Reklama

Reklama

Původní dokumentární cyklus v produkci ČT, zabývající se architekturou českých měst, pod taktovkou scénáristy a režiséra Radovana Lipuse a především pak nesmrtelného architekta-sklepáka Davida Vávry. Právě rukopis Vávrova způsobu moderování z jinak zdánlivě chladného a nezáživného tématu činní zajímavou a v kontextu běžné dokumentární tvorby netradiční podívanou. Součástí projektu Šumných měst je i stejnojmenná nezisková organizace snažící se mapovat ohrožené památky. Cyklus je velmi ceněn mezi odborníky i širokou veřejností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

squire 

všechny recenze uživatele

Když se daří, tak se daří. A tenhle seriál se podařil výjimečně. Jestli opravdu existuje něco jako zlatý fond ČT, pak šumňáky bych zařadil do platinového. ()

Otan 

všechny recenze uživatele

Šumná města tak je představili tvůrci těchto dokumentů si mne prostě koupila.Pěkná forma a skvělí Vávra. ()

Vodomilec 

všechny recenze uživatele

To co tady někteří vyplodí při značkování svého odpadového patníku nad tím zůstává rozum stát. Výborná pocta slavným i zapomenutým architektům. ()

Shashlick 

všechny recenze uživatele

David Vávra vtipně a zajímavě ukazuje prvorepublikové stavby. I když by seriál o architektuře mohl být nudný, tak v tomto případě tomu není ani náhodou. Navíc ty krásné domy. ()

corax8 

všechny recenze uživatele

Bez patosu, věcně a hlavně odborně podána zpráva o architektuře začátku mimulého století. Díky tomuto cyklu jsme se začal dívat na architekturu jinak. Strhli mne a já teď chdím po městech a vidim hnus a úpoznávám drahokami. Jediné co by se dalo vytknout je délke, ta by hohla být delší. Na druhou stranu musím ocenit originálnost každého dílu (vozíka, převleky). ()

San Miguel 

všechny recenze uživatele

Tento pořad se opravdu povedl. Je vidět, že Vávra je od fochu. Tedy architekt. Pořad baví nejen střihem, ale baví hlavně i Vávra někdy více, někdy méně svým rýmovaný projevem. Stojí to za to. ()

borboleta 

všechny recenze uživatele

Seriál, který svojí chytlavou, svižnou a nenásilnou formou má silný potenciál zaujmout širokou veřejnost, což je počin značně neobvyklý a potřebný víc, než si leckdo myslí. Jsem velice vděčná za to, že hlavní pozornost se soustředí na prvorepublikovou architekturu, protože ačkoliv to byl zlatý věk našeho stavitelství, velká část nearchitektů o ní nic neví a nevnímá ji jako památku. Nedovedu si představit lepší kombinaci průvodce, než je aktivní architekt a herec v jedné osobě. Jen více takových filmů a seriálů, které tak kvalitně propagují architekturu! ()

wamaku 

všechny recenze uživatele

Vávra a jeho výlety strojem času dějinami i současností do světa architektonických památek i zrůd českých měst je opravdu perlou v dané tématice. Kdo umí, ten umí! ()

Vaso 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavé a příjemné pojetí. Co je najednou architektonických skvostů, kolem nichž dnes procházíme téměř bez povšimnutí. A přitom stojí za povšimnutí... ()

Sadova302b50 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný seriál, jenž je velmi poučný a zábavný zároveň, tedy úžasná kombinace, kterou (jak zde píše například uživatel Radek99) mistrně ovládají někteří tvůrci z BBC, tady se jí šumně ujali Radovan Lipus a David Vávra a dopadlo to na výbornou. ()

Reklama

Reklama