Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dospívající Mason vyrůstá mezi nekonečnými lány polí a oblohou. Příroda je jediné místo, které dokáže utišit jeho bolest. Masonovi rodiče se neodcizili pouze navzájem, ale také jemu samotnému. Matka se otupuje prášky a alkoholem, otec je frustrovaný tím, že v životě ničeho nedosáhl. Milovaný strýc je psychicky nemocný a nejlepší přítel Eddie trpí šikanováním svého dominantního bratra Arleeho. Pak však Mason potká Danny, dívku, která se právě se svou matkou přistěhovala do jeho města. I když nemá jednoduchý život, není Danny cynická. Zdá se, že mezi ní a Masonem může vzniknout hlubší vztah. Tehdy však Masonův otec neúmyslně zaviní při autonehodě smrt člověka. Mason se rozhodne obětovat a vzít vinu na sebe Citlivé psychologické drama o dospívání, zmatcích první lásky a o rodinných hodnotách. Za zmínku stojí nádherná kamera, za kterou stál Tim Orr, kameraman snímků George Washington a All the Real Girls (režie David Gordon Green), uvedených v Karlových Varech v roce 2000 a 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (28)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Na tomto filmu je zajímavé to, že se tváří hodně upřímně. Také ale podloudnými melodiemi v pozadí utváří určitou dost depresivní náladu, která čerpá sílu snad z každé postavy, ale i z každé scény ve scénáři. Rozhodně si myslím, že to je jeden z nejnáročnějších filmů v rámci amerických dramat, které jsem viděl. Život a svět kolem něj občas umí být krutý. ()

betelgeuse 

všechny recenze uživatele

Lepší průměr z americké nezávislé scény, který se veze na vlně poetických filmů Davida Gordona Greena, aniž by přidal něco nového. Ale jinak fajn kousek. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Smutný a emotivní příběh. Tak co je špatně? Tempo. Přes hloubku děje mě to absolutně nevtáhlo a neskutečně mě to nudilo. Přitom to není žádný hloupý patos, jen je to (dle mého) uchopeno špatně. Hlavní zápletka tam v podstatě není a jako celek to do sebe příliš nezapadá. Po půl hodině, kdy se konečně něco začalo dít jsem se těšila, že odteď to bude jenom lepší, ale zvrat skončil v momentě, kdy začal a pak se jelo dál... Přesto ta posmutnělá atmosféra (odrazující se hlavně v očích maminky) a beznaděj, která z toho čiší je mi moc sympatická. Mrzí mě nevyužitý potenciál. Ale třeba se na to někdy podívám znovu a uvidím to jinak.. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Tak úžasnú filmarinu som už riadne dlho nevidel. Nádherné pomalé zábery na krajinu, bez špeciálnych efektov alebo dorábania pomocou filtrov, len kamera a príroda. V pozadí výborná hudba a skvelý príbeh plný emócií, sklamania, smútku, nepochopenia a lásky. Príbeh o obyčajných ľudských existenciách, uprostred ničoho, niekde v americkom stredozápade, v malom mestečku uzavretom od sveta okolitými poliami s takmer nulovou budúcnosťou, len v náručí beznádeje, kde i ten najmenší záchvev radosti a lásky znamená viac než čokoľvek iné. Po Station Agent ďalší skvelý americký nezávislý film, ktorý som si v poslednej dobe pozrel a ďalší dôkaz, že nezávislý film sa nerovná intelektuálna onania. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

To najlepšie na Pampeliške je pekná myšlienka, hlavne v kontexte vzťahu otca so synom a matky s dcérou. Osobne mi však nesadlo jej podanie divákovi. Poetická stránka a samotné tempo príbehu ma uspávali a často neskutočne nudili. Emócie, ktoré asi mali prísť neprišli a k hlavným hrdinom aj napriek vyhranenosti niektorých situácií, som si nedokázal nájsť cestu. Na druhú stranu oceňujem smutnú atmosféru a pocit niečoho zlého, čo striehlo na obe smutné postavy ako mačka na myš. Záver mnohé z uvedených negatív mierne napravil, aj keď s tým vlakom by mi tam zapasoval iný koniec, takže trocha prilepšujem. 65/100 ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Neznámy a strašne veľa vypovedajúci film .. o posratých životoch a boľavých dušiach. O tom, že jeden chlapec si chce len ukradnúť trochu šťastia pre seba. O tom, že je smutné, keď ľudia prestanú medzi sebou komunikovať. O sebectve, priateľstve, sklamaní a predovšetkým o láske ako takej. Krásne prostredie, výborná kamera a skvelá muzika na čele s nádherným songom od Sparklehorse ... http://www.youtube.com/watch?v=UjsUZRs770U ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Přibližně v 87 minutě bylo fakt načase vypadnout - z neutěšeného prostředí, neinspirující rodiny a hlavně z prázdného filmu s toporným chlapcem bez výrazu, který se, bůh ví proč, rozhodl trpět za cizí viny. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Dokážu plnohodnotne fungovať deti rodičov, ktorí už to sami vzdali, alebo minimálne prestali zvládať? A dokážu si medzi sebou dokonca vybudovať seriózny vzťah? V tomto filme to rozhodne jednoduché nebude. Príbeh vám med okolo huby mazať nezačne, to už skôr krv. Veď aj na tú sa dokáže nalepiť páperie z púpav mladosti, ktoré rozfúkal čas. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Filmový minimalismus v celé své kráse a to dokonce až nepříjemně Kafkovsky absurdně depresivní. Smutné oči obou ženských postav (maminky Masona a Danny) budu rozdýchávat ještě hodně dlouhou dobu. ()

Kamca_ 

všechny recenze uživatele

Trochu depresivní snímek. První půlhodinu jsem se docela nudila. Potom se tam něco málo začalo dít, ale stejně mě to moc nezaujalo. Výběr herců byl zajímavý. Hlavně Vincent se mi moc líbil, i když ne tak jako v Aljašce. Ale bohužel musím dát jen 60%. Kdyby se děj držel jen v linii hlavního hrdiny, tak by moje hodnocení bylo určitě lepší. Vadily mi hodně ty věci kolem. A na můj vkus tady bylo málo hudby. Možná proto mě film za celou dobu nedokázal vtáhnout do děje. ()

ambron 

všechny recenze uživatele

Ďalší z nezávislých filmových skvostov, ktorým sa nedostane väčšej diváckej pozornosti. Jemný, citlivý, farebný, poetický, ľudský. Krásne zábery na úžasnú prírodu, sympatickí herci vytvorili skvelý filmový zážitok. ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Další neznámá pecka, kterou jsem měl tu čest vidět a také další film který rozhodně doporučuji těm, jenž mají rádi nezávislou dramatickou tvorbu. Oceňuji především, že je film veden nenásilnou formou, bez zbytečné patetičnosti, do bodu, který jsem absolutně neočekával a který mě emočně dostál. 85% ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Někdy až tak moc nezáleží na příběhu samotném, někdy se jen necháváte unášet poetikou, pocity a nádhernou hudbou, která s vámi povlává jako vítr se zlatými klasy na poli za Masonovým domem. Mám ráda filmy s atmosférou, opravdu moc ráda... ()

O.Peta 

všechny recenze uživatele

Málo známý film, ale stojí za to ho vidět. Čekal jsem další nezávislárnu, která mě ničím nezvedne ze židle a nikterak nezapojí do hry mé citové vnímání. A v domnění, že Pampelišku načnu a dorazím na dvakrát, jak už to tak bývá u těchto filmů, jsem se do ní pustil. Jenže já byl v půlce už tak zabraný do příběhu, že by byla strašná škoda rozkouskovat ani ne tak děj, ale mé psychické rozpoložení. Každý snímek, který ode mne chce vyšší hodnocení než průměr, musí mít něco navíc. Pampeliška má díky své délce docela přímočarý vývoj, při nepřečtení obsahu i dramatické zvraty, ale hlavně vyvolá emoce a to je to nejdůležitější. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Moc krásný.......smutný, dojemný, o zklamání i naději.Každému z nás se to může stát.Láska je věc, kterou si lidé vymysleli - někdy ano, někdy ne.Skvělí herci, kamera i hudba, takže pět hvězd. ()

Marqta 

všechny recenze uživatele

Má to dokonalou myšlenku, to se odepřít nedá. Bolestnou a a opravdovou. Odepřít se nedá ani to, že všechno co se ve filmu děje, se neděje bezúčelně a ke konci má člověk možnost to všechno vidět a srovnat si to. V průběhu ale je film spíše lyrický a poetický - i když syrově podaný. Příběh samotný je během většiny doby minimální, což samozřejmě není pro každého a zejména když to člověk vidí poprvé, tak se nemusí zrovna skvěle bavit. Musím se přiznat, že jsem chvílemi přemýšlela nad smyslem tohoto snímku a ne vždy jsem byla přilepená k obrazovce, ale závěrečná část za to bezpochyby stála. Najednou se mi to nějak vyjasnilo, začalo to zapadat, dávat smysl a odhalilo mi to (snad to), co chtěli tvůrci sdělit. Možná to chce mít i správnou náladu, než si člověk tenhle film pustí.( - Takže doporučuji k melancholickému přemýšlivému odpoledni, kdy se vám nechce nic moc dělat. :)) Nádherná kamera a příjemná hudba jen podtrhují klidnou a "pokornou" atmosféru. Rozhodně nelituji, že jsem si to pustila, naopak mám radost, že jsem tenhle zajímavý a svým způsobem kouzelný film našla. Moje hodnocení je někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Na tento dnes již zapadlý nezávislý kousek neznámého režiséra Milgarda jsem narazil úplnou náhodou, o to větší překvapení ve mně vzbudil svojí intenzitou. ~ V nekonečných lánech amerického zapadákova odehrávající se příběh, v jehož centru stojí postava dospívajícího Masona, který vyrůstá v dysfunkční rodině. Filmu se daří obnažit lidské slabosti a negativní vlastnosti jednotlivých postav, odhaluje jejich citovou vyprahlost a zároveň křehkost lidské duše (kterou mohou symbolizovat i odlétávající ochmýřené nažky pampelišky na filmovém plakátě). Dandelion nám primárně sděluje, že lidé nežijí spolu, nýbrž vedle sebe. Pojednává o odvaze vyjádřit své city a myšlenky, o odvaze přestat být srabem, o odvaze vymanit se z ubíjejícího stereotypu. Je o síle a jedinečnosti KAŽDÉHO člověka, o síle lásky, o naleznutí svého místa na světě a o (ne)uskutečnění svých snů. O otázce svědomí. ~ Vřele doporučuji, Dandelion je navzdory výše napsanému příjemným, romantickým filmem udržujícím si punc nezávislosti, s povedenými písničkami a skvělými herci (jen mně úplně nesedla teatrálnost projevu Masonova otce v první polovině). Film, z něhož jsem cítil lásku a pokoru. ~ ~ Někdy něco ztratíš a potom to dostaneš zpátky. ()

Reklama

Reklama