Reklama

Reklama

Původní dokumentární cyklus v produkci ČT, zabývající se architekturou českých měst, pod taktovkou scénáristy a režiséra Radovana Lipuse a především pak nesmrtelného architekta-sklepáka Davida Vávry. Právě rukopis Vávrova způsobu moderování z jinak zdánlivě chladného a nezáživného tématu činní zajímavou a v kontextu běžné dokumentární tvorby netradiční podívanou. Součástí projektu Šumných měst je i stejnojmenná nezisková organizace snažící se mapovat ohrožené památky. Cyklus je velmi ceněn mezi odborníky i širokou veřejností. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (135)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Maestro David Vávra je bůh, který je podepsaný i pod Českou sodou, a tak má na svědomí nejlepší původní "seriálovou" tvorbu, jaká se kdy na obrazovkách České televize objevila. Pro mě jako pro fandu architektury je každý díl čistá radost, znásobená tehdy, když Vávra zabloudí do míst, která jsem sám kdysi poznal a obdivoval. K Vávrovi chovám hluboký respekt, je to výjimečný člověk se srdcem na pravém místě. ()

transbeskyd 

všechny recenze uživatele

Do detailu stylizovaný a přesto nebo proto výtečný dokument, za nímž je vidět moře práce, zaujetí a zároveň nadšení a vtipu, které je krajně nakažlivé při jeho sledování. Po tomhle domácím předkrmu si prý sklepní architekt ukosl ještě větší sousto - zmapovat otisky svých českých kolegů ve světě. Už se těším! ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

O architektuře nemáte ani páru a řekli byste, že vás ani trošku nezajímá? Tak vás šumný David Vávrů svou šumně poetickou mluvou vyvede z omylu. Vezme vás sebou na poučnou, chytrou a především zábavnou cestu po městech našich tuzemských lesů, luk i hájů. A to i pokud jste naprosté architektonické bé-hovado. ()

v.v.v. 

všechny recenze uživatele

100% Zbožňuji humor Davida Vávry, celý cyklus je jednoduše vynikající. Pobavila mě také historka ohl. vzniku dílu Šumné Hranice, kdy si údajně Radovan Lipus koupil na Václaváku knihu fotografií hnanického rodáka Tomáše Pospěcha, prolistoval ji a bylo jasné, že jeden díl bude o Hranicích. Tomáš pak pije v bývalé kavárně Beseda kávu z boty. Zajímavé pak je, že T. Pospěch studoval fotografii v Opavě pod vedením výborného fotografa Prof. Jindřicha Štreita, ten pak ztvárnil v dílu nazvaném Šumný Praděd na vrcholku stejnojmenné hory právě děda "Praděda". ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Velice poučný a zábavný seriál. Konvenuje mi hlavně prvorepubliková architektura (především funkcionalismus) a kvituji s povděkem, že mu tvůrci věnují tolik pozornosti. Také oceňuji postoj k socialistickému realismu, který si svoje místo v české architektuře bezesporu zaslouží, ať už bude hodnotící znaménko jakékoli. Výborným nápadem jsou i vávrovsky rozpustilé mezihry, které nikdy neopouštějí meze dobrého vkusu a příjemně ředí příval informací trochou kabaretu. Pokud by se dramaturgie veřejnoprávní televize ubírala tímto populárně-naučným směrem, byl bych jen a jen rád. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (3)

  • Cyklus Šumná města se natáčel 13 let. (M.B)
  • Po smrti šumného číšníka Františka Šece připadala v úvahu alternativa, kde by se šumnou číšnicí stala herečka Zora Rozsypalová. Novým šumným číšníkem se ale stal Jiří Krupica. (Stocki)
  • Seriál České televize Šumná města získal hlavní cenu třetího ročníku mezinárodního festivalu filmů o umění Arts&film 2007 v Telči. (Stocki)

Reklama

Reklama