Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pětiletí cvičenci se zápalem nacvičují skladbu Pohádka pro II. celostátní spartakiádu. Honzík se málem nedostane na oblastní spartakiádní vystoupení, ale nakonec se vše podaří. (oficiální text distributora)

Recenze (9)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Výborné vedení dětských (ne)herců, které by se mohlo srovnat např. s rodinnými filmy režiséra Vošmika. Jediné plus v tomto snímku, kterému se jinak nevyhýbá lehká naivita, slabá hudba ani zarudlá ideologie o šťastných dnech v socialismu poskvrněném předchozím desetiletím. ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Určitá ideologičnost se samozřejmě dá vystopovat, na druhou stranu neuvěřitelná hravost a poetičnost jakoby z raného Vláčila. ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Filmeček plný roztomilosti, poetismu a hravosti, který se v závěru zvrhne v oslavu jednotného masového pohybu pod vedením jednotné masové strany. Takové ideologické zneužívání nevinných, politická pedofilie. To ovšem není hřích jen komunistického režimu, ba ani jen totalitních ideologií, neb na roztomilosti dětské si svou polívčičku rádi ohřejí i demokraté: http://www.youtube.com/watch?v=0MYtF-FI1nU&list=UU5_J1Tl3ocXgJrs2bZwgYyw ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Roztomilý dětský film s romantickými a poetickými prvky. I když je prostoupen ideologií a na konci má už vysloveně propagandistické dokumentární rysy, rozhodl jsem se pro vysoké hodnocení. Jirka Lukeš a ostatní děti jsou totiž okouzlující. Panu Valáškovi se podařilo výborně vybrat dětské herce, kteří si vystačí sami. Dospělí jsou zde sice jen do počtu, ale třeba takový Eman Fiala nezklame nikdy. Zajímavé je přiblížení života na vesnici před více než 50 lety. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

V roce 1960 proběhla v Československu II. celostátní spartakiáda, což bylo hromadné veřejné tělocvičné vystoupení, celkově pojaté také jako slavnost. A protože se skutečně jednalo o ohromnou událost, bylo nemyslitelné, aby o tom nebyl natočen, samozřejmě v rámci agitace, hraný film. A vznikly dokonce rovnou dva. Svazácký, hudební a zamilovaný ´Valčík pro milion´ (1960) a tento, který je dětský a to s pětiletými dětmi. Příběh si všímá především Honzíka, který si přeje být na spartakiádě cvičencem, ale  jednoduché to zrovna nemá. Příběh značně jednoduchý, tudíž pro dětské diváky, pro které je snímek určen, srozumitelný. O to víc zamrzí samotný závěr, kde jsou použity přímé záběry průvodu cvičenců jdoucí Václavským náměstím v Praze. Tady již z toho vyvěrá hořká pachuť propagandy. Nutno podotknout, že je totéž i u druhého již svazáckého filmu, výše zmíněného. Děti vydávají herecký výkon takřka jako profesionálové. Tady rozhodně klobouk dolů. Zásluha je to jistě především Štěpánky Haničincové, která byla v této době manželkou režiséra tohoto snímku Jana Valáška st. Zahrála si tu učitelku s dětmi nacvičující spartakiádní číslo. Jak víme, Pohádková Štěpánka, jak se jí říkávalo, to s dětmi uměla. Agitka v tomto filmovém počin tedy jasná, ale z dnešního pohledu už ne tak závratná. Prostě je to film své doby o své době a nic jiného v tom není potřeba hledat. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Hezké záběry z letní vesnice. Ještě nikde žádný asfalt, pěkné prašné silnice a kamenné cesty. Výborný Vykypěl v roli vesnického kováře. Jak kdyby to dělal vždycky.  Nostalgická vzpomínka na dávno zaniklý svět. Sympatická Haničincová. Kouzlení naštěstí pomálu. Hezké písně. Závěrečný průvod nadšených cvičících. Ještě nadšenější diváci bouřlivě aplaudují. 1:10:36 – podvodníci a herci na tribuně kynou a mávají. To jsou komici. To jsem se zasmál. Komunisté propagují „nejkrásnější křesťanské svátky“: „Nedostal jsem k Vánocum elektrický vlak!“ ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Chápu, že je to film pro děti, ale toto... Možná to děti bavilo, ale nevím, nevím. Já jako kluk potřeboval vzrůšo, dobrorůžo. A tím určitě nebylo kolektivní nacvičování spartakiády a tím méně koukání na tento film. Přesto dávám nějaké ty plusové bodíky za scénky, které mi něco hodně připomněly. ()

Reklama

Reklama