Reklama

Reklama

Hejtři

Trailer

Obsahy(1)

200 milionů diváků! To je realita, které čelí hudební kapela Hatari – skupina umělců z Islandu – když se rozhodnou přihlásit se do Eurovize 2019. Ale tato senzace rychle zachází příliš daleko ve chvíli, kdy jsou vybráni, aby v soutěži reprezentovali Island. Nyní jsou Hatari předurčeni k cestě do Tel Avivu v Izraeli, aby reprezentovali jejich maličkou zemi na světové scéně. Tváří v tvář aktuálnímu politickému izraelsko-palestinského konfliktu se Hatari rozhodnou něco udělat: situaci zkusit změnit. Hatari se prohlašuje za „oceňovanou, antikapitalistickou, BDSM techno kapelu“. Díky svému vystupování si jich lidé začínají všímat, otevírají se novým myšlenkám. Dokážou však Hatari přispět do této kritické debaty pouze svým uměním? Nebo jejich poselství nezvládne proniknout přes zářivou bublinu, kterou Eurovize vytvořila? (Film Europe)

(více)

Recenze (5)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Eurovizi pro tu show docela rád už léta sleduji. No a když se objevili islandští Hatari, nešlo si nevšimnout, že jsou se svým BDSM přístupem tak trošku úlet. Popravdě jsem ale netušil, co všechno se za tím nápadem hrát na Eurovizi skrývá a popravdě hudba samotná byla v tomto dokumentu až to druhořadé. Když bych totiž soudil tento dokument podle té kapely, tak bych šel možná i k odpadu. Úplně mi k těm dvěma klučíkům celý ten industriální antikapitalistický Hatari přístup neseděl. Žádní tvrďáci, ale klučíci z nové neprobádané generace islandských mileniálů? Ne, děkuji. Jenže to, co na tomto dokumentu opravdu oceňuji, je fakt, že otevírá témata vztahu Palestinců a Izraelců na jednom celistvém území a dělá to prostřednictím nejmasovější hudební show na světě. Pro svůj nápad a finální čin si tento dokument pozornost zaslouží. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hejtři se charakterizují jako antikapitalistická kapela a vůbec jim nepřijde absurdní účinkovat v soutěži Eurovize, která je už řadu let považovaná za symbol té nejbizarnější a nejvýstřednější popmusic, za těžce zkomercializovanou nevkusnou show. To se opravdu kapitalističtí magnáti polekali... Vzpomínám si, jak některé kapely i jednotlivci z hudební branže dokázali v 60. až 80. letech opravdu provokovat a znervózňovat establishment. Tohle je neškodná bouře ve sklenici vody. Parta, co vypadá bez kostýmů jak skupinka introvertních studentů teologické fakulty, co přijela kázat o morálce. Jestli takhle vypadá revolta podle mileniálů, tak to jsme v p*deli, vážení, a elity můžou být naprosto v klidu. Být popstar nebylo nikdy jejich cílem, tak to tedy zdařile mystifikují a trvá jim to nějak dlouho. Dokument o mladých rebelech by neměl nudit a Hejtrům se to bohužel daří. Nehledě na to, že jsou směšní tím, jak jsou autenticky vystresovaní svým "odvážným" protestem a bojí se - o co vlastně? Čelit cenzuře a kariérním tlakům nebo dokonce fyzickým útokům dnes znamená zastávat jiné názory a bouřit se v jiných zemích, než je Izrael. Takoví redaktoři Charlie Hebdo by mohli povídat. O složité situaci na Blízkém východě a problému Palestiny, kde bych vážně nechtěl dělat arbitra, ví tahle partička příliš málo. Celkový dojem: 35 %. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Upřímně mě trochu vyděsila ta představa neo-mládeže osvícené touto bizardní skupinou v latexových oblečcích. Boj za svobodu vždy a všude, bohužel v některých případech je to skutečný boj s větrnými mlýny (viz. Palestina, Tibet, Ujgurové nejrůznější kmenové minority v Africe či v jihovýchodní Asii) Spousta vlád spousty zemí s tím nic neudělá natož výkřik do komerčního záchodu jménem Eurovize. Skupina byla sakra ráda, že se nevrátili domů na ostrov ve čtyřech kufrech. PS: Hádám, že žádní rodiče si nepřejí, aby jim po baráku poletovalo 8 leté dítě zcela vážně oblečené v hadrech ze sado-maso salonu..i když na Islandu je to asi jinak. :) ()

iz67 odpad!

všechny recenze uživatele

Tak tohle je hodne smesna zalezitost. Chlapci z showbyznysu si hrajou na politicke aktivisty a jsou sami sebou uneseni, nadseni. Bouraji kapitalismus a moc si to v nem uzivaji. Prozivaji, jak je pro ně těžké se rozhodnout, jestli udelaji politicke stanovisko a podobne smesne shity. Vybrali si stranu, a pak se tvari, jak hledaji Pravdu. Hnus. A btw, jakakoli pozitivni zminka o organizaci BDS me nuti k vrhu. Fuj. A to vse na pudorysu Eurovize, coz je ta nejimpotentnejsi hudebni soutez a za hudby, vzbuzujici pocit prichazejiciho posledniho soudu. ()

Reklama

Reklama