Reklama

Reklama

Opera

(festivalový název)
  • USA Opera
Krátkometrážní / Animovaný
Jižní Korea / USA, 2020, 9 min

Obsahy(1)

Počin oceňovaného korejsko-amerického autora, známého svou tvárnou animací na hraně abstrakce a nenarace. Jeho projekt, hemžící se mnoha postavičkami, není koncipován jen jako film. Je zamýšlen i k projekci v galerii či na zdi budov. Mechanické dění v patrové pyramidě zde zobrazuje principy lidské společnosti i tok dějin. (Anifilm)

(více)

Recenze (3)

Kobitch 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení. Opera vám představí… vlastně úplně všechno. Celé lidstvo, společnost a její uspořádání i koloběh života. Říkejte tomu, jak chcete, jedno však z animace vystupuje jako černý text na bílém papíru: všechno pluje v cyklech a lidé zůstanou lidmi, se všemi svými potřebami, světlými i temnými stránkami. Žádný z animáků, které jsem dosud viděl, se na tak malém prostoru nedotýkal tolika témat. Rasismus, terorismus, kastovní systém, války, mír, přírodní katastrofy… Jak by také ne, vždyť stačilo jen zachytit, jak lidstvo funguje. Za mě jednoznačný palec nahoru, líbí se mi idea i samotné zpracování, které muselo dát neskutečné množství práce (však také na filmu pracovalo 32 lidí — dobrovolníků). Rozhodně jde o film, který se vyplatí zhlédnout několikrát, na obrazovce se toho děje opravdu, opravdu hodně a vůbec bych se nedivil, kdyby tam bylo velké množství easter eggů. Tímto směrem vlastně míří i moje jediná výtka — jedno zhlédnutí vám rozhodně stačit nebude, chvílemi jsem vůbec nestíhal sledovat, co se děje. Ale tak už to v životě chodí. [Oscary 2020] ()

Baldrick 

všechny recenze uživatele

Povedená komplexní alegorie fungování lidské společnosti. Taková animovaná boschovina. Dalo by se na to koukat znova a znova a objevovat v té spoustě postaviček a dějů, co mi to té doby uteklo... ()

Reklama

Reklama