Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nacističtí vojáci páchali zvěrstva i ve střízlivém stavu - a pokud se opili, počínali si ještě hůře. O tom se přesvědčí obyvatelé jedné slovenské vesničky v době národního povstání, když musí přijmout arogantní hitlerovskou gardu. Když se totiž ztratí dva vojáci, velitel jednotky vyhrožuje, že nechá pro výstrahu popravit za každého z nich pět rukojmí. A odmítá na svém rozkazu cokoli změnit, i když se ukáže, že za politováníhodný incident může opilost. Jenže vesničané se spravedlivě naštvou a chopí se zbraní. Snímek vznikl v 50. letech a plně odpovídá tehdejším požadavkům na třídně uvědomělé umění. Dnes je na něm zajímavý hlavně netradičně obsazený Ladislav Chudík - představuje bezcitného nacistického velitele. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (20)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Zpočátku pomalý děj se postupně zvrtne do bezvýchodné situace. Rozhodně skvělá sonda do nejtemnější minulosti Slovenska a na různé druhy povah v období okupace. Ovšem zpracování mohlo být daleko lepší. Hlavně k úplnému porozumění musíš umět i německy, veškeré německé dialogy jsou bez titulků, což je takový malý nešvar slovenských válečných filmů. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Film má niekoľko tromfov, ktoré ho v mojich očiach dvíhajú medzi tie najkvalitnejšie vojnové drámy, ktoré u nás vznikli. Najkvalitnejšia zložka je dobrý príbeh a atmosféra. K nemu stačilo vybrať správnych hercov a chytiť réžiu pevne do rúk. To všetko vyšlo na výbornú, film pôsobí maximálne autenticky, navyše často používaná nemčina tento pocit ešte umocňuje. Nemčiny je tu naozaj požehnane a chýbajúce titulky trochu zamrzia. Našťastie mnoho sa dá domyslieť. Chudík veľmi netradične v úlohe SS-áka a sám nemčinu sype jedna radosť. Ozdobou filmu sú postavy starostu( "Ja som súhlasil s popravou, ale...") a gardistu. Zaujímavé mi prišli rozhovory medzi odsúdenými, ktorí mali medzi sebou vybrať 5 ľudí, ktorí dostanú milosť. Pohľady, oči a črty tváre ženícha mi trochu pripomínali Gojka Mitiča. Osobne by som pár minút navyše iba privítal a najviac asi pri postave E. Bindasa v úlohe "strateného" nemeckého dôstojníka, ktorý bol výborný. Strach má veľké oči...PS. Príbeh sa ma osobne dotkol i preto, že má mnoho spoločného s udalosťou z obce Brezovica na východnom slovensku, v ktorom zohral dôležitú úlohu môj pradedo. 90%. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V hodine dvanástej je kvalitný psychologický triler. Vyplýva to zo zápletky, ktorá automaticky rozbehne ťažký psychologický kolotoč, pri ktorom sa ukážu tie pravé ľudské charaktery. Ale ono sa až tak silno na pílu tlačiť nebude, ľudia totiž nie sú iba dobrí a zlí, vojna je špecifická situácia a súdiť nie je ľahké. Do poslednej chvíle (teda do hodiny dvanástej) nevieme, ako sa to skončí a osobne som čakal niečo iné, očakávateľnejšie, v spasiteľskom duchu. Prekvapí "Kapitán Dabač" v úlohe nacistického dôstojníka, ktorý je síce krutý, ale možno vo vás bude hlodať myšlienka, či sa mohol vôbec zachovať vo svojej pozícii inak a svoje rozhodnutie zmeniť. Ako hovorím, vojna robí s ľuďmi a národmi divy. Kvalitná dráma, ktorá by si zaslúžila vďaka námetu a spádu väčšiu pozornosť. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Nie príliš známa dráma podľa Ľuda Zúbka, kde sú hrozným spôsobom opísané dôsledky omylu v podtatranskej dedine počas SNP. Ide skôr o komorný príbeh, čo znásobujú opisované udalosti. Spúšťačom tragickej chyby je vynikajúci Eduard Bindas v úlohe jedného zo "stratených" nemeckých dôstojníkov. ()

Ridick 

všechny recenze uživatele

no tak toto bola drama aku asi v slovenske tvorbe uz ani neuvidime. bolo tam citit kusok ideologie, ale to len vazne kusok. inac som ocakaval, ze ruski partizani nakoniec vsetkych oslobodia, ale to sa nestalo, a myslim si, ze prave preto je ojedinely kusok, kt. nema obdobu a patri mu pravom chvala odo mna ako za herecke vykony, hudbu a reziu... ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Film někde na cestě k nové vlně. Nejpůsobivější jsou hovory k smrti odsouzených zavřených v kostelíku, kde pod psychickým tlakem leccos vyplave, co by jinak skryté zůstalo. A vůbec ta atmosféra maloměsta obsazeného jednotkou SS je hodně dobře zachycená. Občas se tu přehrává, zvláště ti dva gardisti jsou spíše karikatury. Konec - útok partyzánského oddílu - to jsou prostě schematická padesátá léta jak vyšitá - urrráááááá. Pan Chudík, jinak hrající snad jen kladné postavy, si svého velitele SS zahrál dobře, byť ta jeho němčina je sice dosti plynná, ale ten přízvuk.... ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pateticky natočený film nevyužil bohatého potenciálu, který téma nabízelo. Vznikla jen těžkopádná melodramatická černobílá agitka. 1) Oficiální text distributora je poněkud mimo, jak zjistí každý, kdo se na film podívá. 2) Ve filmu Slováci mluví slovensky a Němci německy, až potud je všechno správně. Co si ale počnou diváci, kteří němčinu neovládají? Rozsáhlé německé dialogy jsou pak nesrozumitelné. Ani v roce vzniku neuměli německy všichni, natož pak dnes. Je tak obtížné opatřit film titulky? ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Z Principu dobry namet pochovava slabe prevedenie do reality. Rezia nic moc, a film nezachranil ani Chudik v roli bezcitneho nacistickeho velitela. 20 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Kupodivu neznáma dráma z čias druhej svetovej vojny o zločinoch nielen nacistov, ale našich ľudí. Nielen gardistov ale aj obyčajných ľudí. Miestami psychologická dráma má výborný spád, samozrejmosťou sú herecké výkony (Bindas, Blaho, Greššo st.) a charakterové spracovanie postáv na úrovni. Jednu z výhrad by som však videl v mnohých nemeckých textoch, ktoré nie sú preložené, ani otitulkované, pretože väčšina slovenských divákov nevie nemecky a silne pochybujem, že by ich bolo v roku 1958 viac. Hodnotenie: 70% ()

ČeskýTulák 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film, takový jaké v této době vznikaly. Ladislav Chudík v roli, ve kterých mnohokrát vidět nebyl. Emil Horváth st. vynikl hlavně na svatební hostině, když přichází nejprve partizán a poté dva němečtí vojáci. Jeho taneční a pěvecké výkony pomohly obyvatelům tuto chvíli překonat. Trochu slaběji působili radní obce, jejich rychlé převleky i změny názoru , hned pro němce , hned pro svobodu bylo dost násilné. Také závěrečná scéna příchodu partizánů , pouze ukazovala , že se v okolí bojovalo. Škoda, že chyběly titulky pro německé dialogy, kterých ve filmu bylo hodně. Snad příště se objeví. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Kvalitná dráma s výbornými hercami na oboch stranách, zvlášť by som upriamil pozornosť na Bindasa, ktorý náramne vystihol nemeckého vojaka, na jednej strane ochrancu, na druhej strane zbabelca. Film má dva mínusy - chýbajúce titulky pri nemecky hovoriacich postavách a chýbajúce záverečné vysporiadanie sa so starostom a manželským párikom stvárneným Blahom a Augustovičovou. Tvorcovia to strihli v najlepšom a dosadili partizánov, ktorí sa vysporiadali s nemčúrmi. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Těžce nevěrohodný příběh. Mezi popravenými má být i malý kluk. V noci jdou stavět most. Musí být přes noc opravený. 9:25 – tři šestky. 43:30 – rouhání se proti Bohu. Ke konci dvojitá pomsta: zfanatizovaná vesnice proti jedné ženě, partyzáni proti Němcům. Střílení do lidí z kulometů. Soudruzi přihřívají nenávist mezi národy. ()

JeanMarthan 

všechny recenze uživatele

Děj se zvolna rozehrává, aby pak najednou byl konec filmu. Působí to na mě dosti nevyrovnaně. Kdyby se tvůrci namísto zdlouhavého úvodu zaměřili detailněji na psychiku lidí neprávem vězněných a jejich nejbližších, mohla to být podívaná jak hrom! Ten potenciál!!! Takhle se vše podstatné odehraje v posledních ani ne dvaceti minutách. Charaktery jsou jen naznačené, finále uspěchané a ... valící se hordy rudoarmějců. Opravdu škoda! ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Výborné válečné drama a utajený klenot slovenské kinematografie. Skvělý nápad - deset zajatých mužů, pět dostane svobodu, na zbylé čeká smrt, ale kdo se zachrání, o tom musí rozhodnout oni sami. ()

Nalimator 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobré válečné drama s morálním aspektem a kritickým pohledem na lidské charaktery (překvapivě docela pozitivně tam vystupuje místní kněz). Parádní je Chudík s kvalitní němčinou. Sice je na konci nadšený boj partyzánů, ale scéna je poměrně krátká a je to spíš takový povinný dodatek. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Poslední scénář Jána Mináče popisuje Němce na konci války, kterak se mstí za jednu domnělou vraždu. I na konci války páchali nacisti zvěrstva po celé Evropě, těch příběhů by mohla být celá řada. Místním obyvatelům nezbývá mnoho šancí než vyjít vojákům vstříc, ač to vypadá jakkoli. Těžko se s klacky odporuje někomu, kdo v ruce drží samopal. Samotné neštěstí je pak ale fakt, že mezi vojáky dojde k vraždě a odnést to mají právě místní. A tu se ukazují v celé nahotě povahy obyvatel. Na jednu stranu některým chybí odvaha protestovat, na druhou někteří spolupracují až moc. Jenže strach...to je něco, co člověka dokáže hodně ovládat a teprve až člověk čelí smrtelnému nebezpečí může s jistotou tvrdit, co by opravdu udělal nebo neudělal. Pravda ale je, že výjimečně musím souhlasit se soudruhy, kteří napsali: ...v závere filmu vyzerá groteskne.  záverečnej scéne hŕstka partizánov, vyzbrojená ľahkými zbraňami zaútočí na silne vyzbrojenú nemeckú jednotku. Scéna vyzerá smiešne. Pravda, působí to trochu naivně a nesmyslně. Do té doby ale film není špatný. Hlavně role Ladislava Chudíka působí zvláštně, docela by mě zajímalo, kolikrát si v životě zahrál nácka. Velkým mínusem jsou chybějící titulky u německých dialogů. Něco se sice dá odvodit, ale té němčiny je tam opravdu hodně. ()

Repulsion 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu nezvyklý válečný film. Nezvyklý především tím, že zde nejsou žádní kladní hrdinové. Vidíme zde obyvatele malé slovenské vesnice, kteří se s Němci nějak snaží vyjít. Někteří ze strachu, někteří z otevřených sympatií k fašismu. Když dojde k incidentu a atmosféra strachu houstne, opět se odkrývají spíš jen negativní stránky lidských povah. Přesto minimálně na mě neměl film takový účinek, jaký by asi měl mít. Možná to bylo zůsobeno velkým množstvím postav, z nichž žádná nedostala větší prostor nebo její představitel nepodal dostatečně přesvědčivý výkon. Za vidění to nicméně stojí. ()

Khagan1389 

všechny recenze uživatele

Komorní, poměrně neambiciózní ,zkrátka takový maličký film o jednom masakru civilních obyvatel v jedné slovenské vesničce. Film by šel dějové rozdělit na tři části: 1) svatba a seznámení s postavami ( ovšem žádná nedostane moc velký prostor - takový průřez společností za Slovenského státu/republiky). 2) uvěznění rukojmích, jejich pocity a snahy o jejich záchranu (asi nejzajímavější část. Lehce psychologické, vypjaté a dostatečně napínavé) 3) závěrečný masakr a příchod partyzánů (křečovité, natolik heroické až to téměř nekoresponduje se zbytkem filmu). Postavy jsou I přes svou různorodost poměrně ploché, členové HG (např. Starosta) působí karikaturně a hloupě. Na téma 2.sv. Války  bylo dříve (50-60léta) natočeno velmi velké množství (většinou lepších) válečných filmů z (Česko)slovenských luhů a hájů. ()

JSYSMHJF 

všechny recenze uživatele

Výborné drama o lidské nelidskosti. Ten Chudíkův jindy laskavý úsměv je v tomto kontextu přímo ďábelský. Dnes se těmto postupům říká manažerské...jen nejde o život, pouze přeneseně...postupy a charaktery se nemění. ()

Reklama

Reklama