Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Blízko k Zemi se přiblíží bludná planeta a jeden z jejích obyvatel přistane na ostrově ve Skotsku. Tam ho objeví profesor a jeho přítel, americký novinář John Lawrence (Robert Clarke), a pokoušejí se s neznámým cizincem komunikovat. (Hans.)

Recenze (13)

Lima 

všechny recenze uživatele

Plakátové info: PŘILETĚL Z VESMÍRU….S TVÁŘÍ, KTERÁ NAVŽDY BUDE STRAŠIT PLANETU ZEMI!!! ___ V Čechách máme jedno staré úsloví, které se k tomuto dílku náramně hodí – „Nouze naučila Dalibora housti.“ Stejně tak nízký rozpočet (50000 dolarů) tomuto filmu vlastně (možná nechtěně) prospěl. Ulmer se nemohl opřít o exteriérové scény, mnohohlavý kompars a atraktivní rekvizity, které by oživily celé vyprávění a tak velkou část 1.půle stopáže věnoval častým záběrům na kosmickou loď malých rozměrů, na mimozemšťana samotného a celé to podpořil takovou svůdně pochmurnou atmosférou, kde se stejně jako v hororech ze 30.let líně válí mlha nad blaty a citlivě se pracuje s nasvícením a kamerou. Je dobré, že scénář zaujímá k ufounovi ambivalentní postoj – vlastně nevíme po celý film, jestli původně přiletěl s dobrými úmysly, nebo s nepřátelskými a ani závěrečný dialog („Zajímalo by mě, jak by se choval, kdyby ho prof. Elliot nenapadl?“ – „Kdo ví, buď jako největší prokletí, které tuto Zemi potkalo, nebo jako to největší požehnání.“) tohle nerozhřeší, což je příjemným osvěžením pro sci-fi žánr se zlými mimozemšťany. Protože nebyly peníze na triky, tak se o cizí ledové planetě, která podobně jako ta v Trierově ´Melancholii´ křižuje sluneční soustavou, jenom mluví, stejně jako se pouze mluví o špatných skutcích mimozemšťana, který – podle slov hlavního hrdiny – obchází vesničany a činí z nich poslušné zombie (a my z toho nic nevidíme). Na konci trochu vzruchu přinese pár chabých pyrotechnických efektů a béčkový souboj hlavního hrdiny s ufounem. Kdybych to měl shrnout – viděl jsem slušně atmosferický sci-fi kousek převážně se sedmi herci, pěknou kamerou, se slabší druhou půlí, pěkně vygradovaným závěrem a jedno mu člověk neodpáře – bylo to první nízkorozpočtové sci-fi Zlatého věku, pojednávající o invazi mimozemšťanů. Desítky podobných pak následovaly. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Na pohled moc pěkné (Ulmer uměl točit a kamera je fajn), ale jinak zívačka. Film se rozběhne až v posledních 15 minutách, což je na můj vkus opravdu pozdě. 50% P.S. Prý natočeno za 6 dní! P.P.S. Škoda, že Detour není k vidění v takhle krásné kopii. Možná bych ji měl i radši. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Úžasné laciné béčko. Ze všech těch zadních projekcí, umělých kulis a hlavně výborného mimozemšťana, který vydává zvuk jak starý hučící vysavač, jde cítit malý rozpočet a levnost snímku. A právě proto je to tolik vtipné. :-) ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Tak takhle nějak by bylo béčko o ufonovi točeno v roce 1820. Dojem navozují malované kulisy anglických či skotských blat, hradu, v pracovně svíčky místo žárovek, hodně konzervativní oblečení, vystupování herců. A zejména velká část zápletky, kdy bádání lidstva se tak nějak rovná starému izolovanému profesorovi, pracujícímu univerzálním stylem (astronomie, metalurgie a tak). Ten má i dost kuráže řešit na vlastní pěst meziplanetární setkání -- telefonovat neumí a poštovní holub se nažral nějakého divného zrní nebo co. Zas tak moc nebrblám, své kouzlo to mělo... :) ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

The Man from Planet X zaslúžene patrí do zlatého fondu sci-fi z 50tych rokov, lebo napriek svojej lacnote prekypuje koncentrovanou atmosférou dobových sci-fi, ako si ich predstavujeme dnes. Skoro celý sa odohráva v štúdiových kulisách plných hmly, zakrpatených stromov, so smiešnym emzákom a veľkou vesmírnou loďou a ako čerešnička na torte je tu ešte aj gotická veža a šialený vedec. A dobrá čiernobiela kamera. 7/10 ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Spojení klasického hororu (kterým se prezentoval především Universal) s novou dobou si představuji právě takhle. Studiové exteriéry, až kýčovitě namalované kulisy, spousta mlhy a v nich strašidelná postava, to už jsme nejednou viděli. Ale tím strašákem není ani vlkodlak ani jiné monstrum, nýbrž návštěvník z jiné planety, a když jeho kosmická loď sedí uprostřed klasicky zobrazených skotských blat, jen těžko můžeme najít výmluvnější obrazový doklad o spojení starého s novým. Co mě však mrzí, že i 70 minut filmu je fakt dlouhých, kromě několika konfrontací s mimozemšťanem, respektive s jeho lodí, se takřka nic neděje, tady scénář působí hodně děravě. Levné provedení chápu a svým způsobem mám jeho naivitu i rád, ale když emzákova tvář vypadá jako dřevěná břichomluvecká loutka... slovy klasika: "Nápad jistě dobrý. Provedení nebylo dobré." ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Tá vizuálna stránka filmu je naozaj kúzelná. A ako to vystihol kolega Lima, akoby snímok nevznikol v rokoch 50tych, ale v hororových 30tych. Čo mi je však protivné ( a v posledných, podobne ladených snímkov z rovnakej dekády to začalo byť viac ako tradičné ), je šablonovitosť postáv a prakticky celého príbehu. Nič, čo by stálo za zmienku o inovácii, či originálnosti. Proste brak. Atmosférický, ale predsa len brak. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Fajn béčko, které bohužel naprosto ničím nevyniká a je na první, na druhý a na třetí pohled celkem obyčejné. Na Zemi, konkrétně do Skotska, kde není prostředí využito tak dobře, jak by mohlo, se dostane divný mimozemšťan, který komunikuje opravdu nesnesitelnými zvuky. No a to je vlastně celé, až na to, že to má tragický závěr. ()

sator

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg přiznal že se inspiroval u tohoto snímku se svou hudební sekvencí mezi lidmi a mimozemšťany na konci filmu Blízkého setkání třetího druhu. ()

fefee 

všechny recenze uživatele

Aj keď z filmu cítiť každým záberom naivitu či lacnosť snímkového rozpočtu, napriek groteskne strašidelnej a tajomnej vízií mimozemšťana malo to isté čaro a tajomno ktoré tomu nemožno odoprieť, rovnako ako aj záverečný odkaz filmu. 2,8* ()

p6qwre 

všechny recenze uživatele

Tento film je dnes (stejně tak jako v době svého vzniku) ve stínu mnohem slavnějších klasik amerického sci-fi z 50 let. Edvard G. Ulmer ho točil pro malé studio za minimální rozpočet. Mne však připravil vcelku příjemné překvapení. Všechno je zde tak jak má být: pan profesor, krásná dívka, zachránce, zrádce a mimozemšťan. Herecké výkony a triky jsou v pohodě. Super je scéna, ve které dojde k prvnímu setkání lidí s návštěvníkem z planety X a k prvním pokusům o komunikaci:). Slabou stránkou je občas nepochopitelné jednání některých postav, hlavně pana zrádce. ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Nízký rozpočet je znát na skoro každém políčku filmu, ale i tak se filmařům povedl celkem slušný filmeček ()

Reklama

Reklama