Reklama

Reklama

Původní dokumentární cyklus v produkci ČT, zabývající se architekturou českých měst, pod taktovkou scénáristy a režiséra Radovana Lipuse a především pak nesmrtelného architekta-sklepáka Davida Vávry. Právě rukopis Vávrova způsobu moderování z jinak zdánlivě chladného a nezáživného tématu činní zajímavou a v kontextu běžné dokumentární tvorby netradiční podívanou. Součástí projektu Šumných měst je i stejnojmenná nezisková organizace snažící se mapovat ohrožené památky. Cyklus je velmi ceněn mezi odborníky i širokou veřejností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Žijeme rychle, neradi se ohlížíme zpátky, a když tak jen za tím, co je vidět. Vávra se ohlédl za nás za tím, co už málem vidět není. Celý život všichni chodíme svými městy, aniž bychom věděli kolem čeho, znali pozadí, kontexty. Vietnamci dnes provozují tržnice v domech, které nikdo nechce, a které se dnes lidem ani nelíbí. Jen za cenu jejich projektů by se dnes zrealizovaly celé domy, přesto to nikoho nezajímá. Zachraňuje se sakrální architektura, zámky, ale městská a industriální architektura konce 19. a poloviny 20. století zůstává ve většině zapomenuta. Vávra za nás prošlapává cestičky jednotlivými městy svým osobitým přístupem, komikou, kterou ne každý skousne. Vzniká tak ale v Čechách jediný celistvý filmový dokument, nadčasový a tím také nesmírně cenný. Jsem hrdý na to, že jsem Čech a po shlédnutí Šumných měst o to víc. Vávra je borec! ()

mr.filo 

všechny recenze uživatele

Severní Morava a Slezko: Ostrava, Opava, Nový Jičín, Těšín, Karvinsko, Frýdek-Místek, Střední Morava: Olomouc, Prostějov, Radhošť, Hranice, Šumperk, Kroměříž, Východní Čechy: Náchod, Hradec Králové, Divoká Orlice, Pardubice, Špindlerův Mlýn, Český ráj Vysočina a Východní Čechy:: Jiráskův kraj, Litomyšl, Třebové, Trutnov, Pelhřimov a Humpolec, Jihlava Severní Čechy: Jablonec nad Nisou, Liberec, Teplice, Ústí nad Labem, Most a Litvínov, Louny, Děčín. Jižní a Západní Čechy: České Budějovice, Otava, Tábor, Karlovy Vary, Chebsko, Plzeň, Šumava. Střední Čechy: Kolín, Nymburk, Mladá Boleslav, Kladno, Polabí, Poděbrady, Benešov. Střední Čechy a Jižní Morava: Beroun, Příbram, Zlín, Valašsko, Slovácko, Znojmo. ..................... ................. ............ a jako bonus: Šumná Šumná. ()

Honzíno 

všechny recenze uživatele

Úžasná pocta architektuře českých měst, kterou David Vávra podává s takovou noblesou a elegancí jemu vlastní, že nemohu jinak. Opravdu "dokument" z kategorie neodolatelných a ještě jako bonus dává architektuře a stvařině hezkou a hlavně poetickou tvář. Vivat David Vávra! ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Kdybych se podruhé narodil, chtěl bych být Davidem Vávrou. Chtěl bych mít živé oči, slamák na hlavě a šedivé sáčko. Moje pohyby by byly baletního rázu a mým koníčkem by byla architektura. Pak bych natočil tento skvělý seriál a všichni by mě mohli tak ledas políbit prdel. Děkujeme pane architekte! ()

Kaferano 

všechny recenze uživatele

Obdivuji osobnosti, které umí laikům přiblížit něco ze své profese nenuceným a hravým způsobem. David Vávra je jednou z těchto osobností, která umí vzbudit zájem o věc a zároveň navodí nový způsob vidění a hodnocení. Po tomto seriálu jsem se pustila do doplnění mezer v oblasti architektury a je to jedna z mých diletantských zálib:-) Škoda, že nedošlo na Prahu, mělo se začít Prahou 4 a Braníkem, kde zrovna bydlím, stejně jako David Vávra. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Poněkud ujetá stylizace docela náročného architektonického dokumentu se mi líbí, úžas architekta na pouti po českých a moravských městech neméně, šílené básničky nijak zvlášť, sklepácký humor ale jen velmi, velmi částečně. Viděl jsem pár dílů (Liberec, Zlín, Jihlava, Plzeň, Náchod, Třebová a ještě cosi, co si nepamatuju). Dokument je to zajímavý a vtipný (což je celkem výjimka), občas sice trochu přestylizovaný a neobratný (nejen co se týče básniček, ale i co se týče humoru, třeba kavárenské vsuvky bývají většinou nepovedené), ale celkově velmi dobrý. ()

Tomatáš 

všechny recenze uživatele

Určitě dnes nejsme státem, který jde ostatním ve střední Evropě příkladem..Na druhou stranu se můžeme pochlubit kulturou a historií, která daleko předčí mnohem větší státy na celém světě..Jedním znakem naší kultury jsou také naše města a díky Davidu Vávrovi máme příležitost nezapomínat na naše "poklady"... ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Populárně-naučný dokument o architektuře, kterým David Vávra dokazuje, že (moderní) architektura není jen čistě technickou disciplínou, ale má také svoji poetiku. Svými originálními výstupy vtipný a energický průvodce přibližuje vedle odborné technické a umělecké stránky staveb také jejich smysl, důvod výstavby či často značně pohnutou historii. Je velmi smutné, kolik nádherných staveb moderní architektury leží v Česku tak říkajíc ladem či které byly zničeny divokým tancem Komančů. Na závěr jedno upozornění: nadšení Davida Vávry pro moderní architekturu je značně nakažlivé. ()

pfa 

všechny recenze uživatele

Velmi poutavý, zábavně naučný dokument ve stylu Davida Vávry. Žasnoucí a svým podáním originální David Vávra v cyklu povedených dokumentů o architektonických skvostech našich měst. [1O/1O] ()

P1tr 

všechny recenze uživatele

Příjemně civilní, vtipná, přesto velice profesionálně pojatá cesta po nejzajímavějších městech českých luhů a hájů s Davidem Vávrou. ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Výborný a hlavně výstižný český dokumentární cyklus o krásách našich měst... Prostě průvodce po městech ČR v kostce za 23 minut a jak skvěle podáno.. poutaví dokument po celou dobu. Dávám dobré 4z5 ()

Aqualung 

všechny recenze uživatele

Tak bravo a potlesk. Pánům Vávrovi a Lipusovi se povedlo něco nádherného. David nás provedl řadou našich měst, pro někoho rodných a udělal to způsobem, který je velice silný a zanechává intenzivní dojem. Dojem sounáležitosti s tím v čem žijeme. Dozvěděli jsme se ohromné množství informací o místech, kde žijeme, či žili naši předkové. Já osobně jsem poprvé ochutnal Davidův kumšt v Pražské pětce, poté v Kopytu....No a pak jsem ho poznal i osobně. Ale nazpět k seriálu. Mimo sebe zaměstnal tu a tam i rodinu a opět velmi inteligentním a nevtíravým způsobem. Mimo jiné jsem viděl také Davidovo dílo o rodišti arch.Plečnika. Také krása. A to jak Plečnikova, tak Davidova. David údajně cosi chystá i v zahraničí. Inu dejme se překvapit. Bravo Davide! Bravo pane Lipus! Jen tak dál! Jen tak dál! ()

Fish 

všechny recenze uživatele

O architekturu se docela zajímám a hodně toho vím také kvůli Davidu Vávrovi. Nejenom, že se u tohohle pořadu naučíte něco o architektuře a o známých architektech, ale ještě se u toho výborně pobavíte. ()

Reklama

Reklama