Reklama

Reklama

Původní dokumentární cyklus v produkci ČT, zabývající se architekturou českých měst, pod taktovkou scénáristy a režiséra Radovana Lipuse a především pak nesmrtelného architekta-sklepáka Davida Vávry. Právě rukopis Vávrova způsobu moderování z jinak zdánlivě chladného a nezáživného tématu činní zajímavou a v kontextu běžné dokumentární tvorby netradiční podívanou. Součástí projektu Šumných měst je i stejnojmenná nezisková organizace snažící se mapovat ohrožené památky. Cyklus je velmi ceněn mezi odborníky i širokou veřejností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

golfista 

všechny recenze uživatele

Pokud někdo rozumí svému řemeslu, je inteligentní a vtipný, může stvořit neuvěřitelně kvalitní a živý seriál o velmi statickém umění - architektuře. Výborné ! ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Seriál o architektuře českých měst jako zábavná šou? Ano, je to možné, pokud se toho ujme David Vávra. Obsahově bohaté, divácky přívětivé, pro malé i velké. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Otázka, zda lze přednášku o architektuře podávat široké veřejnosti srozumitelnou a vtipnou formou, je zodpovězena - Kurva že!:) 80% ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velice poučný a zábavný seriál. Konvenuje mi hlavně prvorepubliková architektura (především funkcionalismus) a kvituji s povděkem, že mu tvůrci věnují tolik pozornosti. Také oceňuji postoj k socialistickému realismu, který si svoje místo v české architektuře bezesporu zaslouží, ať už bude hodnotící znaménko jakékoli. Výborným nápadem jsou i vávrovsky rozpustilé mezihry, které nikdy neopouštějí meze dobrého vkusu a příjemně ředí příval informací trochou kabaretu. Pokud by se dramaturgie veřejnoprávní televize ubírala tímto populárně-naučným směrem, byl bych jen a jen rád. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Příjemný dokument o několika městech a jejich architektuře, jejichž krása dnešní generaci uniká. Někomu nebude sedět styl Davida Vávry, který občas své hraní před kamerou trochu přežene, ale přesto je to zajímavý průvodce s příjemným hlasem. Mimo to tam byly i (mé) Pardubice a to ve velmi povedeném díle. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Od dávno zapomenuté marginální repliky z filmu Anděl na horách ,,Ta vyhlídka je ale šumná" se tvůrci tohoto šumného dokumentárního cyklu odrazili k nadčasové ukázce mistrovského propojení geniálně stylizačně usazeného Davida Vávry coby žasnoucího architekta s neoddiskutovatelně zábavnou formou všech podávaných informací, které sami o sobě jsou zábavné asi jako normalizační Televizní noviny. David Vávra spolu s Radovanem Lipusem z nich ale udělali tak lehko vstřebatelnou taškařici, že si mnohdy ani neuvědomíte, jak ,,náročný" naučný pořad sledujete. Tak by měl ale fungovat každý televizní i filmový dokument. Známe to z dokumentů BBC, Šumná města jsou však (alespoň pro mě) ještě lepší... ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

O architektuře nemáte ani páru a řekli byste, že vás ani trošku nezajímá? Tak vás šumný David Vávrů svou šumně poetickou mluvou vyvede z omylu. Vezme vás sebou na poučnou, chytrou a především zábavnou cestu po městech našich tuzemských lesů, luk i hájů. A to i pokud jste naprosté architektonické bé-hovado. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Dokázat kvalitně zpopularizovat určitý obor lidské činnosti není nijak snadný úkol. Davidu Vávrovi se to však pořadem ŠUMNÁ MĚSTA podařilo na výbornou. Ve svém pořadu dokáže tento "Sklepák" nejen poučit a zaujmout, ale také svým specifickým a nezaměnitelným způsobem pobavit. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

ŠUMNÁ jsou jedním z nejzdařilejších televizních děl z pomezí publicistiky a popularizačního žánru. Zvolená forma, zpravidla invenčně obměňovaná, rozvíjí pionýrsky-průkopnicky ten prvek kulturního dědictví, který byl dotud známý jen jako výčtový termín - genius loci. Historie našich měst ani zdaleka není pražskou nebo brněnskou nebo ... v tom výčtu velkých a větších českých měst by se jistě dalo pokračovat. Zjistit, že schopní lidé žili v minulosti v řadě míst, že jejich krása se zdaleka neomezuje pouze na středověkou historii, ale přes novověk sahá mnohdy až do nedávné současnosti, není nikdy od věci. Skutečnost, že v pozadí se skrývá sklepácká poetika, pohybující se na hranici truchlosměšného a tragikomického, je v tomto šťastném případě dalším povzbuzením nejen pro Sklep, ale i pro střední a mladší generaci. Pořad tohoto rozsahu a dosahu nemá v půlstoleté televizní historii obdobu právě tak jako v českém dokumentárním filmu. Aniž bych chtěl nesebekricky nadsazovat, hledal bych pro jeho výrazovou původnost srovnatelný kontext v polohraných dokumentech BBC (srovnatelný proto, že v konkrétném uchopení jsou oba pořady nebo typy pořadů naprosto nesrovnatelné; mj. i tím je dána míra jejich výrazové původnosti). Lze si přát jedno: využít relativního mládí protagonistů jádra jeho tvůrců a mapu českých měst a dalších historických sídel, která byla tak nadějně započata, postupně, krok za krokem, dokončit. ()

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že si Vávra našel dobrou parketu seberealisace v TV a pokud nevyschnou finanční zdroje, může to být nekonečný seriál, jenž je velmi dobrý. Koncem července jsem potkal Vávru a štáb ČT s rozbalenými fidlátky na náměstí v Mělníku, takže se opravdu jede dál. ()

Wacoslav1 odpad!

všechny recenze uživatele

Ty kravo 84% to si delate fakt prdel? tahle databaze opravdu neni normalni mne staci pokazdy kdyz to zacne a privali se ten kripl s usmevem mentala v kare z roku raz dva zacne se predvadet a o zabavu je postarano ne prosim tohle ne hodnoceni je za serial jako celek fakt nemam silu a nejsem takovej uchyl abych hodnotil kazdou epizodu jednotlive pac by to bylo 66 stejnych hodnoceni a 66 stejnych komentaru a na podobny kraviny opravdu nemam cas ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

David Vávra mi od jakživa připadá jako uchyl a exhibicionista, kterého zapoměli při součtu do blázince někam zařadit. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Dílů jsem viděl celkem dost. Někdy je to zajímavé, jindy zase solidně trapné a ze strany Vávry až moc vyumělkované. Ale určitě je to dobrý pořad, který je zaměřen na architekturu budouv českých měst. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Architekturu mám rád, moderní především, takže super. 1* dolů za stále trapného žížaloidního moderátora ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Maestro David Vávra je bůh, který je podepsaný i pod Českou sodou, a tak má na svědomí nejlepší původní "seriálovou" tvorbu, jaká se kdy na obrazovkách České televize objevila. Pro mě jako pro fandu architektury je každý díl čistá radost, znásobená tehdy, když Vávra zabloudí do míst, která jsem sám kdysi poznal a obdivoval. K Vávrovi chovám hluboký respekt, je to výjimečný člověk se srdcem na pravém místě. ()

johnys 

všechny recenze uživatele

První seriál, který především díky vtipnému a originálním pojetí průvodce Davida Vávry, podnítil u nás zájem o architekturu v masovějším měřítku, a to je jen dobře! Tato země, naše města, domy, architekti mají co nabídnout a každá takováto prezentace je velké plus! Nebojme se udělat své šumné město svým přátelům, známým či návštěvám... ()

Reklama

Reklama