Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Skvělá a uznávaná psycholožka Dr. Miranda Grey (HALLE BERRY) je expertkou na posuzování toho, co je racionální. Co je logické. Co nezachází za hranice příčetnosti. Pod vedením svého manžela (CHARLES S. DUTTON), vedoucího oddělení psychiatrie Woodwardské ženské věznice, léčí nebezpečně psychicky narušené pacientky, mezi které patří i Chloe (PENÉLOPE CRUZ) charismatická vražedkyně, jejíž svědectví o satanistickém mučení jsou uvážlivou doktorkou považovány za pouhý výplod paranoidní mysli. Po setkání s tajemnou dívkou se však její spokojené manželství a vyrovnaný život změní v nejhorší noční můru. Když se Miranda probudí po hrůzné autonehodě, se zděšením zjistí, že její manžel byl zavražděn a všechny stopy směřují právě k ní. Zatímco se snaží přijít na to, za jakých okolností by vůbec mohla spáchat podobně brutální a otřesný čin vůči člověku, kterého milovala a obdivovala, ocitá se uvězněná ve Woodwardu mezi svými bývalými pacientkami.

Chování doktorky, která si z osudné noci pamatuje pouze několik nejasných vizí tajemné dívky, se postupem času stává čím dál tím více nevyzpytatelným. Zoufalá snaha, s níž se pokouší dokázat svou nevinu, je jejím bývalým spolupracovníkem Dr. Pete Grahamem (ROBERT DOWNEY JR.), který je soucitný, avšak zároveň velmi skeptický, vnímána jako začátek sestupu do hlubin šílenství. Miranda postupně začíná věřit, že se jí zmocnily nadpřirozené síly, které jsou odhodlány se pomstít i za cenu toho, že ji připraví o rozum. Zatímco ji Chloe stahuje do svého osobního pekla, musí Miranda zjistit, zda skutečně směruje k branám šílenství nebo pouze blíže k pravdě. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (411)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Hodně slušná duchařina, která stojí na pevných základech psychologických hrátek s divákem i samotnou hrdinkou. Halle Berry je pořádný kus ženské a přesto že má černou barvu pleti jí mám rád jako herečku. Scénka ve spše je asi nezapomenutelná. Za celý film jsem se skoro nenudil a i když konec je dost předvídatelný, tak musím souhlasit, že jde o nadprůměrný film. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Na základě recenzí, které jsem před shlédnutím přečetl, jsem k filmu přistupoval s dost nízkým míněním. Nakonec se ale ukázalo, že Gotika není tak špatná. Většina lekacích scén je opravdu vypiplaná. Nejedná se sice o nic originálního, ale kvalitní kamera dokázala skvěle navodit stísněnou atmosféru ústavu pro psychicky narušené. Pak už k tomu pan scénárista přihodí nějakého toho ducha a solidní horor je na světě. Zas tak jednoduché to však asi není, jelikož Gotika poněkud ztratí kolem druhé třetiny dech, načež ho nabere zas až na konci to už je ale intenzivní prožitek docela narušen. Tím hluchým místem mám na mysli hrdinčin útěkten je ale korunován poměrně překvapivým odhalením, takže stojí za to vydržet u vašeho přijímače. Halle Berry hraje přesně to, co se od ní v podobném filmu očekává – je sympatická a kráááásná – takže budí soucit. To Penelope Cruz ani Robert Downey jr. se na plátně moc neohřejí (ne, tím sem nevyzradil žádnou pointu, přesto působí jako hrdinčini sidekickeři docela mile. Kdo se rád bojí, neměl by si Gotiku (naprosto nechápu, co má název společného s dějem!?) nechat ujít. Je to solidní film, který nesází na hektolitry krve a laciné digitální triky (no, až na ten oheň na konci), ale na oldschoolovou práci kamery a příjemné herecké výkony. Jen je to trochu nuda. ()

Reklama

d-corso 

všechny recenze uživatele

Nejvíce mysteriózní byl pro mě na tomto filmu jeho název. Ano, proč se Gothika jmenuje Gothika. Vím, zní to dobře, tajůplně, to slovo je zkrátka kúl. Ale pokud bylo u Russelova snímku Gothic z roku 1986 pojmenování zcela oprávněné, u této Gothiky jde pouze o vábničku použitou pro její libozvučnost. Psychiatrická léčebna by se snad i dala považovat za jakýsi žalář, ale jakákoliv evokace citů prostřednictvím tohoto prostředí, potažmo prostřednictvím tohoto filmu, skutečně v žádném případě nehrozí. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Tenhle horor má hodně dobrou atmosféru a musim říct, že mě docela mile překvapil, protože jsem rozhodně nečekal, že by nějakej horor s Halle Berry mohl být tak dobrý. Příběh má hlavu a patu, ale zase to neni nějak zvlášť skvěle promyšlený, v některých situacích se dá docela snadno odhadnout co a jak se stane a nebo kdo bude tím vrahem, ale pro mě to je stejně nadprůměrnej horor ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Schopnosť represie je potrebná pre prežitie.“ Nielenže mám rád francúzskeho herca a režiséra Matthieua Kassovitza (PURPUROVÉ RIEKY, MNÍCHOV), ale ani o Zemeckisovej a Silverovej firme Dark Castle (13 DUCHOV, LOĎ DUCHOV) si nemyslím nič zlé. Napriek tomu (a prítomnosti tradične vtipného Roberta Downeyho Jr.), nestojí GOTHIKA skoro ani za fajku močky. Pôsobivá vizuálna stránka (obrovská starodávna liečebňa uprostred večne daždivých lesov) niečo do seba má, detto zápletka (predstavte si, že ste špičková psychiatrička a raz ráno sa zobudíte v zvieracej kazajke a dozviete sa, že ste v noci brutálne zavraždila svojho manžela), ale celé to režisérovi akosi nedrží pohromade, scenár je ku koncu čoraz hroznejší a ranou z milosti sú „herecké výkony“ Halle Berry (Oscar za sexuálnu scénu v PLESE PRÍŠER) a Penélope Cruz (OTVOR OČI). Začiatok 4*, stred 3* a koniec 2*. Viac v mojej recenzii na Studna.net: http://www.studna.net/reviews/425/ ()

Galerie (52)

Zajímavosti (13)

  • Halle Berry (Miranda Grey) si zlomila ruku při natáčení scény s Robertem Downeym Jr. (Pete Graham). Ten jí měl v jedné scéně chytit za ruku a otočit, ale provedl to moc silně a její ruka to nevydržela. Natáčení se pak zastavilo na osm týdnů. (Baffer)
  • Producentka filmu Susan Levin se během natáčení seznámila s Robertem Downeym Jr. (Pete Graham). Ačkoli ho obdivovala coby herce, nijak bezmezně okouzlená jím nebyla. Po půlročním vztahu ji pak Robert v den jejích třicátých narozenin požádal o ruku a v srpnu 2005 se vzali. (Endiiska)
  • Film byl primárně natočen ve městě Montréal, které se nachází v kanadské provincii Québec. Dále pak ve městě Laval, kde se nacházela věznice. Další filmové lokace byly vybrány v malých venkovských komunitách Oka a Hinchinbrooke, které se taktéž nacházejí v kanadské provincii Québec. (Trajektt)

Reklama

Reklama