Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Skvělá a uznávaná psycholožka Dr. Miranda Grey (HALLE BERRY) je expertkou na posuzování toho, co je racionální. Co je logické. Co nezachází za hranice příčetnosti. Pod vedením svého manžela (CHARLES S. DUTTON), vedoucího oddělení psychiatrie Woodwardské ženské věznice, léčí nebezpečně psychicky narušené pacientky, mezi které patří i Chloe (PENÉLOPE CRUZ) charismatická vražedkyně, jejíž svědectví o satanistickém mučení jsou uvážlivou doktorkou považovány za pouhý výplod paranoidní mysli. Po setkání s tajemnou dívkou se však její spokojené manželství a vyrovnaný život změní v nejhorší noční můru. Když se Miranda probudí po hrůzné autonehodě, se zděšením zjistí, že její manžel byl zavražděn a všechny stopy směřují právě k ní. Zatímco se snaží přijít na to, za jakých okolností by vůbec mohla spáchat podobně brutální a otřesný čin vůči člověku, kterého milovala a obdivovala, ocitá se uvězněná ve Woodwardu mezi svými bývalými pacientkami.

Chování doktorky, která si z osudné noci pamatuje pouze několik nejasných vizí tajemné dívky, se postupem času stává čím dál tím více nevyzpytatelným. Zoufalá snaha, s níž se pokouší dokázat svou nevinu, je jejím bývalým spolupracovníkem Dr. Pete Grahamem (ROBERT DOWNEY JR.), který je soucitný, avšak zároveň velmi skeptický, vnímána jako začátek sestupu do hlubin šílenství. Miranda postupně začíná věřit, že se jí zmocnily nadpřirozené síly, které jsou odhodlány se pomstít i za cenu toho, že ji připraví o rozum. Zatímco ji Chloe stahuje do svého osobního pekla, musí Miranda zjistit, zda skutečně směruje k branám šílenství nebo pouze blíže k pravdě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (411)

Dale 

všechny recenze uživatele

Od začiatku to vyzerá ako zaujímavý mysteriózny thriller, v ktorom je veľa záhad, no potom ako keby už tvorcovia nevedeli ako z toho von, tak vymysleli tuctový záver, aký býva v každom druhom podpriemernom thrilleri. Pripadalo mi to, ako keby scenárista, ktorý napísal prvé dve tretiny zomrel a tak to zaňho ukončil niekto iný. Lebo tie prvé dve tretiny sa mi páčili tak na 70 % a posledná štvrťhodina asi na 30%. Čo je v rámci jedného filmu dosť veľký rozdiel. Jediné, čo je dobré od začiatku až do konca je Halle, ktorá zahrala výborne a po celý film vyzerala skutočne vydesene, ako keby to naozaj prežívala. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Sebastian Gutierrez .. Od několika lidí jsem slyšel ohlasy že Gothika je napínavá, strašidelná a minimálně na stejné úrovni jako Kruh. Teď jsem se dodíval na DVD a výsledek? Není! Začnu od konce. Kriminálně úchylná a odhalitelná pointa by možná obstála v čistě kriminálním filmu, tady to ovšem bylo dosti nepovedené "překvapení". Navíc když si vzpomenu, co se dělo předtím v léčebně. Ale co chcete po chabém scénáři!? Navíc když duchové otvírají na požádání dveře.. Nezáživné, rádoby duchařské scény při kterých jsem nepociťoval napětí či strach. Celkově bez výraznější atmosféry. Co si ovšem zaslouží pochvalu je hlavně kamera, střihy a režie, díky ní jsou některé scény alespoň zajímavě natočeny. Vcelku slibné obsazení upadá ve špatně psaných postavách s minimem prostoru. Halle Berry má prostoru nejvíc, jenže mě prostě pořád nebere a pochybuji, že někdy bude. Dalo by se říct, že celkově je to zklamání, ale přistupoval jsem k tomu bez nějakého očekávání. I tak to bylo zklamání! Psycho atmosféru filmů Kruh, SAW či napětí snímků od Shyamalana mám radši. ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Už mi to začíná být proti srsti, ale nezbývá mi nic jiného, než se znovu pochválit. Velmi brzy jsem v tomto filmu prokoukl zápletku se sadistickým negrem i pomstou ze záhrobí. A to navzdory tomu, že první polovina filmu byla nekonečně stereotypní a vyloženě nudná. Film nabral působivé obrátky až zhruba v poslední třetině. Taktéž je snímek takový nevyvážený. Na jedné straně je skvělá atmosféra (nejenom bouřka byla vynikající) i herecké výkony. Na straně druhé je ne úplně zajímavý děj. [60 %] ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Kassovitz je dozajista talentovaný filmař a Gothicu zvládl s velkým přehledem a grácií, leč jak už bývá v duchařských filmech zvykem, precizně budovanou atmosféru většiny děje totálně zazdí rutinní a za vlasy přitažené finále. Dokud se neznámo snáší k hlavní hrdince v děsivých vizích, náznacích a výtečně nafilmovaných "plížičkách", je atmosféra Gothicy hutná, elektrizující a temná. Dokud se zajímavě vypadající zápletka, ve které se nejasně prolíná subjektivní vyprávění psycholožky Mirandy a hlas objektivního vypravěče, drží mysteriózní noty, je vše v naprostém pořádku. Divák pochybuje, kde je pravda a sám balancuje na hraně pochyb, zda ona není paní doktorka vážně cáklá. Bohužel závěr nabídne konvenční krvavé finále, ve kterém se všechna mystika vytratí do thrillerového naturalismu. Těžko říci, zda se s komerční duchařinou dá dělat více, než předvedl Šestý smysl, nicméně Gothica je příkladem filmu, který 2/3 stopáže vyhlíží slibně, aby nakonec dopadl jako taková lepší hollywoodská puťka. Škoda. Ale díky režii, kameře, střihu, hudbě, Halle Berry a z toho povstávající atmošce to stojí za vidění... Dost podobný průběh i výsledek jako u Zemeckisova thrilleru Pod povrchem. Potenciál využitý ledva ze 70%. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Atmosferická záležitost, jejíž příběhová konstrukce se začne povážlivě bortit pod tíhou otázek, která vás začnou logicky napadat. Zbytečná role Bernarda Hilla, velice sympatická a přesvědčivá Halle Berry, fantastická kamera a úplně pošahaný závěr - suma sumárum filmový ementál s mnohem vyššími ambicemi (které by se možná projevily při delší stopáži), ale rozhodně to nejlepší, co zatím z horové dílny Dark Castle vyšlo. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (13)

  • Doutník na stole doktora mění svou pozici. (KucC)
  • Film byl primárně natočen ve městě Montréal, které se nachází v kanadské provincii Québec. Dále pak ve městě Laval, kde se nacházela věznice. Další filmové lokace byly vybrány v malých venkovských komunitách Oka a Hinchinbrooke, které se taktéž nacházejí v kanadské provincii Québec. (Trajektt)
  • Halle Berry (Miranda Grey) si zlomila ruku při natáčení scény s Robertem Downeym Jr. (Pete Graham). Ten jí měl v jedné scéně chytit za ruku a otočit, ale provedl to moc silně a její ruka to nevydržela. Natáčení se pak zastavilo na osm týdnů. (Baffer)

Reklama

Reklama