákovi facku, tak by si na něj po škole počkali, a to ani Eli Roth nevymyslí, jak by ho dolámali a dohromady by ho nedali ani v "růžovce". Jiná doba, jiný mrav. "Patří jim to hajzlům intelektuálskejm". 40% ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Sice je poznat, že jižní Moravu točí Pražáci, a to je vždy nechtěná karikatura, ale jinak pro děti ve věku 8-13 let zábavná podívaná. Mám ty socialistické filmy pro mládež raději než současné z EU, jako z Dánska, Nizozemska apod., kterými se to u nás jen hemží. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Pohodová komedie nejen pro děti, která výborně vystihuje atmosféru jihomoravské vesnice. Typy podobné místním drbnám se najdou skoro všude, ve městě i na venkově. DELEGACE DOJELY, VINOBRANÍ JE TADY. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch milých a nejlepších (rodinných) komedií co byla za minulé éry natočena. - Viděno 4x cca + 8. 1. 2012 - 80% ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Vánoce znamenají pořádnou porci nostalgie ;o) A tohle byl velmi nadprůměrný dětský film. Krásně odráží atmosféru klukovských lumpáren a ti učitelé, ti jsou jak vystřižení z e života. Jejich proslovy jako by vypadly z Vyšetřování ztráty třídní knihy. Aby toho nebylo málo, tak krásný moravský kolorit a spousta úžasných fórú navrch. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Vděčné školní prostředí je i díky uvěřitelnosti dobráckého češtináře (Jan Hartl) a party vesnických kluků zobrazeno vtipně, i když před závěrečnými titulky je mírná nadsázka:"Až přeteče má trpělivost./ - Už přetekla..." Scénář vhodně doplňuje hudební doprovod 80. let - viz 5:20, Hložek - Kotvald: V pohodě:-) Nejlepší scéna: kluci za mapou 1. světové války a před ní češtinář s učitelkou hudební výchovy. Nejlepší hláška: teta na kole vysvětluje klukům, jak je to s předností na silnici:-) ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Pětice nerozlučných kamarádů zažívá během školní docházky spoustu (ne)všedních příhod, které jsou jak humorného tak i vážnějšího rázu. Člověku se při sledování tohoto filmu vrací vlastní vzpomínky do minulosti. Občas jsem si říkal, že moje základka či gympl byly ve srovnání s těmito příhodami vcelku nudné. Zkrátka mile natočená oddychovka se sympatickým hereckým obsazením, která díky svému námětu nestárne. ()

Reklama

Reklama