Reklama

Reklama

Kryty CO

(amatérský film)
  • angličtina Shelters of CD
Trailer
Krátkometrážní / Dokumentární / Historický
Česko, 2021, 23 min

Režie:

Lukáš Rybka

Scénář:

Lukáš Rybka

Kamera:

Lukáš Rybka

Hrají:

Pavel Zuna (vypravěč)
(další profese)

Obsahy(1)

Každý den se po nich procházíme, žijeme vedle nich, pracujeme nad nimi, téměř dennodenně jsme v jejich blízkosti, ale skoro nikdo o nich nic neví. Jsou skryté pod ulicemi měst, domy a parky. Přitom jsou to místa, která nás měla chránit před nebezpečím. Dokument bude postupně odkrývat známá místa v Hradci Králové, která ale ukrývají podzemní tajemství, o kterých málokdo ví. Kryty civilní obrany měly za studené války sloužit jako útočiště pro naše občany v případě nebezpečí jaderného útoku. Po roce 1989 a po pádu Sovětského svazu ztratily svůj význam. Dnes postupně chátrají, některé jsou v dezolátním stavu, jiné, díky kompletnímu znepřístupnění, zůstaly nedotčené, úplně zastavené v čase. Film nabídne nahlédnutí do těchto skvostů a tím pádem možnost nahlédnutí zpět v čase do let před rokem 1989. (ČSFD)

(více)

Recenze (3)

Emo-haunter 

všechny recenze uživatele

Dokument Kryty CO přinesl hodně zajímavé poznatky objektů, o kterých běžný člověk nemá ani moc zdání, a přitom kolem nich prochází každý den. Velmi se mi líbila typologizace krytů a jejich rozmanitost. Zhlédnuto přímo se samotným režisérem, takže jsem měl možnost si kolem toho poslechnout spousta zajímavých okolností, které natáčení filmu provázely. Celkově se dá dokumentu vystihnout nesporná kvalita díky režisérovým zkušenostem, nadšením, a také znalostmi o krytech, které zde byly uplatněny doprovodným komentářem Pavla Zuny. Dokument splnil očekávání, dověděl jsem se mnoho zajímavého a viděl i krásné interiéry samotných krytů. Díky za zhlédnutí! ()

rybicka11

všechny recenze uživatele

Odkaz na film: https://youtu.be/HiEtcWYHflcOcenění: Cinema Open (2020) - Čestné uznání ║ Rychnovská osmička (2021) - Čestné uznání ║ Krajské kolo CSNFT ČR Červený Kostelec (2022) - 1. cena ║ Celostátní přehlídka filmové tvorby České vize (2022) - 3. cena ║ ()

Reklama

Reklama