Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skvělá a uznávaná psycholožka Dr. Miranda Grey (HALLE BERRY) je expertkou na posuzování toho, co je racionální. Co je logické. Co nezachází za hranice příčetnosti. Pod vedením svého manžela (CHARLES S. DUTTON), vedoucího oddělení psychiatrie Woodwardské ženské věznice, léčí nebezpečně psychicky narušené pacientky, mezi které patří i Chloe (PENÉLOPE CRUZ) charismatická vražedkyně, jejíž svědectví o satanistickém mučení jsou uvážlivou doktorkou považovány za pouhý výplod paranoidní mysli. Po setkání s tajemnou dívkou se však její spokojené manželství a vyrovnaný život změní v nejhorší noční můru. Když se Miranda probudí po hrůzné autonehodě, se zděšením zjistí, že její manžel byl zavražděn a všechny stopy směřují právě k ní. Zatímco se snaží přijít na to, za jakých okolností by vůbec mohla spáchat podobně brutální a otřesný čin vůči člověku, kterého milovala a obdivovala, ocitá se uvězněná ve Woodwardu mezi svými bývalými pacientkami.

Chování doktorky, která si z osudné noci pamatuje pouze několik nejasných vizí tajemné dívky, se postupem času stává čím dál tím více nevyzpytatelným. Zoufalá snaha, s níž se pokouší dokázat svou nevinu, je jejím bývalým spolupracovníkem Dr. Pete Grahamem (ROBERT DOWNEY JR.), který je soucitný, avšak zároveň velmi skeptický, vnímána jako začátek sestupu do hlubin šílenství. Miranda postupně začíná věřit, že se jí zmocnily nadpřirozené síly, které jsou odhodlány se pomstít i za cenu toho, že ji připraví o rozum. Zatímco ji Chloe stahuje do svého osobního pekla, musí Miranda zjistit, zda skutečně směruje k branám šílenství nebo pouze blíže k pravdě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (411)

Fr 

všechny recenze uživatele

nejsem pravidelným divákem hororů (mám u nich strach?). snažím se vybírat jen něco zvláštního (z čeho bych měl strach). atmosféra je od začátku , osamělý lidé, temné obrazypůsobivá - noc, bouřka, a já sedím sám a z repráků se valí i ta tma. a vo tom to právě je. zvuk kolikrát udělá víc, než krvavá scéna. ale, věřili by jste bláznovi? ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Máte k dispozici dvě krásné ženy, z nichž jedna navíc je čerstvou držitelkou Oscara, druhá ho zanedlouho získá; k tomu sice stokrát provařený, ale potenciálně pěkně strašidelný duchařský příběh, šmrncnutý módní japonskou vlnou hrůzostrašných dlouhovlasých dívenek, a depresivní prostředí blázince. Navíc máte za sebou vcelku úspěšné Purpurové řeky a provází vás pověst výrazného talentu. Jde takový horor zkazit? - Mathieu Kassovitz předvedl, že zkazit jde. Jasně, mít mizernej scénář není právě dobrá startovní pozice, ale schopná režie dovede zachránit kdejakej průšvih. V případě Gothiky si o tom ale můžeme nechat jen zdát. Obě slavné kočky režisér zošklivil, jak jen to šlo. Strašidelnou atmosféru ani nezačal budovat a spolehl se jenom na samoúčelné lekačky, i když neměly v daném případě obvykle vůbec žádný význam (proč na Halle Berryovou to děvče vybaflo třeba pod vodou? Aby se na ni náhodou nezapomnělo? atd.), o odemykání dveří duchem a dalších lapsech ani nemluvím. Dlouho dopředu evidentní závěrečné "šokující odhalení" taky nic nového nepřineslo, spousta věcí (třeba linie se znásilňováním Penélope Cruzové) zůstala v lepším případě jen nedořečena. Celková dojem z filmu je proto velmi slabý, což je obrovská škoda. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

"Já vás vidím obě, takže musím být bůh." Jako jeden z těch filmů, které jsme měli doma k dispozici na DVD v období mého dospívání, patří i Gothika k těm, které neustálým promítáním trvale poškodily moji psychiku a na podvědomé úrovni i představu, jak má vypadat životní /filmový/ příběh. Jako mladší jsem nebyla schopná pochopit, proč duch doktorce ubližuje, a nechápu to ani dnes. Pamatuji si, že na mě velmi zapůsobilo puštění osudových pasáží pozpátku. A také scéně s bazénem jsem přisuzovala skryté, symbolické kvality. Nikdy předtím jsem si neuvědomila, že krasaveček z Amélie je režisér. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Co tomuto hororu nelze vytknout, je atmosféra, námět a půvab Halle Berry, stejně jako charisma Roberta Downey Jr. Byl bych ochoten dát i o hvězdičku navíc, kdyby ve mně Gothika dokázala vyvolat nějaké silnější pocity, zejména tedy pocit strachu, což by měla být doména tohoto žánru. A když ne přímo strach, tak alespoň (ne)příjemné mrazení v zádech. Považuji se docela za strašpytle a proto ani moc horory nesleduji, ale pakliže jsem se u tohoto snímku nebál, nemohu hodnotit lépe. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Na Gothiku krásně sedí rčení "je blbá jak malovaný sáně". Pan scénárista sice podle všeho asi dobře zná stavy na tripu, ale jelikož jich dlouho papal moc přes doporučenou denní dávku, přišel o smysl pro logiku. Všechno, co se tu stane, je dokonale samoúčelné, dialogy doslova obludné, dějové zvraty skřípou nehty o tabuli a pointu raději přejdu mlčením. Ale nenudila jsem se a docela slušně to vypadá, kamera a střih jsou dokonce víc než jen dobré. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (13)

  • Doutník na stole doktora mění svou pozici. (KucC)
  • Producentka filmu Susan Levin se během natáčení seznámila s Robertem Downeym Jr. (Pete Graham). Ačkoli ho obdivovala coby herce, nijak bezmezně okouzlená jím nebyla. Po půlročním vztahu ji pak Robert v den jejích třicátých narozenin požádal o ruku a v srpnu 2005 se vzali. (Endiiska)
  • Ve scéně, kdy se Miranda (Halle Berry) schovává při útěku v bazénu, v záběru pod hladinou je vidět velké vlny. Nad hladinou je však poté voda klidná. (Terva)

Reklama

Reklama