Reklama

Reklama

Křížem krážem Izraelem


Starověké přístavy (E03)

(epizoda)

Obsahy(1)

Dnes si společně s Veronikou zaběhneme do starověkých antických přístavů. Podíváme se do Haify, současného největšího přístavu a města univerzit i výzkumu. Podmořská archeoložka Eva Grossmann nám poví o svých objevech a o tom, jak se dostala z Československa do Izraele. Dozvíme se, jaký byl život v Izraeli v počátcích nového státu. Podíváme se na náměstí Tomáše Garrigue Masaryka, kterému jsou Izraelci dodnes vděční, protože jako jeden z prvních uznal židovskou národnost a ČSR jako první později uznala stát Izrael. Stopu TGM najdeme v Izraeli na více místech, náměstí pojmenovaných po TGM je několik. V Haifě se vyvezeme lanovkou do jeskyně proroka Eliáše na hoře Karmel. Od názvu tohoto pohoří je odvozen také Řád bratří blahoslavené Panny Marie na hoře Karmel, zkráceně Řád karmelitánů, který se zde začal formovat někdy v průběhu 12. století. Zažijeme společně sluníčko, déšť i písečnou přeháňku. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Likan7 odpad!

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Žílková jezdí půl dílu se škodovkou, maluje si pusu na křižovatce a nakonec do tý Škody v Izraeli i zamíří. Náhodou zase potká několik Čechů, popovídá se s nimi a zase s tou škodovkou odjede. Tohle není cestopis, tohle je trapný scénář, reklama a Žilková, která je dobrá tak maximálně do Tele Tele. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přístavy mě nezajímají a popojíždění autem také ne. Česká starousedlice vypráví jako v roce 1951 všichni kdo zde vydrželi 7 let , obdrželi dům do svého vlastnictví. To připomíná naše Sudety po vysídlení Němců. Krátce navštívíme národní park Karmel s uměle vysazenými stromy. Žilková v jednotlivých dílech úsměvně stále opakuje slovní obrat „A pozor!“ A také to, že Izrael představuje úplně bezpečnou a klidnou část světa. To je pro mě důležité zvlášť když chcete večer vyrazit někam za tancem. Takové oblasti v západní Evropě dnes už moc kvůli běžencům nejsou. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama