Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nacističtí vojáci páchali zvěrstva i ve střízlivém stavu - a pokud se opili, počínali si ještě hůře. O tom se přesvědčí obyvatelé jedné slovenské vesničky v době národního povstání, když musí přijmout arogantní hitlerovskou gardu. Když se totiž ztratí dva vojáci, velitel jednotky vyhrožuje, že nechá pro výstrahu popravit za každého z nich pět rukojmí. A odmítá na svém rozkazu cokoli změnit, i když se ukáže, že za politováníhodný incident může opilost. Jenže vesničané se spravedlivě naštvou a chopí se zbraní. Snímek vznikl v 50. letech a plně odpovídá tehdejším požadavkům na třídně uvědomělé umění. Dnes je na něm zajímavý hlavně netradičně obsazený Ladislav Chudík - představuje bezcitného nacistického velitele. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

Ridick 

všechny recenze uživatele

no tak toto bola drama aku asi v slovenske tvorbe uz ani neuvidime. bolo tam citit kusok ideologie, ale to len vazne kusok. inac som ocakaval, ze ruski partizani nakoniec vsetkych oslobodia, ale to sa nestalo, a myslim si, ze prave preto je ojedinely kusok, kt. nema obdobu a patri mu pravom chvala odo mna ako za herecke vykony, hudbu a reziu... ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Těžce nevěrohodný příběh. Mezi popravenými má být i malý kluk. V noci jdou stavět most. Musí být přes noc opravený. 9:25 – tři šestky. 43:30 – rouhání se proti Bohu. Ke konci dvojitá pomsta: zfanatizovaná vesnice proti jedné ženě, partyzáni proti Němcům. Střílení do lidí z kulometů. Soudruzi přihřívají nenávist mezi národy. ()

Reklama

ČeskýTulák 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film, takový jaké v této době vznikaly. Ladislav Chudík v roli, ve kterých mnohokrát vidět nebyl. Emil Horváth st. vynikl hlavně na svatební hostině, když přichází nejprve partizán a poté dva němečtí vojáci. Jeho taneční a pěvecké výkony pomohly obyvatelům tuto chvíli překonat. Trochu slaběji působili radní obce, jejich rychlé převleky i změny názoru , hned pro němce , hned pro svobodu bylo dost násilné. Také závěrečná scéna příchodu partizánů , pouze ukazovala , že se v okolí bojovalo. Škoda, že chyběly titulky pro německé dialogy, kterých ve filmu bylo hodně. Snad příště se objeví. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V hodine dvanástej je kvalitný psychologický triler. Vyplýva to zo zápletky, ktorá automaticky rozbehne ťažký psychologický kolotoč, pri ktorom sa ukážu tie pravé ľudské charaktery. Ale ono sa až tak silno na pílu tlačiť nebude, ľudia totiž nie sú iba dobrí a zlí, vojna je špecifická situácia a súdiť nie je ľahké. Do poslednej chvíle (teda do hodiny dvanástej) nevieme, ako sa to skončí a osobne som čakal niečo iné, očakávateľnejšie, v spasiteľskom duchu. Prekvapí "Kapitán Dabač" v úlohe nacistického dôstojníka, ktorý je síce krutý, ale možno vo vás bude hlodať myšlienka, či sa mohol vôbec zachovať vo svojej pozícii inak a svoje rozhodnutie zmeniť. Ako hovorím, vojna robí s ľuďmi a národmi divy. Kvalitná dráma, ktorá by si zaslúžila vďaka námetu a spádu väčšiu pozornosť. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pateticky natočený film nevyužil bohatého potenciálu, který téma nabízelo. Vznikla jen těžkopádná melodramatická černobílá agitka. 1) Oficiální text distributora je poněkud mimo, jak zjistí každý, kdo se na film podívá. 2) Ve filmu Slováci mluví slovensky a Němci německy, až potud je všechno správně. Co si ale počnou diváci, kteří němčinu neovládají? Rozsáhlé německé dialogy jsou pak nesrozumitelné. Ani v roce vzniku neuměli německy všichni, natož pak dnes. Je tak obtížné opatřit film titulky? ()

Galerie (9)

Zajímavosti (7)

  • V Informatívnej správe o zákaze premietania niektorých slovenských filmov sa uvádza o snímke nasledovné: „Film nespĺňa svoje poslanie, lebo ukazuje nášho človeka bojazlivého, neaktívneho. Vcelku je film ladený nábožensky a partizánska akcia v závere filmu vyzerá groteskne. Nemeckí fašisti nerobia rozdiel medzi slovenskými fašistami a statočným ľudom. V záverečnej scéne hŕstka partizánov, vyzbrojená ľahkými zbraňami zaútočí na silne vyzbrojenú nemeckú jednotku. Scéna vyzerá smiešne a v neprospech partizánov. Film je ospravedlnením nemeckého fašizmu a cirkvi a partizáni sú pre dedinu nešťastím. Toto dielo je ideologicky škodlivé a nemôže sa premietať v našich kinách.“ (Biopler)
  • Natáčanie prebiehalo v Jure pri Bratislave. (Raccoon.city)
  • Snímka korešponduje s atmosférou slovenskej literatúry konca 40. rokov 20. storočia, keďže sa jedná o previerku ľudskej morálky, konfrontovanej s hraničným rozhodnutím vo chvíli ohrozenia života a taktiež reflexiou ťaživých, existenciálnych rozmerov vojny. (Biopler)

Reklama

Reklama