Reklama

Reklama

Samurai 3

  • Česko Samuraj - Musaši Mijamoto: Souboj na ostrově Ganrjú (více)
Trailer

Obsahy(1)

Musashi sa zmenil. Súboje už nevyhľádáva, ba naopak, snaží sa im vyhýbať. Je mu ponúknuté vysokopostavené miesto pobočníka samotného Šogúna, Musashi však odmieta a rozhodne sa usadit v malej dedinke, kde si založí farmu. Jeden súboj ho však ešte predsa len čaká. Samuraj Sasaki Kojiro, jediný, ktorý sa Musashimu može svojmi schopnosťami rovnať, ho vyzve na súboj. Ich meče sa prekrížia v súboji na život a na smrť, na ostrove Ganryu. (kitano)

(více)

Recenze (35)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Inagaki si konečně uvědomil co za poklad v Mifunem má a plně toho využil. Bez té jeho charismatické aury "stačí mi jeden pohled a víte, že jsem Bůh" by jen těžko mohla kupříkladu taková scéna s mouchama vyznít vážně (byť s humorný nadhledem) a ne jako špatný vtip. Ovšem závěr je tu oč tu běží a je to právě samotné finále na ostrově, kvůli kterému se vyplatilo sledovat předchozích ne vždy zcela záživných cca třista minut. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,SÍLA NESTAČÍ K TOMU, ABY SE MUŽ STAL OPRAVDOVÝM SAMURAJEM. KROMĚ SÍLY MUSÍ MÍT TAKÉ ČISTÉ SRDCE“..... /// Třetí díl bych řek, že je nejvýpravnější. Hudba jako ze Sedmi statečnejch (vím vole, jako pro srovnání… když napíšu ,,jako z Pyšný princezny“, tak to nikdo nepochopí….) a příběh je dostatečně ,,přijatelnej“ i pro západní civilizaci. Neopětovaná láska má pokračování (ty ženský, čert aby se v nich vyznal, natož samuraj…) a zase mě (lehce) štve, ta romanticko-dramatická část. Tož taková byla (zřejmě) doba (filmová). Ale to finále…. kurva dobrý! Plný Mifuneho charisma, se soubojem důstojným k ukončení CESTY SAMURAJE. Trilogie, ze který s postupem času vylejzá pár chybiček. Nicméně já, osoba dávající přednost normálním filmům před těma artovejma…. prostě líbilo se mi to! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Žádnou z knih o skutečném Miyamoto Musashimovi, které napsal Eiji Yoshikawa jsem nečetl. 2.) Zjistím, co se stalo 13.dubna 1612. 3.) Thx za titule ,,Martin Tirala“ a ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ ** ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Skončila rozbředlá epopej, která mi byla dlouho vychvalována, a mé pocity jsou rozpolcené. Třetí "díl" byl největší kýč ze všech. Paradoxně to myslím v dobrém -- režisér se konečně naučil natočit kýč tak, aby nebyl trapnosměšný. Závěrečný duel je krásná třešnička, nicméně paměť mi funguje dále než pár minut zpět a pocit, že jsem kvůli tomuto souboji musel přežít čtyři a půl hodiny předtím, je dost zdrcující. Jsem smutný z režiséra, který je slabý i na padesátá léta (platí k celé epopeji). Napotřetí už se aspoň naučil vytěžit Mifuneho, ze kterého charisma jen chlístá a je ve vrcholné životní formě. (Dokonce se např. snažil vpašovat reminiscenci na Sedm samurajů -- v jednu chvíli Mifune probíral s vesničany plán obrany před bandity, což v knize nebylo). Velmi dobře je zahraný i Kodžiro, Ocú i Akemi (z těch dvou mě přesvědčila víc). Odpadlo ukončení linky Matahačiho a jeho matky, které samotné v knize zabírá snad 100 stran, trochu škoda. Zdokonalování (se) Musašiho osobnosti setkáními s guru v jednotlivých oborech bylo pominuto úplně trestuhodně, přitom v knize šlo opravdu hodně o ukázání, že samuraj má být komplexní osobnost. No, jsem jako dítě, které se těší na nějakou pokroutku, co vypadá slibně -- pak se do ní zahryzne, prokousne si jazyk a ještě má chuť naprosto odlišnou od očekávané... ()

kitano 

všechny recenze uživatele

Brilantne vyvrcholenie brilantnej trilogie. Brat jednotlive diely ako samostatne filmy nieje rozumne. Cela trilogia je jeden komplexny prepleteny pribeh, vidiet len jeden ci dva diely nema zmysel. Preto, hodnotenie berte za celu trilogiu. Bolo skutocne fantasticke sledovat vyvin Myiamotovho charakteru. Mlady rebel -> mocny samraj, ktory vsak stale hlada cestu a sam seba -> a nakoniec skutocny majster, ktory spoznal tie spravne hodnoty a sposob zivota. Cely pribeh je prepleteny mnoha obdivuhodnymi charaktermi a dejovymi zvratmi z ktorych si kazdy vzdy nieco odnesie. Z pohladu divaka mozem povedat, ze jednotlive udalosti a pravdy som prezival priam ako Myiamoto sam. To si myslim hovori za vela. Samotny zaver, samurajsky duel ktory rozhodol o osude mnohych postav, je potom skutocne posobivym, priam dokonalym zavrsenim, ktore so mnou skutocne pohlo. Tak isto cele technicke spracovanie ma neuveritelne caro, podobne tomu, ktore nesu stare USA klasiky natocene v Technicolore (Gone with the wind, Wizard of OZ, War o the Worlds) - nadherne farby, krasne zabery, vinikajuca ustredna melodia. Skutocny epos nielen medzi smurajskymi filmami, ale aj v kinematografii vobec. (10/10) ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Ve třetí části nabírá konečně trilogie na tempu. Zatímco v předešlých částech byly osudy Musašiho vcelku nezajímavé, zde je již samurajem v pravém smyslu slova a tak je tento film prodchnut samurajskou filosofií v mnohem větší míře, než předtím. A díky tomu se film sleduje o mnoho lépe. Všechny posatvy, které se v průběhu dílů jevily jako zbytečné, zde naleznou rozuzlení svého osudu a tak je tento film ve znamení katarze. Jako trilogii však nehodnotím jednoznačně kladně. Místy jsou filmy velice zdlouhavé a plné nadbytečných dialogů. Myslím, že jeden dlouhý film by úplně stačil. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

Třetí díl série. Tak tohle je vážně bomba. Akční stránka ustoupila úplně do pozadí. Takezo touží farmařit, ale pořád se musí vyrovnávat se svou minulostí. Konečně se vyřeší jeho vztah k oběma fatálním ženám jeho života Otsu a Akemi. A konečně se musí setkat se svou životní Nemesis šermířem Sasakim Kojirem. Film je plný emocí a oproti předchozím dílům nechybí ani humor, o který se stará postava koňského handlíře, který se na čas připojí k Takezovi. Co se soubojů týče, tak v padesátých letech se o nějaké choreografii nedalo vůbec mluvit a souboje se nejvíce podobají zápasům kenda. Ale za závěrečný souboj mezi Takezem a Kojirem při západu slunce by se nemusel stydět ani mistr Leone. Něco tak napínavého jsem dlouho neviděl. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Ano ten zaver je vazne skvely. V poslednim dile trilogie nas ceka Musashi ktery uz ani slavnym bojovnikem byt nechce, radeji by zil zivot v ustrani a mece se uz ani nedotkl .Presto osud je neuprosny a pres hrdinovu snahu se mu vyhnout je jim dostizen a tiskne mu v samem zaveru proslule veslo a Sinkenem do rukou.Skvela hudba, skvela kamera, skvely pribeh. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

Takto přesně má vypadat závěr trilogie, na který se vyplatí pět hodin počkat. Čestný souboj dvou charakterů kterému se dá věřit a nikoliv jak tomu bývá nyní, že outsider bez šancí a v koncích se náhle vschopí a vše se zázrakem otočí... A nemusí být finále vždy roztahané do půl hodiny, to unavuje, a nepůsobí důvěryhodně... - 6. 12. 2012 - 90% ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Záver trilógie sa nesie v znamení dvoch dejových rovín, prvou sú vzťahy dvoch zamilovaných žien k Musashimu a druhou je vyvrcholenie vzťahu s priateľom-nepriateľom Sasakim. Dej je až na dve-tri scény zväčša komorný a slušný priestor dostáva zmena životného štýlu hlavného hrdinu a jeho prístupu k životu. Ak mám zhodnotiť filmy ako celok ide o vysoko nadpriemerný zážitok po každej stránke. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Presne ten koniec aký tento trológia potrebovala. Mijamoto Musaši už od začiatku pôsobí ako vyrovnaní človek. Človek, ktorý našiel svoj vnútorní pokoj a ktorý skutočne pochopil umeniu meča. Všetky životné križovatky, ktorými sme boli svedkami v predchádzajúcich dvoch dieloch prichádzajú k svojmu koncu. Veľa osudov sa uzatvorilo a niektoré konečne nabrali ten správny smer. Mijamoto konečne priznal svoje city, má učedníka, objavil krásu farmárčenia a stretol sa z najväčším súperom na poli meča. Inagaki je skutočný majster. Film má krásne tempo, je zrozumiteľný aj pre západného diváka a Mifune vo svojej kreácií podáva veľmi sugestívny výkon. Výtky zostávajú rovnaké ako v prípade prvého a druhého dielu, ale ako celok je to veľmi funkčný životopisný film, s veľmi silnými skrytými významami a pôsobivými akčnými scenámi. Je veľká škoda, že čo sa týka technickej stránky, zub času sa na nej podpísal viacej ako by bolo milé. Ale príbeh a myšlienková hodnota, je rovnako silná, ako bola - a to len predpokladám - kedysi. Skvelá trilógia a skvelý Mifune. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Nejlepší díl celé ságy o Musashim. Závěrečná scéna souboje na pobřeží je ztělesněním toho, co na japonských filmech nejvíce obdivuji, tedy precizní souboj zachycený precizní kamerou, která kromě souboje úžasně zachytí také okolí, v tomto případě moře a východ slunce. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Tak predsa len ma jeden diel zaujal ešte o čosi viac, i keď už som v to príliš nedúfal. Musaši Mijamoto sa mení, ako aj jeho filozofia života, ale tento prerod mi ešte v druhom dieli mierne povedané vadil. Prišlo mi to mechanické a také uťahané z riadkov scenáristu. Ale čo ja viem o dávnych legendách, o tom, že pri romantike netreba nič, ani francuzák. O tom, čo je to prehnaná samurajská česť, expresívnosť emócii a k tomu patričná tá tvrdohlavosť. Ale i Mifuneho čiernobiele filmy (vari všetky čo som doposiaľ videl) sú niekde inde a ten pre nás, inak nezlúčiteľný koktejl vlastností a spôsobu vyjadrovania je v nich magickejší. Inagakiho trilógia je takým skôr prerozprávaním dávnych mytológií tradičnou štruktúrou, mierne predvídateľného finišu, ale stále s dostatočným odstupom. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Lepšie ako druhý diel. Až do finálového boja to nie je vždy len vata. Okrem niektorých fakt zaujímavých scén tam človek nájde aj pár humorných, čo v predchádzajúcich dieloch nevidno a nie sú na škodu. Dej je tiež plynulejší ako v druhom dieli. Hodnotenie: 75% ()

mortak 

všechny recenze uživatele

O trochu lepší než předchozí dva díly, a docela by to mohlo fungovat jako samostatný film. Jenže to by nesměl být Sasaki Kodziro tak trestuhodně upozaděn. Jeho vzestup by mohl tvořit protiklad k Musašimu jako rolníkovi. Jenže on je tady vedlejší postava, to hlavní je láska a rivalita Ocu a Akemi. A tak i do třetice posloucháme milostné výlevy a vzdechy. ()

Los 

všechny recenze uživatele

Celou trilogii považuji za Mifuneho životní roli, asi rok po shlédnutí jsem přečetla knižní ztvárnění této legendy a nedokážu si zde představit žádného jiného herce. Závěrečný souboj je něco tak úchvatného, že to člověk z mysli nevypudí ještě velmi dlouho. Skvost. Nedovedu sice pochopit japonskou mentalitu a přestože mě fascinuje, tak uvažuji jinak, ale celý život Musašiho byl tak povznášející, že jsem si tohle dílo zamilovala. 10/10 ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Třetí díl slavné Inagakiho trilogie o Musashim oproti druhému nabízí sympatičtější balanc mezi studiem a skutečnými exteriéry. Dechberoucí nádhery prvního dílu však i přes své nemalé vizuální přednosti stejně úplně dosahuje. Třetí díl i přes tolik očekávaný závěrečný duel obsahuje méně akce a více romantiky. Obecně má také asi nejvýpravnější formu z celé trilogie. Více než důstojná tečka mimořádně povedené trilogie, která body ztrácí jen kvůli tomu, že první díl nasadil laťku ohromně vysoko. 80% pro část III, jako celkové dílo 9/10 ()

black.mao 

všechny recenze uživatele

Musím souhlasit s tím, že Inagaki ukončil svoji trilogii skutečně dokonale. Sledujeme životní příběhy dvou samurajů, kteří se vzájemně respektují, znají své schopnosti, a přesto musí podstoupit vzájemný souboj jehož vítěz se stane legendou. Kojiro Sasaki se stal instruktorem šermu na dvoře knížete Hosokawy, i proto že Musashi tuto nabídku odmítl a místo toho začal obdělávat pole v zapadlé vesnici jejíž obyvatele trápí nájezdy banditů. I toto je bushidó, kdy se meč stal motykou a motyka mečem, jak vysvětlil svým druhům (za zmínku zde stojí role jednoho z nich, koňského handlíře Kumagora Haruo Tanaky) do vesnice později dorazí i Otsu a Akemi a jejich soupeření o Musashiho vyvrcholí během nájezdu banditů, kdy "zkažená" Akemi zemře a "čistá" Otsu přežije. To se však Musashi musí vydat na cestu do Kokury, aby splnil svůj slib a utkal se s Kojiroem na ostrově Ganryu v souboji který vstoupil do dějin nejen japonské kinematografie. (Z vedlejších rolí stojí za zmínku Michiko Saga jako Omitsu, snoubenka Sasaki Kojiroa, Takashi Shimura jako úředník knížete Hokosawy a Daisuke Kató jako jeden z banditů). ()

Ceres 

všechny recenze uživatele

Namlsán perfektním druhým dílem jsem dostal u závěrečného malinko studenou sprchu, ale ten závěr a očekávaný duel s Kojirem, který se odehráva při západu slunce je vrcholem celé trilogie. Za plný počet nedávám jen kvůli tomu, že jsem se po hodině začal malinko nudit, jak jsem vyhlížel očekávané finále. 80 % ()

Roby 

všechny recenze uživatele

Třetí díl série o nejslavnějším samurajovi Japonska, Miyamotu Musashim, naprosto a s přehledem převálcuje předchozí dva díly. Pro mě byly předchozí dva díly takovým předkrmem, před vyvrcholením, tedy soubojem mezi Musashim a Sasakim Kojirem a ten finální zápas při západu slunce jsem sledoval s naprostým úžasem 90%. ()

Reklama

Reklama