Reklama

Reklama

Záhada Ďatlovovy výpravy

  • USA An Unknown Compelling Force
Trailer
USA, 2020, 103 min

Režie:

Liam Le Guillou

Scénář:

Liam Le Guillou

Kamera:

Liam Le Guillou

Celovečerní napínavý a mrazivý snímek odhaluje tajemství největší ruské záhady. Zánik Ďatlovovy výpravy označuje nechvalně proslulá neobjasněná úmrtí devíti členů turistické výpravy. Co se opravdu odehrálo v nočních hodinách 2. února 1959 v ruském pohoří Ural? Tvůrci tohoto mrazivého a napínavého dokumentárního filmu prozkoumali všechny dostupné informace i teorie. Zamířili přímo na Ural, kde natočili strhující rozhovory s místními novináři, přáteli zesnulých, ale i s desátým členem výpravy Jurijem Judinem, který se ze zdravotních důvodů vrátil domů jen těsně před osudnou tragédií. Pravda je někde tam venku. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (14)

Morien 

všechny recenze uživatele

Pan tvůrce své dílo začíná strašně, strašně nedůvěryhodně, když nám nabízí takové bonbonky jako "u této záhady existuje tolik informací, které člověk musí vzít v potaz, například spousta lidí věří, že to byli mimozemšťani" a podobně. V průběhu filmu se to trochu zlepší a on sám se promění z cvoka, co chrlí senzacechtivé myšlenky, na cvoka, co by si přál s Ďatlovem být kamarád, což dokážu ocenit. Sám nám tvrdí, že už toho leccos natočil a zažil, ale tenhle film vypovídá spíš o tom, že je to pořád nezkušený filmař. Měla jsem problém se soustředit na to, co vlastně chce říct, protože hrozně neobratně dohromady skládal to, čím to chtěl říct/podpořit. Když začal předkládat "argumenty" pro svoji hlavní teorii, musela jsem se v jednu chvíli i zasmát, protože jeden z jeho expertů použil termín Occamova břitva, zatímco ta jejich teorie tento princip na první pohled ostentativně ignorovala. A tady je právě to, že si nejsem jistá tím, jestli si experti tahali svá tvrzení z paty nepodložená důkazy, a nebo jestli to jenom filmař nesprávně natočil, předložit a přetlumočil do filmové řeči. Výroky typu "To jim nežeru, musela to být vražda." mi jdou prostě proti srsti, když to ten konkrétní řečník ani filmař ničím kromě modřin nepodloží. Nevím, jak složité by to bylo na provedení, ale proč například nevytáhnou nějaké pitevní zprávy z jiného případu a nepopíšou, jak by doopravdy vypadala zranění někoho, kdo uvíznul v lavině nebo z výšky tří metrů spadl na zamrzlý potok, a jak se to liší od zranění těchto výletníků. Nebo proč vůbec nezmínili to, že minimálně jeden z nich se nejspíš pokoušel lézt na ten cedr a potom z něj spadl. Nebo že v mínus čtyřiceti holýma rukama hrabali v mrznoucím sněhu provizorní ohniště. Naopak zmiňují nějaký domorodý opasek omotaný kolem stromu, ale neukážou žádný fyzický důkaz, žádný zápis, žádnou fotku, že by něco takového existovalo. Stan podle paní rozřezal někdo z venku, ale zřejmě se vznášel ve vzduchu, protože nezanechal žádné stopy ve sněhu. A ze své vlastní výpravy do průsmyku a setkání s místním klimatem si pan tvůrce odnese myšlenku, že "hory jsou krásné", ale už nijak nereflektuje to, že i on sám se setkal se šíleným počasím a že by ho potkal kdo ví jaký osud, kdyby ho musel přečkat na nechráněné pláni, kam by došel po desítkách kilometrů na běžkách, místo ve vyhřáté chatě, kam dojel na sněžném skútru. Na závěr jenom již tradičně dodám, že pro mě nejpřesvědčivější pátrací práci o Ďatlovovi provedl Patrik Kořenář v epizodě série Fakta vítězí. ()

xxmurphyxx 

všechny recenze uživatele

Možno trošku, fakt len trošku nadhodnotím ale tento dokument si to zaslúži. Je pravda, že vyslovene nič nové neprináša a pracuje so známymi faktami ale zachádza do takej hĺbky ako nikto do teraz a aj keď nezodpovie tu zásadnú otázku, myslím že sklamaný nebude nik. Veľmi si cením aj zvolený, veľmi citlivý prístup a celkovú obrazovo zvukovú formu ktorej dominuje parádna 3D vizualizácia starých čiernobielych fotiek obohatených o efekt snehu a pekný hudobný podklad v doprovode s dobre zvolenými narátormi tohto smutného príbehu. Zbytočne sa tu nefantazíruje a dokument sa snaží racionálne vysvetliť tie najmožnejšie verzie bez toho aby zbytočne zachádzal do konšpirácií či lacnej snahy o vyvolanie wow efektu. Takže za mňa osobne veľká spokojnosť. ()

Reklama

janesX 

všechny recenze uživatele

Na začiatku sa dokumentarista tvári, že vždy všetko vyrieši. Je to len taký ťah a ja mu neverím. Samozrejme že nič nevyrieši, iba nakukne do možných aj nemožných teórií (dokonca spomenie aj takú hlúposť ako "Yetti"). Podľa mňa tu máme dva pohľady. Jeden je senzáciechtivý a ten vždy túto udalosť pomenuváva ako záhada. Ten druhý pohľad je pragmatickejší a túto udalosť vidí ako neobjasnenú vraždu. Som rád, že dokument ku koncu stále viac poukazuje na túto možnosť. No ale túto vraždu samozrejme neobjasní. Veď ako by aj s takýmto bádaním mohol. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Napriek zatiaľ rozpačitých hodnoteniam, ja dokument podporím. Je výborným doplnkom k veľmi dobrému seriálu Pěreval Ďatlova a pozerá sa na túto záhadu z viacerých stránok. Kým seriál smeruje od mysteriózna k vedeckému objasneniu, tento dokument si zachováva mysterióznu tvár po celý čas, ktorú podporuje svedectvami a faktami. Páčili sa mi archívne zábery, fotografie a aj výpovede vyšetrovateľov. Malo to dobrú atmosféru a zanecháva nejednoznačný až konšpiračný záver. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem zkouknul zajímavý a dobře natočený ruský seriál Перевал Дятлова (2020) o hromadném úhynu Ďatlovovy mládežnické výpravy na Urale v roce 1959, takže jsem hned mlsně skočil po tomhle dokumentu, když jsem ho objevil. No dojmy z něho mám rozporuplné. Na jednu stranu obsahuje spoustu mně dosud neznámých faktů z vyšetřování, prezentují se v něm působivě vytuněné dobové fotografie i třeba fotografie mrtvých těl ze soudního spisu, zavede nás až na místo činu do hlubin ruského vnitrozemí... Na stranu druhou ale lehce narcistní Amík, který to vše točí, příliš důvěry nevzbuzuje, důvěru nevzbuzují ani někteří jeho svědkové a "experti", kteří diskutují a zvažují všechny možné teorie tehdejší události kromě té, která už byla oficiálně přijata (lavina). Leitmotiv dokumentu je zkrátka brojit za každou cenu proti stávající oficiální verzi incidentu a nastolovat přitom všemožné otázky, na které ovšem nakonec neodpoví. Nejvíc mi vadilo, že s onou oficiální verzí vůbec nepolemizoval,  nekonfrontoval fakta a ani svoje postřehy, vývody a závěry. Představoval bych si to třeba jako "na těle X.Y. byly nalezeny pohmožděniny a mělo rozbitou lebku, na této poslední rozostřené fotografii jsou vidět jakási světla, oficiální verze to vysvětluje tak, že... ale my si myslíme, že...", nebo tak nějak. Nicméně je to určitě zajímavý příspěvek do sbírky materiálů o zániku Ďatlovovy výpravy. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama