Reklama

Reklama

Kauza CIA

Trailer

Obsahy(1)

Lakonický a rezervovaný Edward Wilson řídí tajné operace CIA během událostí v zátoce Sviní. Agentura má podezření, že Castro byl předem informován, a proto Wilson hledá, odkud informace unikly. V průběhu vyšetřování v sérii retrospektiv vzpomíná na otcovu smrt, studentská léta na Yale (poezii, Skull & Bones), nábor do začínající OSS, krátké aférky, vynucený sňatek, získání ostruh ve špionážní práci v Londýně, odloučenost od syna, vypuknutí druhé světové války a vztah s agenturou a britskými a sovětskými protějšky. Sledujeme, jak se jeho idealismus vytrácí a nastupuje něco jiného: odhalování podstaty toho něčeho jiného se v závěru vyšetřování stává ústřední myšlenkou celého filmu. (Filmbox)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (336)

tron 

všechny recenze uživatele

„Tak ako viete, že ste u mňa správne?“ – „Povedali mi, že ste odmeraný bastard bez zmyslu pre humor.“ Je to až otravne akademické. Ale slušná atmosféra, občasná (veľmi občasná) napínavá scéna (odchod Gambona z deja) a silné herecké obsadenie (Damon, Crudup, Hutton, Turturro, Hurt, De Niro, Baldwin) sa postarali aspoň o to, že tých 165 minút ma nezabilo, iba prizabilo. De Nirov skvelý režijný debut PRÍBEH Z BRONXU zostal výrazne neprekonaný. Nedokázal to spasiť už ani Francis Ford Coppola ako producent. Fádne, matné, dlhé, nudné. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Tak dlouhý. Proč to musí být tak strašně dlouhý? Nemám ráda filmy, které neví, o čem jsou, a tak jsou radši o všem. A taky nemám ráda filmy o tomhle typu bastardů. A vůbec, mám agresivní náladu, tak se do toho pustím trochu víc. Začněme u charakteristik filmu. Thriller - proč proboha? Protože se Damon celou dobu tváří, jako by mu bylo všechno jedno? Romantický - protože obsahuje několik sexuálních scén a ty jsou skryty pod peřinou, takže to není jako v nezávislém filmu syrové? Drama - ano, to jsem si snad možná chvílemi připadala, jako bych poslouchala stádo zpívajících satyrů, protože tak dělali Řekové první dramata. Nevím, jestli mají dlouhé záběry čehokoliv, co je zrovna po ruce, pomáhat budování napětí. I když je pravda, že jsem byla notně napnutá, jestli mě to do konce vůbec začne zajímat, jak to dopadne. Nezačalo, ale žádná škoda, ono to totiž nijak nedopadlo. A teď něco k postavám. Ještě štěstí, že každý drsný muž se pozná podle baloňáku, klobouku a drsného kouře z drsného doutníku v drsné ruce dokonce i na koncertě, jinak bych s poznáváním měla docela problémy. Rozrušené manželky se zase poznají podle rozmazaného makeupu, protože nic jiného k vidění na Angelině ve vypjatých hádkách nebylo (herecký projev už vůbec ne). Jediná pasáž, která mě na celém filmu zaujala, byl příchod synovy deziluze před kostelem a scéna "odejití" jeho milé do věčných lovišť předtím. Jenomže ani to nemůže zakrýt absenci jasné dějové linky. Když někdo žvýká s pusou plnou chleba, tak ho taky většinou hodně vypadne na podlahu. ()

Reklama

Mahalik

všechny recenze uživatele

Když jsem jako malej nemohl usnout, rodiče mě otočili na břicho a bylo. Teď, v letech plnoletých, když nemůžu oka zavřít, pustím si Kauzu CIA. Film jsem si pustil čtyřikrát, čtyřikrát to zalomil. Nechápu, nestává se mi to. Proto nehodnotím, ale jelikož se jedná a De Nira, svojí zatracenou spánkovou činnost prokopnu. A bude! ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Po formálnej stránke sa De Niro "hecol" a niet mu prakticky čo vytknúť. Zaujímá kamera, nápaditý strih a vynikajúce herecké obsadenie na čele s dokonale chladným Mattom Damonom. Čo sa vytknúť z môjho pohľadu dá je prílišná prekombinovanosť, ktorá je možno trochu na škodu. Nelineárne rozprávanie príbehu síce je zaujímavé a oživujúce ale nedáva možnosť divákovi dostatočne sa "dostať" do príbehu. Napriek tomu, že podobná tematika je pre mňa fest zaujímavá, rovnako ako u The Departed som trochu sklamaný, pretože očakávaný kinematografický pôžitok sa nedostavil ani zďaleka a môj celkový dojem je nemastný-neslaný. Možno na druhé pozretie sa môj celkový dojem vylepší... ()

Caszidy 

všechny recenze uživatele

Teprve druhý De Nirův režijní počin se podle mně vydařil. Ač je snímek napěchován známými jmény, celý příběh se nese v komornější atmosféře a pomalém tempu, jenž mu ale velice době sedí. S čím se v podstatě dokáži ztotožnit je názor, že Matt Damon zde předvádí nejlepší výkon své herecké kariéry. Postavu přemýšlivého, málomluvného muže, jenž stál u zrodu CIA vystihl opravdu dokonale. Kauza CIA je v očích diváků a kritiků možná trochu neprávem opomíjený film. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (19)

  • Postava generála Billa Sullivana (De Niro) je čiastočne založená na generálovi Williamovi Donovanovi. Donovan bol šéfom Úradu strategických služieb (OSS) počas 2. svetovej vojny. (m.a.t.o.)
  • Do jednej z úloh bola zvažovaná aj nigérijská herečka Stephanie Okereke. (m.a.t.o.)

Související novinky

Bobby a Marty: další spolupráce?

Bobby a Marty: další spolupráce?

09.07.2008

Robert De Niro měl během pátečního přebírání ceny za celoživotní dílo ve Varech sdílnou náladu a svěřil se s plány udělat ze svého posledního režijního počinu, u nás uvedeného pod názvem Kauza CIA,… (více)

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Lék pro zakomplexovaný český film?

Lék pro zakomplexovaný český film?

20.02.2007

Nemůžeme bohužel posoudit, jaké bylo Berlinale, ale s klidným srdcem můžeme prohlásit, že to byl velký krok pro český film. Je to specificky česká vyprávěcí forma, kterou mám rád, ocenil snímek… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama