Reklama

Reklama

Objížďka

  • USA Detour (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film nám představí jednoho z největších filmových loserů, jazzového pianistu, který své osudové smůle vší silou vydatně pomáhá. Sledujeme ho na cestě autostopem za svou milou napříč Státy. Ženu svého srdce již nikdy nespatří, zato se však během cesty naplno sešine na šikmou plochu a z ní až na samotné dno. Stane se zlodějem, podvodníkem a nakonec i vrahem. To vše za neuvěřitelných a bizarních okolností a hlavně zcela bezdůvodně, pouhým hnutím osudu. Svět, kterým projíždí, je temný, deštivý a v jukeboxu hrají vždycky tu špatnou písničku.
Ve filmu je hojně k vidění zadní projekce, typické svícení filmu noir a další dobové filmové koření. (ČSFD)

(více)

Recenze (48)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Esencia noir road-movie. Aj vďaka krátkej stopáži dopredu neustále sa valiaci príbeh o mužovi v nesprávnom čase na nesprávnom mieste, kde ho každá ubehnutá sekunda sťahuje hlbšie ku dnu. Tradične veľmi silná formálna stránka. Cynizmom prešpikované ostré dialógy a monológ hlavného hrdinu dajú zabudnúť aj na prkenné herecké výkony. A samotný záver, ak si odmylíme posledných desať sekúnd s "highway patrol" (ktorý sa v pôvodnej verzii nevyskytoval a bol do filmu dosadený až pod nátlakom MPAA, ktorá filmu v jeho pôvodnej verzii nechcela udeliť rating) je tou pravou otvorenou bodkou za filmom, v ktorom "Osud" svojim hrdinom nenadelil žiadnu dobrú kartu. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

O jedné osudové cestě stopem do L.A. Všechno jde skvěle a napínavě zhruba do půlky stopáže, kdy hlavní hrdina narazí na panovačnou vyděračnou krávu a vše se zvrhne v podprůměrný zlodějský tahanice, aneb ukázkový případ jak vám jedna otravná postava může vlastnoručně zkazit celý film. ”If only I had known what I was getting into that day in Arizona...” ()

emma53 

všechny recenze uživatele

67 minut uteče jak voda, občas vytáhnete deštník, občas budete z té road movie unavený, občas se budete děsit žen typu alá Věra, ale ve výsledku je to velmi podařený Noir- Film, který mě nenudil ani chvilku. Hned na začátku bylo sice divný, proč vybrali dvě tak vizuálně totožné postavy, které se mně budou zaručeně plést a vida, všechno má svůj účel. Smolař Al Roberts měl zůstat v baru u klavíru, ale láska si holt nevybírá, kdyby jen trochu tušil......... ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Nově zrestaurovaná verze od Criterionu vypadá fantasticky a konečně mi umožnila si tuhle noirovou klasiku užít na 100%. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Koukatelná noirová jednohubka na téma, že když se něco sere tak důkladně. Možná škoda kratší délky, protože není čas pořádně rozehrát postavy i když slušná pointa tu je. No a taky ta ženská na mě nepůsobí jako krásná femme fatale, ale spíš mi přišla hnusná jak žabí prdel, ale to je asi věc názoru...60% ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Vynikajúca jednohubka s množstvom exteriérov vrátane nádherných záberov na púšť v okolí Arizony. Príbeh je síce jednoduchší, ale tajomstvo je dobre nadávkované a film má adekvátnu stopáž. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Kratučký, no zato veľmi zaujímavý film-noir a s pre mňa neznámymi hercami v hlavných úlohách. No boli skvelí, účel svätí prostriedky. Zaujímavé ako niekedy dokáže osud zamiešať karty, stačí na začiatku jedna náhoda, potom jediná smolná situácia a nešťastná jazda z ktorej nie je úniku sa môže začať - pád na šikmú plochu a rovno do pekla. Veľmi dobre vymyslený scenár, klobúk dole. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Když už máte pocit, že se začíná blýskat na lepší časy, Murphyho zákony vás vyvedou z omylu. Cynický voice-over hlavního hrdiny dobře podtrhuje ironii osudu, kdy se člověk bez vlastního přičinění ocitne na objížďce, z které není návratu. [KVIFF 2019] ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V dobrom zmysle slova looserský noir s looserskými hercami, ktorí hrajú looserské postavy. Musím ohodnotiť nižšie vzhľadom na porovnanie so širšou elitou žánru. Krátka noirová jednohubka, pojednávajúca o osude je zaujímavá hlavne pre noirových fanatikov, ktorí môžu považovať tento film za akýsi nezávislý pokus v rámci typicky hollywoodskeho žánru. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Nenápadný americký thriller z doby těsně poválečné, žádná herecká hvězda, hodně nízký rozpočet, natočeno za pár dní... prostě ve své době typický béčkový produkt. Nicméně přesto (nebo právě proto?) z toho po letech vypadne skvělý film-noir, který v poměrně krátké stopáži vydává z minimálních podmínek maximum. Atmosféra je zde neskutečně hutná a spolu se stylovou kamerou podporuje dobře vybudované napětí v příběhu, hudba nabízí víc než standardní noirový podmaz (a to romantickou písničku v podání vysněné ženy + působivou klavírní skladbu), hlavní herec (Tom Neal) to vše umocňoval maximálně podmanivými pohledy a svým hlubokým hlasem při vyprávění příběhu v opuštěném báru... a příběh dokonce nabízí i zajímavé morální otázky v kůži nedobrovolného zločince bez vlastní viny. Nebo přeci jenom s jistou vinou pro jistá nesprávná rozhodnutí? Paradoxně jeden z nejlepších amerických noirů, jaké jsem viděl, s výbornou tragikomickou pointou. Určitě pěkné 4* a to rozhodně nezaokruhluju kvůli překvapivé národnosti režiséra. ;o) 75%                                                (Poprvé viděno v rámci zdejší Challenge Tour "Rok s největšími světovými režiséry" – léto 2018; podruhé v kině v rámci přehlídky noirového filmu – listopad 2019 [Kino Úsmev, Košice]) ()

raroh 

všechny recenze uživatele

Takové stylové, docela pěkné temné béčko - s podobnou náladou, jaké mají obrazy E. Hoppera (ale pořád béčko, jen si vemte, co by s filmem udělal o pár let později třeba Melville) se skvělou megerou jako druhou hrdinkou filmu. Ústřední klavírista není jazzový muzikant, jak se leckde člověk může dozvědět, ale hudebník školený klasicky, vydělávající si v baru, kde zvládne bez problému i jazzovou improvizaci. Osobně si ale myslím, že ho jazz spíš pěkně štve (viz scéna s jukeboxem a poznámka o kvílejících saxofonech). ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Malý veľký film, ktorý v dejových zvratoch pôsobí až hororovo. Herecké výkony ostatní v komentároch hania, mne ale prišli v pohode. Ak teda zabudnete na bežné postavenie žien a mužov v kinematografii tej doby a pristúpite na hru tohto cynického road tripu. Ann Savage spočiatku roboticky nemilosrdná, no časom vedela byť napriek vždy prítomnej vypočítavosti zvodná. Tom Neal bol zase dobrý typ na svoju submisívnu rolu, čo mi uňho stačilo. Detour samozrejme funguje sám o sebe, servíruje svoju bezbrehú temnotu a pochybné pozadie postáv, ktoré dáva priestor divákovej predstavivosti. Má však zjavne aj zásluhu na vzniku všetkých tých Red Rock Westov, U-Turnov, či dokonca starších kúskov ako Road to Salina. ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Film až otravne plný náhod so slabými hereckým obsadením, nesympatickým hlavným ňoumou a ešte nesympatickejšou femme fatale. Jediné, čo je nadpriemerné, sú dialógy. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Smrt! Peníze! Osud! K tomu femme fatale jako ukecaná megera a největší hňup filmového noiru v béčku s velkým B. Všechno v Objížďce je daleko za hranou, bohužel mi chyběla větší dávka nadhledu, takhle zůstalo jenom úchylné roadmovie obalené dětsky naivní fatalitou. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem je tohle víc horor než noir. Horor ne proto, že by se tady vyskytovali upíři, kterejm někdo svítí baterkou do očí, aby vypadali děsivě, ale proto že vás donutí si uvědomit, jak je ten osud (nebo náhoda, podle toho, kdo čemu věří) naprosto nevyzpytatelnej hajzl, kterej může člověku během chvilky zkazit život. 4,5 ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

U tohto filmu, mi jeho minutáž príde až príliš krátka. Je to z jednoduchého dôvodu. Film poskytuje divákovi neskutočný drajv a nieje to tými malými 67 minútami. Scenár je výborne napísaný a obsahuje množstvo nápadov a príležitostí pre herecké výkony ( chémia medzi hlavnými predstaviteľmi je úžasná ). Malý film, ktorý sa do dejín spravodlivo zapísal veľkými písmenami. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Bckovy noir Detour za smesnych $30K naprosto valcuje vetsinu vysokorozpoctovych Acek te doby, protoze cernobily oldschool look majir noiry tak jako tak a z pohledu dnesni doby v tom stejne neni videt rozdil, naopak Detour vyhrava svou kratkou hodinovou stopazi do ktere je efektivne napumpovana skvele odvypravena osudova story. Zacina a konci to fantasticky, jedine velke minus pro me nastava ve chvili, kdy se do pribehu zapoji ta silena zena. 8/10 ()

Související novinky

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

Noir Film Festival 2022: Filmy na černé listině

12.08.2022

Noir Film Festival letos slaví 10. narozeniny. Unikátní žánrová akce, která se v roce 2013 poprvé konala na hradě Kokořín a rok poté se přestěhovala na hrad Křivoklát, se již podruhé v řadě bude… (více)

Reklama

Reklama