Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Komik Bourvil tentokrát v roli mechanika Jules Auguste Duroca, který za všechny své peníze postaví speciální bicykl pro švagra, který se má zúčastnit závodu. Nečekaně se však objeví exekutor a chce mu kolo zabavit, proto Duroc neváhá, sedne na velociped a jede na start. Tam je omylem považován za závodníka a tím vlastně přinucen účastnit se závodu dlouhého několik stovek kilometrů. Exekutor ho ovšem celý závod pronásleduje, a Duroc se tak v nadlidském výkonu a také díky povedené konstrukci kola řítí hrdina v čele pelotonu do cíle. (MVanis)

(více)

Recenze (19)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsem svěží jako okurka a šlapu ani nevím jak." Tak této motivační řeči naprosto rozumím, protože jsem třikrát v prosinci kontumačně vyhrál Tour de France a jednou závod tříkolek kolem kašny. Ovšem v závodu Paříž - San Remo bych neměl nejmenší šanci proti nedobrovolnému cyklistovi Durocovi, jehož útěky, vynálezy a čůrání dle harmonogramu ho činily neporazitelným. Překvapením pro mne však bylo, že trouba Bourvil v roli sportovce nebyl tou nejzábavnější figurou v pelotonu. Exekutor Mulot byl totiž bezkonkurenční, když neztrácel glanc při šílené ekvilibristice ve vozíku, při hraní na klarinet ani při stylové roznožce na jedoucím vlaku. Prostě ten, kdo má rád sportovní taškařice, rozhodně nemůže být touto kravinou zklamán. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

O pionýrech různých (sportovních) odvětví bylo natočeno vícero filmů, tento subžánr komediální (závodní) road movie zažil rozmach především v druhé polovině 60. let. O prudkém rozvoji letectví to byli Báječní muži na létajících strojích, o automobilismu Velké závody či Na řvoucích strojích do Monte Carla. Všechny tři zmíněné filmy měli podobný koncept - vesměs humornou formou sledování různých skupinek lidí-soutěžících, kteří si během závodu dělají naschvály. Závod vyústí vždy v grandiózní finále bez konkrétního vítěze (buď "nevyhrál nikdo, nebo všichni"). V 70. a 80. letech v tomto nastaveném trendu pokračovaly filmy jako Tajný závod, Velký závod a Velký závod II či jeden z nejnovějších Milionový závod, na poli reality show to pak je především veleúspěšný The Amazing Race. [==] Cvokové si s rozvojem cyklistiky pohrávají po svém. Nesledují skupinky závodníků, ale výhradně jednoho, který se na start dostane vlastně omylem. Kolem něho se pak shromažďují další, se samotným závodem nesouvisející karikaturní postavičky (absurdně vážný exekutor, vyšinutá manželka) a vzájemné konfrontace pak generují další a další dílčí zápletky. Takže samotný závod je spíše až na druhé koleji. A to bohužel film kvalitativně trochu sráží, navíc jediná hlavní postava (ač ji hraje Bourvil) film neutáhne. Absence více výraznějších postav, které by vytvářely zajímavé situace, tak snižuje moje výsledné hodnocení. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Bourvilův primitivní humor pro mne nikdy nebyl zrovna velkým lákadlem, ale musím konstatovat, že zde mi ani příliš nevadil. Hirschův exekutor byl báječná svině svinutá. A jeho výkon rozhodně bez potíží překonal standard kdovíproč hvězdného Bourvila (pro mě byl snesitelný pouze jako slizký Thenardier v Bídnících). Joffé si s filmem vyhrál, za zmínku stojí začátek ve stylu němého filmu. Do křečovitosti upadl několikrát opakovaný vtip se závodníkem spícím ve vodním toku. Prvních deset záběrů bylo celkem vtipných, dalších padesát se dalo snést, jubilejní stovka mne začala nudit, a když se spící závodník objevil zhruba po tisící, začal mne štvát. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Na začátku TdF byl závod Paříž San Remo, a Bourvil na kole vlastní konstrukce. Zábavná taškařice v krásné krajině, bláznivá až běda. Zaujal moment, kdy závodníci prolézali vagonem zastaveného vlaku mezi prasaty. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Mohol by to byť obľúbený film profesionálnych cyklistov, ako je náš Sagan, alebo neprofesionálnych, ako som ja, či trebárs, ako veľmi dobrý nápad, pokladám ten, keď legendárny francúzsky komik Bourvil fackuje exekútora, takýmto bičom treba ísť po všetkých, týchto unikátnych darmožráčov, ktorí sa rozšírili, ako čierna smrť v polovici 14. storočia ! Viac sa mi páčilo, keď si doberal darmožráča, ako samotné preteky z Paríža do San Rema, ale ten takmer záverečný zjazd z kopca, nemal absolútne žiadnu chybu, celé je to fakt, ako pre cvokov ! Film sa nestane mojim obľúbeným, lebo je v toľkých veciach, až takmer neznesiteľný, že nebyť Bourvila, tak to dopadne ešte horšie ! ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Bláznivá komédia z hudbou ako z cirkusu bola síce možno niekedy vtipná, ale toto už odvial čas. Existuje množstvo lepších "pretekárskych" komédií. Oceňujem fakt, že tu bol určitý pokus vzdať hold nemým groteskám. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Jeden nápad se závodem na dobrou komedii opravdu nestačí. Stejně jako nestačí, obsadit si slavného komika do hlavní role a jinak film zaplnit karikaturními hloupými postavičkami v podaní mě většinou úplně neznámých herců. Táhne se to děsně, ale tvůrci občas předvedou zajímavý svérázný humor a kdyby se ho drželi mohl bych být spokojený. Začátek ve stylu němého filmu je dost fajn a mluvící uplakané prase jen tak jinde neuvidíte. A sehnatelnému filmu s Bourvilem s několika hodnotícími není třeba dávat špatné hodnocení. Tak teda tři, no. Ale ty odřený uši úplně bolí. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Mini Tour de France, trasa Paris-San Remo. V hlavní roli Bourvil, v té době už sice ve stínu Funése, tady ale to rozbalil a myslím si že je to jeden z jeho absolutně nejlepších filmů. Plno správně využitých nápadů, jeho několikaminutový sjezd z kopce je pro mě nezapomenutelný. 4/5 ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Fajn komedie a velmi příjemné překvapení. Klasická závodní komedie jako vyšitá s typicky výborným francouzským námětem využitým na maximum. Cvokové mají skvělé tempo (a rozumnou délku, takže naštěstí nestíhají nudit), perfektní herecké výkony (tradičně vynikající Bourvil, tentokrát v hlavní roli a nezapomenutelný Robert Hirsch jako exekutor) a zejména vynikající a nezapomenutelný úvod, natočený jako groteska. Nápady, vynálezy, naschvály, postavy, všechno tady funguje na výbornou. Typická francouzská, prvotřídně funkční zábava, u které zamrzí jen to, že je jen velice málo známá. Cvokové mají ale docela obstojnou a nesporně kvalitnější konkurenci, takže na plné hodnocení to úplně není, obzvlášť, když přecijen chvíli trvá, než se pořádně rozjedou. 80%. ()

ilclassico 

všechny recenze uživatele

Pěkná pocta cvokům na kolech. Svižný, humorný, herecky zvládnutý film, s pěknou režii, natočený jako groteska. Od, u nás, neznámého režiséra, který natáčel převážně s Bourvilem. O to víc mrzí, že jde o jediný film, který se dá sehnat. Vůbec se mi to nelíbí. V rámci žánru za 4. ()

quido.morava 

všechny recenze uživatele

Měla to být komedie o počátcích cyklistických závodů. Je to udělané v duchu grotesek, ale vyšla z toho to spíše šaškárna. ()

Reklama

Reklama