Reklama

Reklama

Dveře v podlaze

  • USA The Door in the Floor (více)
Trailer

Režisér Tod Williams se inspiroval románem Johna Irvinga, jednoho z největších žijících světových autorů. Tento best-seller A Widow for One Year vyšel pod názvem Rok vdovou také u nás. John Irving má už na svém kontě Oscara za adaptovaný scénář vlastního románu Pravidla moštárny. Děj filmu Dveře v podlaze se odehrává v privilegované čtvrti Východního Hamptonu v New Yorku. Popisuje jedno klíčové léto v životě Teda Colea (Jeff Bridges), známého autora dětských knížek, a jeho krásné ženy Marion (Kim Basinger). Kdysi velké a šťastné manželství je vinou náhlé tragédie na bodu mrazu. Plody této krize jsou nevěry a deprese. Ted si najímá na léto mladého asistenta, jak už to velicí spisovatelé dělají. Právě mladý Eddie sehraje kuriózně zásadní úlohu při transformaci Tedova a Marionina života... Příběh originálně střídá tragické a komické motivy, zkoumá různé aspekty lásky, její zářící i temná zákoutí. Film vyvolává nepříjemné otázky: Smí člověk zkusit všechno a překročit všechny meze, aniž by za to musel zaplatit? A neplatí-li on sám - čím za to platí druzí? (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (178)

Brouk 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert hlavních protagonistů v domě, kde plyne čas bez ohledu na okolí a se všudypřítomnou tragédii a nevyřešenou minulostí... graciozní uvolněnost J.Bridges, kudlanka nábožná Evelyn v podání M.Rogers, zaraženost, vnitřní bolest ve tváři K.Basinger a nevinný,čistý, nezformovaný a nedefermovaný životem Eddie (J.Foster)... Jó, tak to je fakt lahůdka... Škoda (velká škoda) rozpačitého závěru s nedotaženým vysvětlením tragédie, jinak by to bylo za 5* ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Od Dveří v podlaze jsem očekávala, že budou zpracovány ve stylu komorního, silného "ostrovního" dramatu. Těšila jsem se na postupné sbližování Kim Basinger a Jona Fostera, na jejich letmé dotyky a zakázané vzplanutí. Nemyslím, že by mě film zklamal, jen jsem si asi zapomněla uvědomit, že se jedná i o komedii:) Jon Foster je jako nezkušený studentík rozkošný a Kim se s tím vůbec nepárá a poměrně brzy to na něho "vybalí." Jeff Bridges je naprosto těžký pohodář, protože mu vůbec nevadí, že si jeho žena začne s mladíkem, který by mohl být jejich synem. Příjemný, poměrně nenáročný snímek s výborným obsazením. ()

Reklama

Maq 

všechny recenze uživatele

„Co se všechno schumelí mezi dvěma manželi“ ve světě podle Johna Irvinga. Já bych to nazval spíš „Chumelenice“. S autorem předlohy jsem se vypořádal už dávno, a jen matně si vzpomínám, jak vypadají a mluví intoši, kteří tenhle druh literatury pokládají za zjevení. --- Podle mě je Irving povrchní a podbízí se. A ovšem dobře vydělává. --- ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Ten film jsem viděl spíš náhodou, protože původní knížku neznám a dramata moc nevyhledávám. Ale nelituju. Všechny tři hlavní postavy (ale i ta malá dcera) jsou zahrané dobře a člověk nemá problém jim jejich role a problémy věřit. Příběh není až tak složitý, v postatě 17-letý kluk přijde na léto učit se tvůrčímu psaní do rodiny spisovatele, který má krásnou ženu a jedno velké staré rodinné tajemství, kvůli němuž rodina nemůže žít pořádně pohromadě. V průběhu léta čím dál víc proniká do rodinných tajemství (a vlatně i čím dál častěji proniká i do spisovatelovy manželky). Jediný bod jsem strhnul za pointu, poněvadž mne až tak nedostala ani nepřekvapila. Pěkný, přemýšlivý film. Dobře hrající Bridges a kupodivu stále krásná Kim Basinger. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Většinu diváků, kteří měli tu čest číst Rok vdovou nejspíše Dveře v podlaze zklamou. Adaptace první části této velice povedené knihy sice nemá špatný scénář, ale dle mého názoru selhává režie. Tod William se pokouší i minimalistickou komorní režii, která se má nést v přesném duchu předlohy, což se mu rozhodně nedaří podle plánu. Na druhou stranu ovšem překvapují lokace, ve kterých se natáčelo, herecké výkony a především doslovnost několika scén, které jakoby z listu vypadly knižní předloze. 70% ()

Galerie (25)

Zajímavosti (14)

  • Scénárista Tod Williams a Jeff Bridges si za snímek odnesli nominaci na Independent Spirit Award. (imro)
  • Mezi hamptonskými záběry byla i přírodní rezervace Sand Point (216 akrů), které dominují dva hrady, jež nechal postavit původní majitel (syn železničního magnáta Jay Goulda). Také se zde nachází panství Muttontown, kde se při natáčení točily interiéry z domu Coleových. (Reiniš)
  • Jon Foster musel do natáčení rapidně zhubnout, tak aby vypadal mladistvěji, shodil téměř 10 kg. (Agatha)

Reklama

Reklama